Dental maturity as an indicator of chronological age: validity of the demirjian method for dental age estimation when applied to turkish children
Kronolojik yaşın göstergesi olarak diş yaşının kullanılması: türk çocuklarında demirjian metodunun, diş yaşını tahmin etmek amacıyla kullanıldığında, geçerliliğinin araştırılması
  1. Tez No: 193612
  2. Yazar: ALEV SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FULYA IŞIK, PROF.DR. NAZAN KÜÇÜKKELEŞ, PROF.DR. NEJAT ERVERDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Demirjian metod, kronolojik yaş, diş yaşı, diş skoru, t test1, Demirjian method, chronological age, dental age, dental score, t test.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
1. ÖZETKronolojik Yaşın Göstergesi olarak Diş Yaşının Kullanılması:Türk Çocuklarında Demirjian Metodunun,Diş Yaşını Tahmin Etmek Amacıyla Kullanıldığında,Geçerliliğinin AraştırılmasıBu çalışmada Demirjian metodu kullanılarak 900 Türk çocuğunun (450 kız ,450 erkek) diş yaşları değerlendirildi. Hastalar, Marmara Üniversitesi Diş HekimliğiFakültesi Ortodonti Anabilim Dalının arşiv dosyalarından derlendi.Çalışmada kullanılançocukların doğum tarihleri 1984 ila 1999 yılları arasında değişmekteydi ve panoramikfilmleri ise, hastalar 7 ila 15 yaşlarına geldiklerinde çekilmişti. Kızlar ve erkekler ayrıayrı analiz edildi.Gözlemciler arasındaki hata derecesini ölçmek için Dt.Efthymiou'nun dahaönceden analiz ettiği 85 panoramik film rastgele seçilerek tekrar analiz edildi ve Kappahesaplandı.Gözlemcilerin dental skorları (DS) arasındaki güvenilirliği test etmek içinintra-klas korelasyon katsayısı hesaplandı.Gözlemcilerin dental yaş (DA) değerleriarasındaki güvenilirliği ölçmek için ise t-test yapıldı.Dt.Solak'ın kendi ölçümleri arasındaki hata derecesini belirlemek için, 11 ayöncesinden kendi değerlendirdiği 70 panoramik film rastgele seçildi ve tekrar analizedildi.Kronolojik yaş ve dental yaş arasında istatiksel olarak belirgin bir fark bulundu.Demirjian'ın analiz ettiği Fransız-Kanadalı çocuklara gore, erkekler ortalama 0,25 yaşve kızlar ortalama 0,52 yaş daha ileride olduğu tespit edildi.Bu yüzden Fransız-Kanadalıstandartlarının Türk çocuklarına uygun olmadığına karar verildi.Y = 100*{ eα +βx/(1 + eα + βx )} lojistik denklemini baz alarak Türk populasyonuiçin yeni grafikler hesaplandı. Bu grafiklerin yanı sıra Demirjian metoduna gorehesaplanmış diş skorlarını Türk diş yaşına çevirmek için yeni tablolar oluşturuldu .
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYIn this study the dental age of 900 Turkish children (450 girls and 450 boys)was evaluated according to the method of Demirjian. The sample was derived from thearchive-files of the Orthodontic Clinic at Marmara University Dental School. Theywere born between years of 1984 and 1999 and were between 7 and 15 years of age atthe time a panoramic radiograph (OPTG) was obtained. Girls and boys were analysedseparately.To assess the degree of inter-observer error a random sample of 85 OPGs wasselected from those previously analysed by Dt. Efthymiou and Cohen?s kappa wascalculated.The inter-examiner reliability on the level of maturity scores (DS) wasassessed with intra-class correlation coefficient (ICC). In order to test the inter-observervariation in dental age recordings, paired t-test was done.To assess the degree of intra-observer error a random sample of 70 OPGs wasselected from those previously analysed by the author, approximately after 11 months ofthe initial analysis.A significant difference was found between chronological age and dental age.On average the boys were 0,25 years and the girls were 0,52 years ahead of the French-Canadian children analysed by Demirjian. Therefore, the French-Canadian standartswere not considered suitable for Turkish children.New graphs for the Turkish population were constructed using a logistic curvewith the equation Y = 100*{ eα +βx/(1 + eα + βx )} as a basis. In addition to the graphs,tables were produced which transfer the maturity scores calculated by the method ofDemirjian into Turkish dental age.