Sosyal değişme sürecinde Türkiyede güreş sporunun toplumsal dinamikleri
Social dynamics of wrestling in the process of social change in Turkey
  1. Tez No: 193596
  2. Yazar: SÜLEYMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. TAYFUN AMMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Değişme, Modernleşme, Küreselleşme, Güreş, SporSOCIAL DYNAMICS OF WRESTLING IN THE PROCESS OFSOCIAL CHANGE IN TURKEYSÜLEYMAN ŞAHİN, Social Change, Modernization, Globalization, Wrestling, Sport
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
SOSYAL DEĞİŞME SÜRECİNDE TÜRKİYE'DE GÜREŞ SPORUNUNTOPLUMSAL DİNAMİKLERİSÜLEYMAN ŞAHİNÖZETBu araştırmada, güreşin toplumdaki yeri, farklı toplumsal kesimlerin güreşle ilgilitutumları, bu tutumların yaş, cinsiyet, gelir, eğitim ve kentleşme düzeyleriyle ilişkileri,geleneksel ve modern güreş formlarına yaklaşım farklılıkları, güreşle ilgili bilgi düzeyleribelirlenmeye çalışılmış, elde edilen bulgular Türkiye'nin makro değişim süreçleriyleilişkilendirilmeye çalışılarak güreşin ülkemizde kabul düzeyinin artması ve gelişimi içinşimdiden önerilerin ortaya konulması amaçlanmıştır.Araştırmada, nitel ve nicel veri toplama yöntemleri birlikte kullanılmıştır.Araştırmanın nicel boyutunda anket, Bursa ili, merkez, ilçe ve köylerinde toplam 1135 kişiye(kadın, erkek) uygulanmıştır. Anket tekniğiyle toplumun güreşle ilişkisi belirlenmeyeçalışılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise mülakat tekniği Türkiye genelinde toplam 24kişilik güreş ve spor uzmanı grubuna uygulanmıştır. Uzmanların konu ile ilgili görüşlerialınarak, konu derinlemesine incelenmeye çalışılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda, sosyal değişme sürecinebağlı olarak toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimin etkisi ile toplumda güreş sporunailginin azaldığı, ancak toplumla güreş arasında manevi bağın sevgi ve sahiplenme düzeyindedevamlılığı görülmüştür. Yine erkeklerin güreş sporuna daha ilgili olduğu, ileri yaş düzeyindeolanların ilgi düzeylerinin önceliği ve eğitim düzeyi yüksek olanların güreşe daha çok ilgilioldukları belirlenmiştir. Bununla beraber, gelir düzeyi ve kentleşme düzeylerinde genel olarakgüreşe ilginin modern ve gelenekse türlerine göre farklılaştığı görülmüştür. Ayrıcakatılımcıların çocuklarını genelde güreşe yöneltmedikleri, ancak çocuklarının güreş yapmaistekleri karşısında genel olarak olumlu tutum içinde oldukları belirlenmiştir. Bayan güreşineise toplumun olumlu bakmadığı ve toplumda güreşin erkeksi bir spor olarak görüldüğü tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SOCIAL DYNAMICS OF WRESTLING IN THE PROCESS OFSOCIAL CHANGE IN TURKEYSÜLEYMAN ŞAHİNSUMMARYIn this study, place of the wrestling in society, attitudes of the various socialsections to wrestling, relations of these attitudes with age, sex, income, education andlevel of urbanisation, their approaches to the traditional and modern wrestling forms andtheir level of information about wrestling are determined. A relation between obtaineddata and Turkey's macro changing processes are established. In addition, it is aimed topresent recommendations in order to increase the acceptation rate of wrestling and itsdevelopment in Turkey.In this study, qualitative and quantitative methods of data collection are usedtogether. With regard to qualitative aspects of this study, a questionnaire applied totally1135 person (male and female) from centre, towns and villages of Bursa. Relationshipbeteen the society and wrestling is tried to determine by the method of questionnaire. In thequalitative part of the study interview technic is applied to a group consisting of 24specialists of wrestling and sport. Subject is investigated deeply through these views ofthe specialists.As a result of examination of the obtained data, it is found that due to the effect ofsocial, economic and cultural changes, rate of interest to the wrestling decreased butbetween wrestling and society a spiritual relation continues, thus wrestling is loved andevaluated as our own sport. Again it is determined that males, elderly and highly educatedindividuals much more interested with it. However, it is observed that interest in modernand traditional forms of wrestling generally differentiates in accordance to the income andurbanisation levels. In addition, it is determined that participants don't direct their childrentoward wrestling, but in general, they have a positive attitude in terms of their children whowant to wrest. Also it is found that society regards wrestling of females not as beneficial,since it is evaluated as a masculine sport.