Hemşirelik müdürlük sisteminin çalışan hemşire performansına etkisi; Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi ile Marmara Üniversitesi Hastanesinin hemşire performansı açısından karşılaştırılması
The effect of nursing directorship system on the performance of working nurse; the comparison of working nurses in terms of performance in Gata Haydarpaşa Education Hospital and in the Hospital of Marmara University
  1. Tez No: 193583
  2. Yazar: NİLGÜN ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAL BEKİROĞLU, PROF.DR. ATIF AKDAŞ, Y.DOÇ.DR. TUBA DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Müdürlük, Performans, Hizmet, Nursing, Management, Performance, Service
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
HEMŞ REL K MÜDÜRLÜK S STEM N N ÇALIŞAN HEMŞ REPERFORMANSINA ETK S ; GATA HAYDARPAŞA EĞ T M HASTANES LEMARMARA ÜN VERS TES HASTANES N N HEMŞ RE PERFORMANSIAÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASIADI VE SOYADI : Nilgün ERTAŞTEZ DANIŞMANI : Prof. Dr. Atıf AKDAŞKABUL TAR H : 10 Ağustos 2006PROGRAMI : M.Ü. Sağlık Bilimleri EnstitüsüANAB L M DALI : Sağlık Kurumları Yöneticiliği Anabilim DalıÖZETBu çalışma; hemşirelik müdürlük sisteminin, çalışan hemşire performansına etkisininbelirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma kapsamına, üniversitehastanesi olan ve hemşirelik müdürlük sistemiyle çalışmayan GATA Haydarpaşa EğitimHastanesinde görevli 156 hemşire ile yine üniversite hastanesi olan ve hemşirelik müdürlüksistemiyle çalışan Marmara Üniversitesi Hastanesinde görevli 44 hemşire alınmıştır.Çalışmaya alınan hemşirelere, hazırlanmış olan anket ve hemşirelik uygulamaları veri formuuygulanmıştır. Elde edilen bulguların değerlendirilmesinde sayı-yüzde dağılımları,tanımlayıcı istatistikler, madde analizleri, güvenilirlik analizleri, anova ve farklı gruplar için t-testi kullanılmıştır.Çalışma sonucunda iki hastanede çalışan hemşirelerin, yarısı 25-30 yaş grubu,çoğunluğu sağlık meslek yüksek okulu ve hemşirelik yüksek okulu mezunu ve tamamınayakını 1-9 yıl hizmet ettikleri tespit edilmiştir. Yüksek lisans mezunu hemşirelerin eğitimuygulamaları açısından diğer okullara göre daha iyi oldukları görülmüştür. 1-3 yıl görevyapmış hemşirelerin hastalara tedavi uygulamalarında daha kötü fakat hasta muayenesi ve tanıişlemlerinde daha iyi oldukları belirlenmiştir. Hemşirelik müdürlük sisteminde çalışmayanhemşirelerin, hemşirelik müdürlük sistemiyle çalışan hemşirelere göre ?hasta muayenesi vetanı işlemleri uygulamaları?nda daha iyi olduğu fakat ?servisle ilgili malzeme, araç-gereçtemini?nde daha kötü oldukları saptanmıştır.Yönetim sistemi olarak uygulanan hemşirelik müdürlük sisteminin hemşirelikuygulamaları açısından çalışan hemşire performansına önemli bir etkisinin olduğubelirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECT OF NURSING DIRECTORSHIP SYSTEM ON THEPERFORMANCE OF WORKING NURSE; THE COMPARISON OF WORKINGNURSES IN TERMS OF PERFORMANCE IN GATA HAYDARPAŞA EDUCATIONHOSPITAL AND IN THE HOSPITAL OF MARMARA UNIVERSITY.This study is planned as definer on purpose of determining the effect of nursingdirectorship system on the performance of nurse. Into research content, 156 nurses working inGATA Haydarpaşa Education Hospital which is not a university hospital and doesn?t operatewith nursing directorship system and 44 nurses working in Marmara University Hospitalwhich is again a university hospital and operates with nursing directorship system are chosen.Prepared questionnaire nursing application data form are applied to nurses are chosen forresearch. In the assessment of obtained findings; number-percentage distribution, definingstatistics, material analysis, trustworthiness analysis, anova and t-test for different groups areused.As a result of research; it is observed that 25-30 age group composes the half ofworking nurses, most of working nurses are Health Profession High School and Nursing HighSchool graduates and nearly all of them have been working for 1-9 years. Nurses havingmaster degree are better than other schools in terms of educational applications. It is observedthat 1-3 years working nurses are worse in treatment applications to patients but better ininspection of patients and diagnosis procedures. It is also pointed out that nurses not workingin nursing directorship system are better than nurses working in nursing directorship system in?patient inspection and diagnosis procedures? but worse in ?supply of materials andequipments related with service? respectively.t is not noted that nursing directorship system applied as a management system hassignificant effect on performances of the nurses.