Süt dişlenme, karışık dişlenme ve sürekli dişlenme dönemindeki çocukların çürük risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of caries risk factors in children with primary dentition, mixed dentition and permanent dentition
  1. Tez No: 193614
  2. Yazar: ONUR ÖZLEM ERİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LALE DÜZDAR, PROF.DR. TEVFİK AKINCI, PROF.DR. İLKNUR TANBOĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çürük risk faktörleri, çürük aktivite testleri, restoratif tedavi, mutansstreptokoklar, laktobasiller9
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
1. ÖZETBu çalışmada, çocuklarda çürük risk faktörleri belirlendi ve çürük aktivite testlerikullanılarak uygulanan restoratif tedavinin tükürükte bulunan mutans streptokok,laktobasil, maya, tükürük akış hızı (AH) ve tamponlama kapasitesi (TK) üzerindekietkileri değerlendirildi.Çalışmaya yaşları 3-13 arasında değişen Marmara Üniversitesi Diş HekimliğiFakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na gelen çocuklar katıldı. Çocukların ebeveynlerinemevcut çürük risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla bir anket formu doldurtuldu.Çocuklar süt dişlenme, karışık dişlenme ve sürekli dişlenme olmak üzere üç grubaayrıldı. Her bir grup kendi içinde çalışma grubu ve kontrol grubuna ayrıldı. Belirlenenbu gruplardan ve süt dişlenme grubundaki çocukların annelerinden tükürük örneklerialındı ve çürüklü çocuklarda restoratif tedaviye başlandı. Restoratif tedavinin bitiminitakiben birinci, üçüncü ve altıncı ayda tekrar ölçümler yapıldı. Elde edilen değerler,restoratif tedavi öncesi değerleri ile karşılaştırıldı.Süt dişlenme grubundaki çürüklü çocuklarda, anne mutans streptokok değerleri ileçocuğun değerleri arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunduğu saptandı (p=0,014).Çürüklü çocukların çürüksüz çocuklarla karşılaştırıldığında, uyku sırasında beslenmealışkanlıkları olduğu, anne sütüyle beslenme ve biberon kullanmayı daha geçbıraktıkları, fırçalamaya daha geç başladıkları ve dişlerini daha az sıklıkla fırçaladıklarısaptandı. Bütün gruplarda restoratif tedavi sonrasında, mutans streptokok ve laktobasildeğerlerinde, birinci, üçüncü ve altıncı aylarda anlamlı düşüş saptandı. Mutansstreptokok ve laktobasil değerlerinde üçüncü ay sonunda başlangıç değerlerine geridönüş eğilimi olduğu saptandı.Oral hijyen alışkanlıklarının iyileştirilmesi, çocuğun ve ailenin sağlıklı beslenmealışkanlıkları hakkında bilinçlendirilmesi ile birlikte restoratif tedavi uygulamaları vekontrollerin en az üç ay aralıkla yapılmasının çürük oluşum hızının düşürülmesiaçısından büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYEvaluation of caries risk factors in children with primary dentition, mixeddentition and permanent dentition.In our study, the caries risk factors were determined and the effects of restorativetreatment on salivary levels of mutans streptococci, lactobacilli, candida and also salivasecretion rate and buffer capacity were evaluated by caries activity tests in children.Participants were chosen from children between the ages of 3-13, who came toMarmara University School of Dentistry Pediatric Dentistry Department. The parents ofthe children were interviewed using a structured questionnaire to determine the cariesrisk factors of the children. The children were distributed into three groups as primary,mixed and permanent dentition. Each group were distributed into study group andcontrol group. The stimulated saliva was obtained from subjects and the mothers ofchildren in primary dentition group, then we started restorative treatment of the childrenwith caries. After the restorative treatment, we renewed saliva sampling at first, thirdand sixth month. The results obtained were compared with the pre-treatment values.There was significantly positive relationship was found between children and theirmother?s mutans streptococci counts in primary dentition study group (p=0,014). Thechildren with caries; had a history of bedtime bottle, stopped breastfeeding and usingbottle later, commenced toothbrushing later and brushed their teeth less frequentlycompared with the children without caries. We determined a statistically significantreduction in mutans streptococci and lactobacilli levels at first, third and sixth months.A tendency of returning to the level of pre-restorative treatment levels in mutansstreptococci and lactobacilli counts was seen at the end of third month,.We think that the treatment approaches like improvement of oral hygiene habits,providing the children and their families to become concious of healthy nourishmenthabits must be coupled with conventional restorative therapy and follow upexaminations at relatively long intervals at least three months when attempting toreduce caries incidence.Key Words : Caries risk factors, caries activity tests, restorative treatment mutansstreptococci, lactobacilli.10