Evaluation of dental and skeletal changes due to surgically assisted rapid maxillary expansion
Cerrahi destekli hızlı üstçene genişletmesine bağlı dişsel ve iskeletsel değişikliklerin değerlendirilmesi
- Tez No: 193604
- Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT ERVERDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlı üstçene genişletmesi, Cerrahi destekli hızlı üstçene genişletmesi, zigomatikomaksiller butres, maksiller darlık, kortikotomi, Rapid palatal expansion, surgically assisted rapid palatal expansion, zygomaticomaxillary buttress, maxillary constriction, corticotomy
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Adı Soyadı : Dimitra EfthimiadouDanışmanın Adı : Prof. Dr. Nejat ErverdiKabul Tarihi : 07.12.2006Programı : Ortodonti-DoktoraAnabilim Dalı : M.Ü. Diş Hek. Fak. Ortodonti A.D.TÜRKÇE TEZ KONU BAŞLIĞI:?Cerrahi Destekli Hizli Üstçene Genişletmesine Bağlı Dişsel Ve IskeletselDeğişikliklerin Değerlendirilmesi?ÖZET:Bu çalışmanın amacı erişkin hastalarda zigomatikomaksiller buttress kortikotomisinitakiben uygulanan cap splint hyrax ile gerçekleştirilen iskeletsel maksiller genişletmenineğerlendirilmesi ve elde edilen sonuçların erişkin olmayan hastalarda konvansiyonel yöntemve cap splint hyrax ile uygulanan genişletme sonuçları ile karşılaştırılmasıdır. Çalışma, erişkinhastalarda zigomatikomaksiller kortikotominin maksiller genişletmede etkili bir yöntem olupolmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada iki grup mevcuttur. İlk grupta erişkinolmayan ve daimi dişlenmesi olan 10 hasta vardır ve bu hastalara hızlı maksiller genişletmeuygulanmıstır. İkinci grupta elbilek röntgenlerine göre iskeletsel gelişimi tamamlanmış olan10 hasta vardır. Bu gruptaki hastalara cerrahi destekli hızlı maksiller genişletmeuygulanmıstır. Bireyler Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana BilimDalı Kliniği'ne başvuran hastalar arasından seçilmişlerdir. Cerrahi zigomatikomaksillerkortikotomi uygulaması Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Cerrahi Ana BilimDalı'nda gerçekleştirilmiştir. Genişletme öncesi ve sonrasında alınan sefalometrik veposteroanterior filmler ve modeller değerlendirilmiştir. Ayrıca midpalatal suturun açıldığınıtespit etmek için oklüzal filmler de incelenmiştir. Cerrahi destekle yapılan maksillergenişletme ve konvansiyonel yöntemle yapılan maksiller genişletmeden sonra elde edilendişsel ve iskeletsel sonuçlar karşılaştırıldığında maksiller iskeletsel genişletmenin erişkinbireylerde cerrahi destekli genişletme ile, erişkin olmayan bireylerde ise konvansiyonelyöntemle elde edilebildiği görülmüştür. Özellikle interjugular genişliğin cerrahi destekligenişletme uygulanan erişkin hastalarda 5mm lik önemli bir artış gösterdiği görülmüştür.Bunun yanında erişkin olmayan bireylere uygulanan konvansiyonel genişletmede elde edilen4.5 mm lik artış miktarı da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Adı Soyadı : Dimitra EfthimiadouDanışmanın Adı : Prof. Dr. Nejat ErverdiKabul Tarihi : 07.12.2006Programı : Ortodonti-DoktoraAnabilim Dalı : M.Ü. Diş Hek. Fak. Ortodonti A.D.İNGİLİZCE TEZ KONU BAŞLIĞI :?Evaluation of Dental and Skeletal Changes Due To Surgically Assisted Rapid MaxillaryExpansion?SUMMARY:The aim of this study is to evaluate the skeletal widening of the maxilla afterzygomaticomaxillary buttress corticotomy and cap splint Hyrax expansion in mature patients,as well as, to compare these changes with the results after conventional RPE with cup splintHyrax in immature patients. Withal the study aims to confirm that a zygomaticomaxillarybuttress corticotomy in mature patients is a beneficial andeffective adjunct to maxillaryexpansion.The study includes two groups. The first group involves 10 immature patients in thepermanent dentition and they have undergone rapid maxillary expansion. The second groupinvolves 10 patients who according to the hand wrist x-ray are skeletally mature. Thesepatients have undergone surgically assisted RME.They were selected from the orthodontic department?s clinic of the dental faculty ofMarmara University. The surgical performance of bilateral zygomaticomaxillary buttresscorticotomy took place in the Surgical Department of the Dental Faculty of MarmaraUniversity. Lateral and posteroanterior cephalograms as well as models before and afterexpansion were examined. Also occlusal radiographs, taken before and after treatment, wereevaluated for evidence of separation of the midpalatal suture. In this study after examiningand comparing the effects of the surgically assisted rapid maxillary expansion withcorticotomy to zygomatic buttress and of the conventional rapid maxillary expansion with capsplint Hyrax expander, on dental and skeletal component, it can be concluded that skeletalexpansion can be achieved with bilateral zygomaticomaxillary buttress corticotomy in maturepatients, as we can do so with conventional rapid maxillary expansion with cap splint Hyraxin immature patients. Especially, the inter jugular width is expanded significantly 5mm aftersurgically assisted maxillary expansion in mature patients, whereas the 4,5mm expansion inimmature patients after conventional rapid expansion is also significant.