Boşanmak için başvuran kadınların evlilikteki cinsel yaşamlarını boşanma nedeni olarak görme durumları
Considering the sexual life as a cause of divorce by women
  1. Tez No: 193543
  2. Yazar: SERPİL ABALI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİM İŞSEVER, PROF.DR. NURAN KÖMÜRCÜ, Y.DOÇ.DR. HATİCE YILDIZ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Sosyoloji, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Divorce, Marital satisfaction, Sexuality2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
1.ÖZETBOŞANMAK Ç N BAŞVURAN KADINLARIN EVL L KTEK C NSELYAŞAMLARINI BOŞANMA NEDEN OLARAK GÖRME DURUMLARIBu çalışma, Kadınların Eşleriyle Olan Cinsel Yaşamlarını Boşanma Nedeni Olarak GörmeDurumlarını saptamak amacıyla yapılmıştır.Tanımlayıcı olarak gerçekleştirilen bu çalışmanın örneklemini, Ocak 2005 tarihinden itibarenSakarya Adliyesi I. ve II. Aile Mahkemesi'ne boşanmak için başvuran toplam 150 gönüllü kadınoluşturmuştur. Çalışma, adı geçen mahkemelere intikal eden dosyalardan boşanmak için başvurankadınların adresleri tespit edilerek anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.Verilerin toplanmasında, olguların sosyo-demografik ve evlilik ilişkilerini saptamaya yönelik 28sorudan oluşan `Görüşme Formu' (Ek I), evliliklerindeki cinsel yaşantılarını ve cinsellikleriniboşanma nedeni olarak görme durumlarını belirlemeye yönelik 19 soruluk `Cinsel AnamnezFormu' (Ek II), evlilik ilişkilerini değerlendirmek amacıyla 15 maddelik `Evlilikte Uyum Ölçeği'(EUÖ) (Ek III), boşanma sürecinde ve sonrasındaki depresyon düzeylerini belirlemeye yönelik 21soruluk `Beck Depresyon Envanteri' (Ek IV) kullanılmıştır. Bu formlar, araştırmacı tarafındanuygun ortam sağlanarak ya da kadınların uygun gördüğü bir yerde birebir görüşme yöntemiyleuygulanmıştır.Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen verilerin analizinde: Yüzdelik, Ki-Kare, ANOVA, T-Test,Pearson Correlation kullanılmıştır.Çalışmada kadınların yaş ortalamasının 32.36, %54.7'sinin eğitim durumlarının ortaoku/liseolduğu ve yarıdan fazlasının ( %54) çalıştığı saptanmıştır. Evliliklerinin 1-5 yıl sürdüğü (%45.4),evlilik ilişkilerini (%44) kötü/çok kötü olarak, , evliliklerindeki cinselliklerini ise genellikle (%56)kötü olarak değerlendirdikleri ve %56.7'sinin eşlerinden şiddet gördüğü belirlenmiştir. Olgularınkendi evliklerindeki cinselliklerini boşanma nedeni olarak görme oranının %15.3 olduğu, bunakarşın kendi dışındaki evliliklerde cinselliği boşanma nedeni olarak görme oranın %92. 7 olduğuortaya çıkmıştır.Ayrıca kadınların EUÖ'den aldıkları puanın olguların Evlilik Uyum Ölçeğine (EUÖ) verdiklericevaplara göre puanlarının 23.77 ile çok düşük ve Beck Depresyon Ölçeğine (BDÖ) verdiklericevaplara göre total puanlarının 40.02 ile çok yüksek olduğu saptanmıştır.Çalışmanın sonucunda; boşanmak için başvuran kadınların eşleriyle olan cinselliklerininçoğunlukla kötü olduğu ve bu durumun kayıtlara yansımamakla birlikte boşanmayı başlatanönemli faktörlerden biri olduğu saptanmıştır.Son olarak ise elde edilen sonuçlara yönelik konu ile ilgili gerekli önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler : Boşanma, Evlilik Memnuniyeti, Cinsellik
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYCONSIDERING THE SEXUAL LIFE AS A CAUSE OF DIVORCE BY WOMENThis study has been carried out in order to determine the role of couples? unsatisfactorysexual life in divorce.150 volunteer women going to law trial for divorve since January 2005, enrolled inthis descriptive study. Addresses of the women collected from the triall and each ofthe women answered a quastionnaire.To yield the data, each individual was given a questionnaire including ?interventionform?(app l) for sociodemografic status and marital problems, ?sexual historyform?(app ll) for sexual lives and problems leading to divorce, ?marital accomadationscale?(app lll) for evaluation the marital relations and ?Beck depression inventory?(app lV) for determining meanwhile deppresion status. These forms were given thewomen in suitable place or where the women desired and in a manner vis-a-vis.For interpretation the data, percetage, qi-square, ANOVA, T-test and Pearsoncorrelation tests were used .Mean age was 32,36 years, 54.7% of the women graduated highschool and 54% ofthem were working. Of the women 45.4 % lasted 1-5 years duration of marriage, 44%had bad/worse marital relations, 56% had dissatisfaction in sexual life and 56.7% facedviolence. But 15.3 % of the women accepted the sexual dissatisfaction as a cause ofdivorce for themselves and 92.7% of them seen the other couples divorced due to thesexual dissatisfaction.The women collected 23.77 points according to the marital accomadation scale, whichis very low. They also had 40.02 points in Beck depression inventory, which is veryhigh.1As a result most of the women going to law trial had a sexual dissatisfaction, even ifthey did not admit officially, and so the divorce started.Finally, all the women advised according to the results regarding the subject.