Düzenli hemodiyalize giren hastalarda cinsel disfonksiyon ve cinsel disfonksiyonu etkileyen faktörlerin incelenmesi
Analysis of the sexual dysfunction in patients who take regular hemodialysis treatment and the factors which affect sexual dysfunction
- Tez No: 193592
- Danışmanlar: PROF.DR. RUKİYE PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, cinsel disfonksiyon, prevalans, etkileyen faktörler, Hemodialysis, sexual dysfunction, prevalence, effecting factors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
DÜZENL HEMOD YAL ZE G REN HASTALARDA C NSEL D SFONKS YON VEC NSEL D SFONKS YONU ETK LEYEN FAKTÖRLER N NCELENMESNuray KARAKAYAÖZET110 hemodiyaliz hastasında cinsel disfonksiyon (CD) prevalansı ile etkileyen faktörleribelirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada; kadınların %64,58'inde, erkeklerin %75,80'indeCD saptanmıştır. Kadınlarda en fazla etkilenen cinsel alan orgazm (%18,69), istek (%18,68)ve uyarılma (%18,47), en az etkilenen alan doyum (%14,40)'dur. Erkeklerde en fazlaetkilenen alan ilişki tatmini (%27,02) ve erektil fonksiyon (%25,40), en az etkilenen alancinsel istek (%12,32)'tir. Erektil disfonksiyon (ED) olanların çoğunda ağır ve orta derecedeED (%51,06) saptanmıştır. Kadınlarda kısa ve uzun süredir diyalize girme; erkeklerde kronikböbrek yetmezliği dışında ek hastalığın kalp yetmezliği olması, düşük albümin seviyesi, kalp-damar/tansiyon ilaçlarının kullanılması cinsel fonksiyonu negatif yönde etkilemektedir. Heriki cinste de depresyon, sürekli anksiyete, düşük beden imajı, düşük sosyal destek ve düşükyaşam kalitesi cinsel fonksiyonu etkilemektedir. Yapılan ileri analizde; CD'yi en çokkadınlarda depresyon, anksiyete ve cinsel sorunlarını eş/partner ile konuşamama, erkeklerdebeden imajının kötü olması ve cinsel yönden başarısızlık duygusuna kapılma etkilemektedir.Sonuç olarak kadınların %64,58'inde, erkeklerin %75,80'inde CD mevcuttur; hem fizyolojikhem de psikolojik faktörler CD'yi etkilemektedir; kadınlarda orgazm, istek ve uyarılma,erkeklerde ilişki tatmini ve erektil fonksiyon en fazla etkilenen alanlardır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS of THE SEXUAL DYSFUNCTION in PATIENTS WHO TAKEREGULAR HEMODIALYSIS TREATMENT and THE FACTORS WHICH AFFECTSEXUAL DYSFUNCTIONNuray KARAKAYASUMMARYThe aim of this study was to investigate the prevalence and related factors of sexualdysfunction (SD) in 110 haemodialysis patients. SD was present in 64,58% of females and in75,80% of males. The most affected domains were orgasm (18,69%), desire (18,68%) andarousal (18,47%); the least affected domain was satisfaction (14,40%) in females, while themost affected domains were intercourse satisfaction (27,02%) and erectile function (25,40%);the least affected domain was sexual desire (12,32%) in males. Most of male with erectiledysfunction (ED) had moderate and severe ED (51,06%). The factors had negative effect onsexual function were shorter and longer duration of dialysis in females, having comorbidchronic heart failure, a smaller levels of serum albumin, and the use of cardio-vascular drugsin males. Both in female and male SD was related with depression, anxiety, lower bodyimage, lower social support, and lower quality of life. Multivariate analyses demonstrated thatthe most effecting factors on SD were depression, anxiety and not shared of sexual problemswith partner and in females, poorer body image, and feelings not being successful as sexuallyin males. In conclusion prevalence of SD in female and male patients was 64,58% and75,80% respectively. SD effected by both physical and psychological factors. The mostaffected domains were orgasm, desire and arousal in females, intercourse satisfaction anderectile function in males.