Karate ve hentbol branşında yarışan elit sporcuların beslenme profillerinin karşılaştırılması
The comparison of nutrition profiles of elite sportsmen who compete at karate and hentball branches
  1. Tez No: 193579
  2. Yazar: GÜLCİHAN ÜÇDAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ KARAGÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin alımı1
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
1. ÖZETBu çalışma, hentbol ve karate spor branşlarıyla elit düzeyde ilgilenen ve millitakımda yarışan sporcuların beslenme profillerinin karşılaşırılması amacıyla yapılmıştır.Araştırmamıza 39 elit hentbolcu, 28 de elit karateci katılmıştır. Hentbolcuların 24'ükadın, 15'i ise erkektir. Karatecilerin ise 13'ü kadın; 15'i ise erkektir. Araştırmaya toplam37 kadın; 30 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır.Araştırma saha araştırma modeline göre yürütülmüştür. Araştırma amacına yönelikolarak sporcular için, kişisel bilgi formu ve beslenme izleme formu geliştirilmiştir. Buformlar beş gün boyunca sporculara doldurtulmuştur. Değerlendirme formlarınasporcuların beslenme sırasında aldığı besin miktarları günlük hayatta kullanılan kaşık,bardak, çay kaşığı gibi pratik ölçülerle yazılmış daha sonra gram cinsine çevrilerekdeğerlendirilmeye alınmıştır.Değerlendirme esnasında sporcunun yemeklerinin pişirme tarzına ve içeriğine aitbilgiler alınmıştır. Diyetlerin analizi için aşağıdaki kaynaklar temel alınmıştır:1) Pennington ve Douglas'ın - Food Values of Portions Commonly Used, 2005- ve2) Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını-Besinlerin Bileşimleri 1988-, McArdleW.D., Katch F.I., Katch V.L. -Sports & Exercise Nutrition 1999'danyararlanılmıştır.Sporcuların günlük aldıkları enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler (B1, B2,B6, B12, A, C, E), mineraller (Ca, Fe, Mg, P, Zn, K) belirlenmiştir. Ayrıca günlük olaraköğünlerde yer alan besinler ve günlük enerji alımına oranları, ek besinsel maddekullanımları incelenmiştir.Tüm verilerin ortalamaları, standart sapmaları ve farkların belirlenmesi içinistatistik paket programı ve gereken elektronik tablolama programı kullanılmıştır. Gruplararasındaki farklılıkları bulmak için bağımsız grup t testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyip< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçların görsel hale getirilmesi için sütungrafikleri ve boxplot grafikleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda genel olarak alınan değerlerin normal değerlerden düşükolduğu saptanmış ve gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYThe Comparision of Nutrition Profiles Of Elite Sportsmen Who Compete at Karateand Handball BranchesThis work is carried out to compare the nutrition profiles of athletes in nationalteam in handball and karate and interested sport types in elite level. In this investigation wehave 39 elite handballer and 28 karate sportsmen. 24 of them are women and 15 of themare men. Totally, 37 women and 30 men took part in this investigation, voluntary.The investigation is executed as the field investigation type. According to the aimof investigation, there was develop an individual information form and nutrition followingform. The forms are filled by the athletes during five days. In the evaluating forms, theamount of the nutrition are taken into consideration as daily tools like spoon, glass andthen it was turned to gram type.During the evaluating period, there was collected information about the type ofmeal and type of cooking.1)Referances: Food Values of Portions Commonly Used by Pennigton and Douglas,20052) And Turkey Dietician Association_Merging of Nutrition 1988, Mc. Ardle, W. D.,Katch, F.D., Katch, Sports and Exercise Nutrition, 1999.Daily energy, carbonhydrate, protein, lubricant, vitamin (B1, B2, B6, B12, A, C, E)minerals (Ca, Fe, Mg, P, Zn, K) taken by athletes are determined. In additional to this,nutrition in daily meals and the average of daily energy and additional nutrition are fixed.To determine the average datum, standard deviating and the differences, the statisticprogram and electroic table system was used. And to find the differences between thegroups, group t testi is used.