Ortopedik özürlülerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarının yaşam kalitelerine etkisi
The impact of independence in activities of daily livig to quality of life in orthopedically disabled people
  1. Tez No: 193502
  2. Yazar: ÇİÇEK KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN HAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Halk Sağlığı, Physical Medicine and Rehabilitation, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, günlük yaşam aktiviteleri, ortopedik özürlülerfonksiyonel bağımsızlık, rehabilitasyon, Quality of life, activities of daily living, functional independence, orthopedically disabled person, rehabilitation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yazar: Çiçek KAYAORTOPED K ÖZÜRLÜLER N GÜNLÜK YAŞAMAKT V TELER NDEK BAĞIMSIZLIKLARININ YAŞAMKAL TELER NE ETK SBu tez çalışmasının amacı; ortopedik özürlülerin sağlıkla ilişkili yaşam kaliteleri vegünlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıkları ve sosyo-demografik-ekonomik özellikleriarasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Bu araştırma stanbul'da ki 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim veAraştırma Hastanesi ile 75.Yıl Fizik Tedavi ve Esenlendirme Hastanesinde yatarak hizmetalan 15 yaş ve üstü 240 ortopedik özürlünün katılımı ile yapılmıştır. Çalışmaya katılanortopedik özürlülere SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve günlük yaşam aktivitelerindekibağımsızlığı ölçmek için Modifiye Barthel ndeks ile hasta tanıtım formu uygulanmıştır.Çalışmamıza katılan ortopedik özürlülerin yaş ortalamaları 53.3±18,1(SD) olarakbulunmuştur. Çalışmaya katılanların, %57,5'ini kadınlar oluşturmuştur ve %58,8'i ise evliolduklarını bildirmişlerdir. Çalışmamızda ortopedik özürlülerin yaş ile zindelik/yorgunluk(canlılık) değerleri arasında istatistiksel olarak ters yönde bir ilişki gözlenmiştir (r=-0,14,p=0,03). Barthel ndeks ile SF-36 fiziksel fonksiyon değerleri arasında istatistiksel olarakanlamlı fark bulunmuştur (p=0,001). Tam bağımlı özürlülerin fiziksel fonksiyon değerleri ortaderecede bağımlı, hafif derecede bağımlı ve tam bağımsız özürlülerin fiziksel fonksiyondeğerlerinden anlamlı derecede düşük bulunmuştur ( p= 0,001). leri derecede bağımlıözürlülerin sosyal fonksiyon değerleri tam bağımsız özürlülerin sosyal fonksiyondeğerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,01).Sonuç olarak; ortopedik özürlülerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarınındüşmesi onların fiziksel sağlıklarını, sosyal fonksiyonlarını ve canlılık durumlarını olumsuzetkilemekte ve yaşam kalitelerini düşürmektedir. Ortopedik özürlülerde rehabilitasyonsürecinin geliştirilmesiyle fonsiyonel bağımsızlığın arttırılarak yaşam kalitesininyükseltilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Writer: Çiçek KAYASUMMARYTHE IMPACT OF INDEPENDENCE IN ACTIVITIES OF DAILY LIVIG TOQUALITY OF LIFE IN ORTHOPEDICALLY D SABLED PEOPLEThe aim of this study is to search the relation between orthopedically disabledpeople?s health related quality of life, independence in daily living activities and socio-demographical-economical characteristics.This search is conducted with orthopedically disabled people, who are fifteen andolder and hospitalized in 70. Yıl Physical Therapy and Rehabilitation Hospital and 75. YılPhysical Therapy and Rehabilitation Hospital, in stanbul.SF-36 Quality of Life Measure,Modified Barthel Index and patient description forms are applied to 240 orthopedicallydisabled people who participate in our study.The mean age of orthopedically disabled people who participate in our study is53.3±18,1(SD), 57 % of this population is female and 58.8 % of this population is married.Statisticaly significant negative correlation is observed between age and SF-36 vitality values( r = - 0,14 ; p = 0,03). A statisticaly significant difference is found between Barthel Index andSF-36 physical function values ( p= 0,001). Physical function values of totally dependentdisabled people are significantly lower than moderately and weakly dependent ones ( p=0,001). The SF-36 social function values of strongly dependent peolpe are are significantlylower than independent ones ( p= 0,01).As a result, having less independence in activities of daily living in orthopedicallydisabled people affects their phsical health, social activities and condition of vitalitynegatively and so, their quality of life is getting lower. By the developing of rehabilitationprocess, physical function increases and so, quality of life can be rised.