Şizofrenik hasta ailelerinde yapılan ruhsal eğitim gruplarının ailelerin umutsuzluk düzeylerine etkisi
The effect of psychological education of schizophrenic patients' families on the hopelessness level of the family members
- Tez No: 193587
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN ÖZALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, aile, eğitim, umutsuzluk, aile işlevselliği, Schiophrenia, family, education, hopelessness, family functionality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
1.ÖZETBu çalışma, yapılandırılmış bir eğitim programı olan ?Şizofrenik Hasta AilelerindeRuhsal Eğitim Grupları?nın, aile üyelerinin umutsuzluk düzeyleri ve aile işlevselliklerineetkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın evrenini, İstanbul içinde bulunan iki şizofreni derneğinin üyesi olanhasta aileleri, örneklemini ise ?basit rastgele örnekleme yöntemi? ile seçilen aile üyeleri (20kişi deney, 20 kişi kontrol) oluşturmuştur.Araştırmada sosyodemografik özellikleri belirlemek amacıyla literatür bilgileridoğrultusunda hazırlanan ve uzman görüşüne sunulan ?Bilgi Formu?, eğitimin umutsuzluğaetkisini değerlendirmek için ?Beck Umutsuzluk Ölçeği?, aile işlevselliğine etkisinideğerlendirmek için ise ?Aile Değerlendirme Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırmada araştırmacı tarafından deney grubuna 14 oturumluk eğitim programıgrup çalışması biçiminde, haftada bir gün 90'ar dakikalık zaman dilimlerindeuygulanmıştır.Araştırmanın verileri bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Demografiközellikler ve ailesel verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı, ki-kare testi ve Fisher'skesin ki-kare testi eğitimin etkisinin değerlendirilmesinde ise Student t testi, Paired Samplet testleri kullanılmıştır.Araştırmanın deney ve kontrol grubundaki aile üyeleri demografik ve aileselözellikler açısından değerlendirilmiş, aralarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Araştırma sonuçlarına göre, deney grubuna uygulanan eğitimin ailelerin umutsuzlukdüzeylerine etkili olmadığı saptanmıştır. Aile işlevselliğine etkisine bakıldığında; AileDeğerlendirme Ölçeğinin alt boyutlarından problem çözme üzerine olumlu etki ettiği,deney grubu ile kontrol grubu arasında problem çözme puanı açısından istatistiksel olarakanlamlı bir farklılık olduğu bulgulanmıştır (t:-2,009 p:0,050).Sonuç olarak, eğitimin umutsuzluk üzerine etkili olmadığı fakat aile işlevselliği altgruplarından problem çözme üzerine olumlu etki ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYTHE EFFECT OF PSYCHOLOGICAL EDUCATION OFSCHIZOPHRENIC PATIENTS? FAMILIES ON THE HOPELESSNESS LEVEL OFTHE FAMILY MEMBERSThe present study was experimentally conducted to reveal the effects of a structurededucation program designed for the family members of schizophrenic patients?Psychological Education Groups for Families of Schizophrenic Patients? on familymembers? level of hopelessnes and functionality.The population of the study was family members of schizophrenic patients thatwere members of two societies of schizophrenics. We sampled family members from thisgroup with the ?simple random sampling method? (20 experimental, 20 control).In order to assess the sociodemographic characteristics, we designed an?Information Form?, basing on the findings of previous literature and feedback ofconsultant professionals. ?Beck Hopelessness Inventory? and ?Family AssessmentInstrument? were used to measure the effects of education on the level of hopelessness andthe functionality of the family, respectively.The experiemental group received 14 sessions of group education. Each sesssionlasted 90 minute per week and included different topic on the schizophrenia and familyapproaches.Data were analyzed in computer. Frequency distribution, Chi-square and Fisher?sexact chi-square test were used for demographic characteristics and family variables. Toanalyze the effect of education, we used Student-t test and Paired Sample t-test.Results indicated that there was no statistical significant difference betweenexperimental group and control group in terms of demographic variables and family relatedvariables.In experimental group, there was no significant effect of education on thehopelessness level of family members. The education had positive effects on the problemsolving score under the title of the family functionality in Family Assessment Instrument.There was significant difference on problem solving scores between experimental groupand control group (t:-2,009 p:0,050).In conclusion, we found that education had no effect on the hopelessness of familymembers of schiophrenics, but, it enhanced problem solving skills under the title of familyfunctionality.