Şizofreni tanısıyla yatan hastalarda, adli süreçler sonucunda yapılan istemsiz yatışlar ve diğer yatışlarda hastaya, hastalığa ve anahtar bakıcıya ait faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors related to the patient, the disease and the patient's relatives in compulsory hospitalizations as a result of forensic processes and other hospitalizations in hospitalized patients with a diagnosis of schizophrenia
  1. Tez No: 797655
  2. Yazar: MUHAMMED ALPEREN GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İstemsiz yatış, TMK 432, Zihin Kuramı, Duygu Dışavurumu, Bakımveren Anahtar bakıcı, Schizophrenia, Compulsory Hospitalization, TMK 432, Theory of Mind, Expression of Emotion, Caregiver Patient Relative
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş ve Amaç: Şizofreni, genellikle genç yaşlarda başlayan heterojen özellikler gösteren, tekrarlayıcı psikotik alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalıktır. Hastalığı ve tedaviyi kabul etmeyen hastalar kendisi ve çevresi için risk oluşturabilir, bu nedenle zorunlu tedaviye tabi tutulabilir. Kişiler ailelerinin veya resmî kurumların başvuruları sonucunda TMK 432. madde kapsamında hastaneye yatırılabilmektedir. Ruhsal hastalıklar hastaları olumsuz etkilediği gibi, hastaların ailelerini de etkilemektedir. Literatürde şizofreni hastalarında istemsiz yatışla ilgili çalışmalarda genelde hasta ve hastalık ile ilgili değişkenler üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada şizofreni hastalarında yatış türü ile hastaya, hastalığa ve anahtar bakıcısına ait faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 18 yaş üstü, DSM-5 kriterlerine göre şizofreni tanısı konulan 102 hasta ve bakım veren yakınları dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri ve klinik özellikleri kaydedilmiştir. Çalışmada şizofreni hastalarının hastalık şiddetini ölçmek için Pozitif ve Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği ile işlevsellik düzeylerini ölçmek için Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Anahtar bakıcıların depresyon riskini belirleme ve şiddetini ölçmek amacıyla Hasta Sağlık Anketi-9, kaygı belirtilerini ölçmek için Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 Envanteri, duygu dışavurumu düzeylerini belirlemek için Duygu Dışavurumu Ölçeği, tükenmişlik düzeyini tespit etmek amacıyla Maslach Tükenmişlik Envanteri, zihin kuramı becerilerini değerlendirmek amacıyla Dokuz Eylül Zihin Teorileri Ölçeği ve Gözlerden Zihin Okuma Testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre, medeni kanun gereği istemsiz yatışı yapılan hastalar ile istemli yatan hastaların hastalık şiddetinin benzer olduğu, yatış öncesi tedavi olmaması, hastada şiddet davranışlarının varlığı, anahtar bakıcının depresyon, anksiyete ve duygu dışavurumu puanlarının istemsiz yatış ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Hasta yakınlarının, hastalarının tanısını bilmesi ile duygu dışavurum puanlarının değişmediği, hastalık konusunda psikoeğitim alan hasta yakınlarının duygu dışavurumlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca bakım veren hasta yakınlarının duygu dışavurumlarının yüksek olması tükenmişlik düzeyindeki artışla ilişkili olarak bulunmuştur. İstemsiz yatışı yapılan hastaların yakınlarında tükenmişlik düzeyi, istemli yatan hastaların yakınlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Hastaların toplumsal işlevsellik düzeyi ile hasta yakınlarının duygu dışavurumları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. İstemsiz yatışı yapılan hastaların yakınlarının zihin kuramı becerilerinin artması duygu dışavurumlarının azalmasıyla ilişkili bulunmuştur. Sonuç: İstemsiz yatış, barındırdığı risklere rağmen, tedavi uyumu olmayan, kendisi ve çevresi için risk oluşturan hastalar için gerekli bir yoldur. İstemsiz yatışa ait riskler arasında, kişisel özgürlükten yoksun bırakılma ve otonomi duygusunda zedelenme, hastanın, anahtar bakıcı ve tedavi ekibiyle iş birliğinde bozulma, istemsiz yatış deneyimini travmatik olarak algılama sayılabilir. Dolayısıyla hastayı istemsiz yatışa götüren etkenleri belirlemek, istemsiz yatışın uygun kullanımına hizmet edecek, bu yolun gereksiz kullanım riskini azaltacak gerektiğinde de bu yolun kullanımını kolaylaştıracaktır. Hastayı istemli ve istemsiz yatışa götüren etkenler arasında anahtar bakıcının önemi büyüktür ve hastanın bakımından sorumlu olan hasta yakınlarına ya da bakıcılara yönelik psikoeğitim yaklaşımları ve psikoteröpatik müdahalelerin şizofreni hastalarının tedavisinde olmazsa olmaz yaklaşımlar olduğu gerçeği çalışmamız sonuçları ile bir kez daha ortaya konmaktadır. Bu