Askeri liselerde eğitim-öğretim gören takım sporu yapan, bireysel spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin liderlik özellikleri
The leadership characteristics of military high school students concerning the sport activities they are making: Individual sports, team sports or none
- Tez No: 193616
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGAY BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik Yaklaşımları, Karizmatik lider, Dönüşümsel Lider, Yönetsel Lider, Leader, Leadership Approaches, Charismatic Leadership, Transformasyonelleadership, Transactional Leadership
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dünyada ve ülkemizde özellikle son yıllarda yönetim ve liderlik üzerine yoğunilgi artarak devam etmektedir. Sözlük anlamı ?yöneten, sürükleyen, önde giden? olanliderlik, hedeflenen amaçlara ulaşmak için, örgütün diğer elemanlarını etkileme, motiveetme ve yönlendirme yeteneğidir. Liderlik; yönetici, komutan, başkan, şef ve popülerkişi gibi kavramlarla sıklıkla karıştırılmaktadır. Oysa liderlik bu kavramlarla ilişkili birolgu olsa da arada net bir ayrım söz konusudur. Takipçileri tarafından lider olarakaddedilen bireylerin heyecanlı olmak, ufkunu genişletmek, iyi not almak. yüksekstandartlı ve pratik grup iletişimi kurmak, çok iyi adapte olmak, zaman iyi kullanmak,vizyon sahibi olmak ve güvenilir olmak gibi bir kısım evrensel özelliklerinin olduğuifade edilmektedir.Liderlik üzerine bilimsel çalışmalar 20. yy`ın başlarında başlayarak günümüzedek artan bir ilgi ile devam etmiştir. Bu çalışmalar kapsamında liderlik üzerine çoksayıda teori ve yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlar sırasıyla:1. Özellikler Teorisi2. Davranışsal Teoriler3. Durumsal Teoriler4. Modern Liderlik Yaklaşımları şeklinde ilerlemektedirModern Liderlik Yaklaşımları tezin temel konusunu teşkil etmektedir. Modernliderlik yaklaşımlarında liderlik davranışı karizmatik, dönüşümsel ve yönetsel olmaküzere üç kategoride incelenmektedir. Bu tez çalışması kapsamında modern liderlikyaklaşımı temel alınarak askeri lise öğrencilerinin göstermekte olduğu liderlikdavranışları araştırılmakta; onların askeri okul sürecindeki spor durumu başta olmaküzere çeşitli demografik verilerin bu liderlik davranıcılarındaki farklılaşmayı açıklamave anlamada kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu amaçlaKuleli, Maltepe ve Işıklar Askeri Liseler'inden 289 adet öğrenciden toplanan verilerdeğerlendirilmeye tabi tutulmuş; elde edilen sonuçlar yorumlanarak tezin sonuçbölümünde sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years increased attention to the management and leadership concept iswitnessed. Leader, which is described as ??header, manager, organizer? in dictionary,considered as ?a capability for effecting, motivating, orientating the members in orderto reach organizational goals? in management literature. Leadership is frequentlyconfused with concepts such as manager, commander, chairman or chief which arerelated to bur different than the leader. There are common characteristics of the leaderswhich are widely accepted in the literature such as being excited, having a broadperspective, having a high level communication capability, effectively usage of time,having a vision, being trustworthy, having an adaptation ability.The scientific studies on leadership start with the beginnings of the 20th century andit continue with a never ending interest. A great variety of theories and approaches aredeveloped in the context of these studies. These approaches are given belowrespectively:1. Attributes Theory2. Behavioral Theory3. Contingency Theory4. Modern Leadership ApproachesModern leadership approaches forms the main theme of this thesis. In modernapproach, leadership behaviors are categorized into three types as charismatic,transformational and transactional. In this study the leadership behaviors of the militaryhigh school students are investigated based on modern leadership approach. Thedemographic variables such as the sports situation of the military high school studentduring the military school are used to explain the differences of the leadershipbehaviors. The data gathered from the 289 students of Kuleli, Maltepe and IşıklarMilitary High School are evaluated and findings are presented in the conclusion part.