Türkiye profesyonel futbol ligleri antrenörlerinin liderlik tarzlarının incelenmesi ve bir model yaklaşım
The evaluation of Turkish professional football leagues traniers leadership styles and a model approach
- Tez No: 193597
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGAY BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenör, Football, Trainer, Leadership
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bir spor takımını istenilen hedefe ulaştıracak lider olan antrenörler çeşitli liderlikdavranışları sergilemektedirler ve bu davranışlar grubun ele alınan konuyu başarmasında vegrup üyelerinin gereksinimlerinin giderilmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır.Çalışmamızda, Türkiye birinci, ikinci ve üçüncü futbol liglerinde mücadele eden takımlardagörev yapan antrenörlerin sahip oldukları ve onlardan beklenilen liderlik tarzlarının,takımlarında oynayan sporcular ve kendi görüşleri çerçevesinde tespit etmektir. Bu görüşlerbaz alınarak Türkiye'deki antrenörler için temel bir liderlik modeli oluşturmak hedefinigütmekteyiz.Araştırma altı boyut açısından sporcuların bir antrenörden beklentilerini ölçmeyiamaçlamaktadır. Bu altı boyut demokratik davranış, geri besleme davranışı, durum değerlemedavranışı, sosyal destek davranışı, eğitim ve geliştirme davranışı ile otokratik davranışboyutlarıdır. Aynı zamanda bahsedilen altı boyut açısından antrenörlerinden bir anlamda özdeğerleme yapmaları beklenmektedir.Çalışmamıza Türkiye profesyonel futbol liglerinde mücadele eden 32 spor kulübünden63 antrenör ve 314 sporcu katılmıştır. Bulgulara ulaşmak için ?Sporda Liderlik Ölçeği?kullanılmıştır.Çalışmamıza katılan antrenörlerinin görüşleri doğrultusunda liderlik tarzlarıincelendiğinde; sporcularının eğitim ve öğretimine önem veren, onlara sosyal destek sağlayan,yarı demokratik, yarı otokratik bir liderlik tarzlarının oldukları tespit edilmiştir. Sporcularıngörüşlerine bakıldığında ise antrenörlerinin daha az otokratik, daha çok demokratikolmalarını istemektedirler. Ayrıca antrenörlerinin olumlu geri besleme, sosyal destek veeğitim-öğretme davranışlarının yetersiz olduğunu düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
Trainers are the leaders whose aim is to make a sport team reach its target havedifferent leadership styles. These styles have virtual importance to overcome group members?necessities and the group?s success to deal with the subject they have been considering. In ourstudy we determine the trainers leader style or intended style who in the 1.st, 2.nd and 3 rdfootball leagues in Turkey according to the their and players visual. The aim of this researchis to find out the basic leadership model for football trainers in Turkey.There are six dimensions about players? expectation. These are; democratic behavior,positive feed-back behavior, situation consideration behavior, social support behavior,training and development behavior and autocratic behavior. It?s also expected a selfevaluation from the coaches.This research was made 32 sport club?s with 314 players and 63 trainers who play andwork in Turkish Professional Football League. In order to reach the findings; ?LeadershipScale for Sports? have been used.When we examine the leadership styles according ideas of trainers participated in thisstudy. It?s determined that they have a leadership style which gives importance to theirplayers? education and training, supports social behaviors, half democratic and half autocratic.According to players? ideas, they want trainers to be more democratic and less autocratic.Moreover, they think the trainer?s feed back behavior, training and development behavioraren?t sufficient.