konuda TRSM'ler başta olmak üzere tüm ruh sağlığı profesyonelleri ve karar alıcı sistemlere önemli sorumluluklar düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Schizophrenia is a chronic disease that usually starts at a young age, shows heterogeneous features and progresses with recurrent psychotic exacerbations. Patients who do not accept the disease and treatment may pose a risk for themselves and their environment, so they may be subjected to compulsory treatment. Individuals can be hospitalized within the scope of Article 432 of the TMK as a result of the applications of their families or official institutions. Mental illnesses affect not only patients but also their families. In the literature, studies on compulsory hospitalization in patients with schizophrenia generally focused on variables related to the patient and the disease. In this study, it was aimed to examine the type of hospitalization and the factors related to the patient, the disease and the patient's relatives in patients with schizophrenia. Method: A total of 102 patients over the age of 18 who were diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 criteria and their caregivers were included in the study. Sociodemographic information and clinical characteristics of the participants were recorded. In the study, Scale for the Assessment of Positive Symptoms and Scale for the Assessment of Negative Symptoms was used to measure the severity of the disease in schizophrenic patients, and the Social Functioning Assessment Scale was used to measure their functionality levels. Patient Health Questionnaire-9 to determine the depression risk and severity of caregiver patient relatives, Generalized Anxiety Disorder-7 Inventory to measure anxiety symptoms, Level of Expressed Emotion Scale to determine the level of emotion expression, Maslach Burnout Inventory to determine the level of burnout, to evaluate theory of mind skills for this purpose, Dokuz Eylul Theory of Mind Index and Reading the Mind in the Eyes Test were applied. Results: According to the results of our study, it was determined that the severity of the disease was similar between the patients who were hospitalized in accordance with the civil law and the patients who were hospitalized voluntarily. It was found that lack of treatment before hospitalization, presence of violent behaviors in the patient, depression, anxiety and emotional expression scores of the patient's relatives were associated with involuntary hospitalization. It was determined that the emotional expression scores of the relatives of the patients did not change when they knew the diagnosis of their patients, and the emotional expression of the relatives of the patients who received psychoeducation about the disease was lower. In addition, the high level of emotional expression of the relatives of the caregivers was found to be associated with the increase in the level of burnout. The level of burnout in the relatives of the patients who were hospitalized was found to be higher than the relatives of the volunteer hospitalized patients. It was determined that there was a negative correlation between the social functionality level of the patients and the emotional expressions of the relatives of the patients. It was found that the increase in theory of mind skills of the relatives of the patients who were hospitalized was associated with the decrease in their emotional expression. Conclusion: Despite the risks, involuntary hospitalization is a necessary way for patients who do not comply with treatment and pose a risk for themselves and their environment. Risks of involuntary hospitalization include deprivation of personal freedom and impaired sense of autonomy, impaired cooperation with the patient's key caregiver and treatment team, and perceiving the involuntary hospitalization experience as traumatic. Therefore, determining the factors that lead the patient to involuntary hospitalization will serve the appropriate use of involuntary hospitalization, reduce the risk of unnecessary use of this route, and facilitate the use of this route when necessary. The key caregiver is of great importance among the factors that lead the patient to voluntary and involuntary hospitalization, and the fact that psychoeducational approaches and psychotherapeutic interventions for patients' relatives or caregivers who are responsible for the patient's care are indispensable approaches in the treatment of patients with schizophrenia. In this regard, all mental health professionals and decision-making systems, especially TRSM's, have important responsibilities.