Vatandaşların sağlık hizmetlerinden sağlık reformu ve genel sağlık sigortasından beklentileri
The expectation of citizens from healt service, health reform and general health insurance
- Tez No: 193615
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TOPUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık reformu, Aile Hekimliği, Genel Sağlık Sigortası, katılım, odak grup1, Health Reform, Family Medicine, General Health Insurance, participation, focus group.2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
VATANDAŞLARIN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN SAĞLIKREFORMU VE GENEL SAĞLIK SİGORTASINDANBEKLENTİLERİ1. ÖZETBu araştırma, vatandaşların sağlıkta dönüşüm ve reform sürecini nasıl yaşadığıve algıladığını, Aile Hekimliği (AH) kavramını nasıl algıladığını ve aslında nasıl birhizmet beklediğini, finansman ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) konularındakiyaklaşımlarını, katılım konusunda kendilerine biçtikleri rolleri ve bu konudaki engelleriortaya koymak amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma niteliksel olarak planlandı ve verileron iki odak grup görüşmesi sonucunda elde edildi. Verilerin ışığında yapılandeğerlendirmelerde vatandaşların reform sürecinde yer almadıkları ve fazlaca bilgiyesahip olmadıkları, AH konusuna çok büyük oranda olumlu bakıldığı ancak kafalardakimodellerle yasada önerilenler arasında fark olduğu tespit edildi. GSS konusundaağırlıklı görüş iyimserlik olmakla birlikte AH konusundaki görüşlere kıyasla ciddikaygıların da ortaya çıktığı gözlendi. Katılım konusunda ise genel olarak bir katılımisteği olmasına karşın bu konuda etkin bir çaba olmadığı ve katılımın dışarıdansağlanacak olanaklarla oluşacağı yönünde bir algı olduğu tespiti yapıldı. Öte yandankatılım konusunda ciddi kişisel ve toplumsal engeller teşhis edildi. Kişisel engel olarakkişinin kendine biçtiği misyon ve değer ile bilgisiz oluşu, toplumsal olarak ise bazıdeğerler ile siyasi baskılar ifade edildi.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYTHE EXPECTATION OF CITIZENS FROM HEALTSERVICE, HEALTH REFORM AND GENERAL HEALTHINSURANCEIn this research, it was wanted to find out how people who live in Turkeyperceived Health Reform, Family Medicine, General Health Insurance and what theythink about their role of involvement and the barriers of participation. This researchwas planned as qualitative and data was collected from twelve focus groups. Analyzingthe data, it was found out that neither people nor their organizations had participated inthe health reform discussion. They knew few about Family Medicine and GeneralHealth Insurance but most of them were not clear. In despite of this, most of them hadgood feelings because of Family Medicine, but some of the participants had hardfeelings about General Health Insurance. It was also found out that most of them did nothave any activation to participate in the discussion of health reform.The barriers were described as personal barriers and social barriers such as somepolitics and social pressure against people and not being informed about health, HealthReform, Family Medicine, and General Health Insurance.