İn vitro şartlarda bekletilen trombositlerde zamana bağlı trombosit protein değişimlerinin elektroforez yöntemiyle incelenmesi
Investigating the time dependent platelet protein alterations in the platelets which have been kept under in vitro conditions by electrophoresis
  1. Tez No: 193593
  2. Yazar: VEDAT BAĞIŞGİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHAR GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositler, transfüzyon, SDS-PAGE, zamana bağlı, protein, Platelets, transfusion, SDS-PAGE, time dependent, protein
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
N V TRO ŞARTLARDA BEKLET LEN TROMBOS TLERDEZAMANA BAĞLI TROMBOS T PROTE N DEĞ Ş MLER N NELEKTROFOREZ YÖNTEM YLE NCELENMESYazar adı: Vedat Bağışgil1.ÖZETHemostazın önemli hücrelerinden olan trombositlerin kalitatif ve kantitatifbozukluklarında gelişen hemorajik diatezin klinik kontrolünde, trombosittransfüzyonundan yararlanılmaktadır. Bu trombositler trombosit sayısı normal sağlıklıdonörlerden elde edilirler, uygulanılan işleme bağlı olarak da farklı sayılarda olurlar.Trombosit elde etmek için en etkili işlem aferez yöntemidir. Kullanılan torbanınözelliğine bağlı olarak da alınmasından sonra bir gün ya da 5 gün kadar sonra 20-24ºC'de özel bir çalkalayıcıda kullanıma hazır olarak bekletilebilirler.Bu çalışmada sağlıklı bireylerden aferez yöntemiyle elde edilen trombositlerajitatörde in vitro şartlarda 9 gün 20-24ºC' de bekletildi. 1., 2., 3., 4., 5. ve 9. günlerdetrombosit numuneleri alınarak çöktürüldü ve tamponla yıkandı. Dört kez donduruluperitilerek patlatıldı. Santrifigasyon işleminden sonra üst faz elde edildi. Lowry metoduile protein tayini yapıldı ve protein değişimini izlemek için SDS-PAGE (Sodyumdodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezi) uygulandı. Beş gün boyunca in vitroşartlarda bekletilen trombositlerde SDS-PAGE sonucunda protein bantlarında herhangibir değişiklik görülmedi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATING THE TIME DEPENDENT PLATELET PROTEINALTERATIONS IN THE PLATELETS WHICH HAVE BEEN KEPTUNDER IN VITRO CONDITIONS BY ELECTROPHORESIS.Author: Vedat Bağışgil2. SUMMARYPlatelets are one of the most important cells of homeostasis. Platelet transfusionhas been utilized in clinical control of the hemorrhagic diathesis caused by qualitativeand quantitative disorders of platelets.These platelets are obtained from healthy donors with normal platelet countdiffered depending on the method used. The most effective method used to obtainplatelets is the aphaeresis method. After obtaining, the cells can be kept in a specialshaker under 20-24ºC for 1 to 5 days.In this study, the platelets obtained from healthy donors by aphaeresis methodwere kept in an agitator under in-vitro conditions for nine days at 20-24ºC. The sampleswere taken on 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th and 9th days. Platelets were isolated and washed withTris buffer. Platelets were frozen and thawed 4 times. After centrifugation, thesupernatant was obtained. Then protein concentration was determined with the Lowrymethod and SDS-PAGE (Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis)was applied to examine the protein alterations. No alternation in the number of proteinbands has been observed in SDS-PAGE in 5 days incubation.