Diyabet hastalarının tedaviye uyumunu etkileyen faktörler
Factors influencing compliance in diabetic patients
- Tez No: 193580
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KALAÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Tedavi uyumu, Etkileyen faktörler, Sağlık çalışanları, Algılananengeller, Damgalanma, Kabullenme, Diabetes, Compliance, Influencing factors, Health professionals, Perceivedbarriers, Stigmatization, Acceptance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
DİYABET HASTALARININTEDAVİYE UYUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERAdı Soyadı: Meltem YalçınDanışmanın Adı: Doç.Dr. Sibel KalaçaKabul Tarihi:Programı: Halk SağlığıÖZETGiriş: Diyabetik hastalarda tedaviye uyum glisemik kontrolü etkiler; akut komplikasyonlarınoluşmasını engeller, kronik komplikasyonların oluşmasını geciktirir. Bu araştırma diyabethastalarının tedaviye uyum durumu ve etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır.Yöntem: Araştırma, odak grup görüşmeleri ile yürütülen kalitatif bir çalışmadır. Araştırmayabir üniversite ve bir devlet hastanesinin diyabet polikliniğinde takip edilen 29 hastakatılmıştır. Toplam 5 odak grup görüşmesi yapılmıştır.Bulgular: Hastalar diyabet hastalığının yaşamış oldukları psikolojik ve fiziksel travmalarlastres ve sıkıntı nedeniyle ortaya çıktığını düşünmektedir. Komplikasyonu olsun olmasın tümdiyabet hastaları için tedavi gerekliliklerini yerine getirmede zorluk yaşanmaktadır. Diyabethastalarının uymakta en çok zorlandıkları tedavi bileşeni diyet düzenlemeleridir. Egzersizuygulamaları ise ihmal edilmektedir. Hastalığın özyönetimi ile ilgili olarak kendi rolünün vesorumluluklarının farkında olan hasta oranı düşüktür. Hastaları, tedavinin gereklerini?özgürlüklerine tehdit? olarak algılanabilmekte ve önemli bir tedavi engelioluşturabilmektedir. Toplumda hastalık bilgisinin eksikliğine bağlı, diyabet hastalığı vehastaları hakkında bazı damgalamalar söz konusudur. Genç diyabet hastaları iş bulmak,evlenmek, çocuk sahibi olmak ile ilgili, kadın hastalar ise sağlık kurumu başvurusu yapmakonularında sıkıntı yaşamaktadırlar. Hastanın ve toplumun insülin konusundaki olumsuzfikirleri, hastaların tedavi hizmeti aldıkları kişi ve kurumlara güvenmemeleri de tedaviuyumunu olumsuz etkilemektedir.Sonuç: Hastalarla empati kurmak, hastalığı ve tedavisi ile ilgili algı/görüşlerini, motivasyondevamlılıklarını araştırmak gereklidir. Edinilen bilgiler ışığında, gerekli müdahalelersaptanmalı, hastanın özel psikolojik durumu da göz önünde bulundurularak danışmalıkverilmelidir. Toplumun diyabet hastalığı hakkında bilgilendirilmesi, hastalar üzerindekiolumsuz etkilerinin olumlu etkilere dönüştürülmesinde yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
FACTORS INFLUENCING COMPLIANCE IN DIABETIC PATIENTSName, Family Name: Meltem YalçınAdvisor Name: Doç.Dr. Sibel KalaçaApproval Date:Program: Halk SağlığıIntroduction: Compliance of diabetic patients to treatment affects glycemic control preventsacute complications and delays chronic complications. This study aims to investigate thefactors which influences compliance to treatment of the diabetic patientsMethods: This is a qualitative study which is proceeded by focus group interviews. A total of29 patients who are recruited form a state and a university hospital, have participated to thestudy. A total of 5 focus group interviews have been held.Results: The patients think that the disease, diabetes, is caused by psychological or physicaltraumas, stress and difficulties that they have passed through. All diabetes patients with orwithout complications experience difficulties about treatment requirements. The most difficultpart of the treatment that the patients experience difficulty in compliance is diet. And exerciseis neglected by the patients. The number of patients who are aware of their own role andresponsibility about self management of the disease is low. Patients may perceive treatmentrequirements as ?a threat? to their freedom and this may be an important barrier to treatment.Ignorance of the community about the disease, leads to certain stigmatizations of the diabeticpatients. Younger diabetic patients experience difficulties in finding a job, marriage, havingchildren and female patients also experience difficulty in access to health service. Thenegative ideas of the patients and community about insulin treatment and distrust of thepatients to the person and institution that provide treatment to them also affects compliance innegative way.Conclusion: To empathize with the patients, to investigate the cognitions and perceptions ofthe patients about the disease and the treatment are needed. By the help of the informationgathered, necessary interventions should be determined and by also considering thepsychological state of the patient, appropriate counseling should be given. To inform thecommunity about diabetes may be helpful to change the negative effect of the society onpatients to a positive effect.