Özel sağlık-spor merkezlerinden hizmet alan bireyleri rekreasyonel egzersize güdüleyen faktörler
Determination of recreational exercise participation motives of individuals using private health and fitness centers
- Tez No: 225540
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İ. FATİH YENEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Spor, Psychology, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, güdülenme, egzersiz, katılım, sağlıkspor merkezleri, Recreation, motivation, exercise, participation, health and fitness centers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlık-spor merkezlerinde rekreasyonel egzersizlere katılan bireyleri bu etkinliklere güdüleyen faktörleri belirleyerek, bu nedenleri bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Çalışmaya Ankara İlinde rekreasyonel amaçlı hizmet veren 9 farklı sağlık-spor merkezlerinde egzersiz yapan 302 erkek (%55.1) ve 246 kadın (%44.9) olmak üzere toplam 548 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak ?Egzersize Güdülenme Anketi? kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan anket bireylerin rekreasyonel egzersizlere katılım nedenlerini içeren toplam 66 maddeden ve (1) sağlık, (2) rekabet, (3) vücut ve dış görünüm, (4) sosyal ve eğlence, (5) beceri gelişimi gibi 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Bireylerin egzersize katılım nedenleri ?Kesinlikle Katılmıyorum (1)? ve ?Kesinlikle Katılıyorum (5)? şeklindeki 5'li Likert tipi ölçek üzerinde değerlendirilmiştir. Anketin güvenirliliğini test etmek için hesaplanan Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı alt boyutlar için .83 (beceri gelişimi) ile .91 (sağlık) arasında hesaplanırken, toplam iç tutarlık katsayısı ise .90 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada kullanılan anketin 5 alt boyutunda rekreasyonel egzersiz katılımcılarının, cinsiyet ve medeni hale göre farklılığı test etmek için yapılan independent samples t-test analizi sonuçlarına göre; cinsiyete göre ?sağlık? ve ?rekabet? alt boyutlarında, medeni hale göre ise, ?sağlık? alt boyutu hariç diğer 4 alt boyutta anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yapılan ANOVAsonuçlarına göre ise yaş (rekabet ve vücut ve dış görünüm), meslek (sağlık), eğitim durumu (sağlık), tesislere üyelik süresi (sosyal ve eğlence), haftalık kullanım sıklığı (sağlık), boş zamanları değerlendirme durumu (vücut ve dış görünüm ve beceri gelişimi) ve boş zaman faaliyetlerine katıldıkları kişilere (vücut ve dış görünüm ve beceri gelişimi) göre anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ?sağlık?, ?beceri gelişimi?, ?vücut ve dış görünüm? faktörlerinin bireyleri rekreasyonel egzersize güdülemede ilk 3 sırayı aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the factors which motivate individuals to the recreational exercises. Along with determining these factors, it is also investigated that whether these factors are changing with the effect of some demographic variables. 302 male (55.1%) and 246 female (44.9%) with a total of 548 people who are making recreational exercises, in 9 health and fitness centers, in Ankara, participated voluntarily to this study. ?Recreational Exercise Motivation Measure? was used as means of data collection instrument. It consists of 66 items questioning the reasons of individuals to perform recreational exercise and contains 5 subscales; namely (1) health, (2) competition, (3) body shape/appearance, (4) social/enjoyment, (5) skill development. Participants were asked to rate each item on a 5-point Likert-type scale ranging from 1 (strongly disagree) to 5 (strongly agree). For testing the reliability of the instrument Cronbach Alpha internal consistency value was calculated. For subscales the internal consistency value were ranged from 0.83 (skill development) to 0.91 (health) where the total internal consistency is 0.90. Independent Samples t-test was used to examine the mean differences with regard to gender and marital status considering 5 subscales. The results of independent samples t-test indicated that, there was a significant mean difference between males and females in ?health? and ?competition? subscales. Also, there was a significant mean difference in 4 subscales except ?health? with the effect of ?marital status?. Results of the ANOVA analyses demonstrated that statistically mean differences was found with regard to age (competition, body shape/appearance), profession (health), education (health), membership duration (social/enjoyment), weekly participation frequency (health), status of utilization of leisure times (body shape/appearance, skill development) and partners (body shape/appearance and skill development). As a result of this study, ?health?, ?skill development? and ?body shape/appearance? are found to be the top three factors which motivate individuals to participate recreational exercise.