Koroner arter baypas greft uygulamasından sonra erken ve geç yatak banyosunun miks venöz oksijen saturasyon düzeyine etkisi
The effects of early and later bed baths on mixed venous oxygen saturation levels following coronary artery bypass graft surgery
  1. Tez No: 193542
  2. Yazar: ÖZLEM ERÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA ETİ - ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Bypass Greft (KABG), yatak banyosu, miks-venöz oksijen saturasyonu, hemoglobin, laktat, Coronary Artery Bypass Graft (CABG), bed bath, mixed venousoxygen saturation, hemoglobin, lactate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
1. ÖZETBu çalışma, koroner arter baypas greft uygulamasından sonra erken ve geçyatak banyosunun miks-venöz oksijen saturasyon düzeyine etkisini belirlemek amacıylaprospektif kohort olarak yapıldı.Araştırmanın evrenini; stanbul ilinde bulunan özel bir hastanede son biryılda KABG uygulanan toplam 382 hasta oluşturdu. Örnekleme KABG girişimiuygulanan 50 hasta alındı. Araştırmada veriler 10 sorudan oluşan bir form aracılığı iletoplandı. Bulgular tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Ki-Kare, Mann-Whitney U veStudent t testi kullanılarak değerlendirildi.Hastaların yatak banyosundan bir dakika önce, sırasında ve beş dakikasonraki miks-venöz oksijen saturasyon (SVO2) düzeyi sırasıyla kontrol grubunda 65.37± 13.29 ; 71.06 ± 6.44 ; 64.93 ± 5.27, deney grubunda ise 59.01±7.43 ; 65.73±7.34 ;58±6.42 olarak belirlendi. Kontrol grubunda yatak banyosundan bir dakika öncekiSVO2 düzeyi 65.37±13.29, deney grubunda 59.01±7.43, yatak banyosu sırasında kontrolgrubunda 71.06 ±6.44, deney grubunda 65.73±7.34, yatak banyosundan beş dakikasonra ise kontrol grubunda 64.93±5.27, deney grubunda 58.26±6.42 olarak belirlendi.Bu sonuçlara göre kontrol grubunda yatak banyosundan bir dakika önce,sırasında ve beş dakika sonraki SVO2 düzeyleri deney grubuna göre beklenenin aksinedaha yüksekti ve her iki grupta da yine beklenen düşüşün aksine yatak banyosusırasındaki SVO2 düzeyinde yükselme belirlendi.Bu sonuçları kontrol grubunda cerrahi girişim süresi iki saat süren dört hastabulunmasına karşın, kontrol grubunda hastaların % 80'inin cerrahi girişim süresinin dörtsaat ve üzerinde olmasının etkilemiş olabileceği düşünüldü. Bu nedenle daha genişörneklem grupları ile araştırmanın tekrarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYTHE EFFECTS OF EARLY AND LATER BED BATHS ON MIXED VENOUSOXYGEN SATURATION LEVELS FOLLOWING CORONARY ARTERYBYPASS GRAFT SURGERYThis is a prospective cohort study carried out to determine the effects ofearly and later bed baths on mixed venous oxygen saturation levels following coronaryartery bypass graft (CABG) surgery.The sampling universe of the study involved 382 patients who hadundergone CABG surgery within the last year at a private hospital in the province ofIstanbul. The study encompassed a sampling of 50 patients who had undergone CABGsurgery. Data for the research was collected through the use of a form consisting of 10questions. The findings were evaluated by the descriptive statistical methods of Chi-Square, Mann-Whitney U and the Student t-tests.Mixed-venous oxygen saturation (SVO2) levels of patients in the controlgroup one minute before, during, and five minutes after a bed bath were 65.37 ± 13.29,71.06 ± 6.44, and 64.93 ± 5.27, respectively. The same values for the experimentalgroup were 59.01±7.43, 65.73±7.34 and 58±6.42, respectively. The SVO2 level of thecontrol group one minute before the bed bath was found to be 65.37±13.29 while thisvalue was 59.01±7.43 in the experimental group. The SVO2 level of the control groupduring the bed bath was 71.06 ±6.44 and 65.73±7.34 in the experimental group. TheSVO2 level of the control group five minutes after the bed bath was determined to be64.93±5.27 and 58.26±6.42 in the experimental group.These results showed that, contrary to expectations, SVO2 levels one minutebefore, during, and five minutes after a bed bath in the control sample were higher thanin the experimental group and that both groups, again contrary to expected decreases,showed rises in SVO2 levels during the course of the bed bath.The conclusion reached was that the results had been affected by the fact thatfour patients in the control group had undergone surgeries lasting two hours whereas80% of the control group had experienced surgeries that had taken four or more hours.Because of this, it was suggested that the research should be repeated to include a widergroup sampling.