Spor merkezlerinde üyelik yenilemelerini etkileyen faktörlerin araştırılması
Researchment about factors that affect renewing of the sports centers membership
- Tez No: 193556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NUSRET RAMAZANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fitness, Spor Merkezi, Spor Tesisi, Spor Hizmeti, SporKulübü.2, Fitness, Sports Center, Sports Facilities, Sports Service, Sports Clup4
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
1. ÖZETBu çalışmada amaç, spor merkezlerindeki üyeliğe devam etmeyi etkileyen iç vedış faktörlerin, üyelerin spor yapma sıklığını ve bir sonraki dönemde üyelikyenilemelerine ne ölçüde etkide bulunduğunun belirlenmesidir.Spor merkezlerinden istifade etme şekilleri, bu merkezlerin verdikleri hizmetinniteliği ve bu durumu etkileyen çeşitli faktörlerin zaman açısından incelenmesi içinhazırlanan anket formu İstanbul'da, 2'si Anadolu Yakası 2'si Avrupa Yakası olmaküzere 4 büyük spor tesisinde spor yapmakta olan 219'u.erkek , 200'ü kadın, 2'si eşcinsel olduğunu belirtmiş olup toplam 421 üyeye anket formu uygulanmıştır.Testin geçerlilik ve güvenirliliği analize tabi tutulmuş olup, bilgisayar yardımıile frekans ve ki-kare analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar tartışmaya açılaraköneri sunmaya çalışılmıştır.Yaptığımız çalışmanın sonucunda araştırma yapılan tesislerde ve genel olarakdiğer spor merkezlerinde üyelik yenileme oranlarının% 20-25 olduğu görülmektedir.Üyelik yenilemelerin genellikle tesisi uzun süre kullanan ve düzenli spor yapankişilerden oluştuğunu görmekteyiz. Spor merkezine düzenli olarak gelen bireyler iledüzensiz olarak gelen bireylerin spor yapma sıklıklarında ve üyelik yenilemelerinietkileyen faktörler arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Spor merkezini kullananbireylerin spor yapma süreleri arttıkça daha düzenli spor yaptıkları görülmüştür. Spormerkezini akşamüstü kullanan bireyler, spor merkezini diğer zamanlarda kullananbireylere göre hizmet kalitesini daha düşük almaktadırlar. Spor merkezin de düzenli yada düzensiz spor yapan bireylerin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyeleri gibidemografik faktörler de farklılıklar tespit edilmiştir.Bu araştırma ile spor sektöründe üyelerin yaşadığı istikrarsızlığı giderme yolundahem sektöre, hem de diğer araştırmacılara kaynak teşkil edecek veriler elde edileceğidüşünülmektedir.1
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYResearchment About Factors That Affect Renewing Of The Sports CentersMembershipIn this work, the aim is to find out how the inner and outer factors that motivepeople to continue to their memberships at sports centers affect the attending periods ofthe members and the tandancy to renew their membership in the following term.The questionairre for searching how people benefit from sports centers, theservice quality of these centers, and several factors affect this situation in terms of time;has been applied to 421 members -219 of them are male, 200 of them are female and 2of them are identifying themselves as homosexuals- who do sports at four big sportsfacilities, one in the European side and the other in the Asian side of İstanbul.The acceptability and reliability of the test has been analized by the help ofstatistical analysises with the computer. It is tried to get suggestions by discussing theresults.As a result of the research we made, it is established that there is a ratio ofapproximately 20 % and 25 % percentage of renewing the membership in the sportsfacilities in which the research has taken place and the others in general. It isdetermined that there are differences between factors affecting the frequency of doingsports of people who go to sports centres systematically and the ones who gounsystematically and their tandancy to renew their memberships in the following term.It is also determined that if the period of doing sports of the people who use sportscentres increases, they do sport much more systematically. The people who go to sportscentres in the evenings take lower quality in service than the people who go to theresome other time. Besides, it is signified that there are differences in demografic factorslike age, sex, marital status and educational degrees between people who do sportsystematically and whom do it unsystematically.3With this research, It is supposed to provide data about the elimination of theunsteadiness of the members in sports sector for the usage of both the sector and theother researchers.