Prenatal ve neonatal dönemlerde sıçan karaciğer yıldızsı hücrelerinin immunohistokimyasal olarak incelenmesi
Immunohistochemical study of rat liver stellate cells on prenatal and postnatal periods
- Tez No: 193636
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Asidik fibroblast growth faktör, embriyoloji, İmmunohistokimya, İto hücresi, postnatal dönem, Acidic fibroblast growth factor, embryology, immunohistochemistry, Ito cell, postnatal period
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
49ÖZETPrenatal ve Neonatal Dönemlerde Sıçan Karaciğer Yıldızsı Hücrelerininİmmunohistokimyasal Olarak İncelenmesiİto hücresi karaciğerin parankimal olmayan hücrelerinden birisidir. Dissearalığında hepatositler ve endotel hücreleri ile yakın temas halinde bulunmaktadır. Avitamini retinil esterleri formunda karaciğer İto hücrelerinde depolanmaktadır.Bunun yanında hücre dışı matriks yapımı, transforming growth faktör β1 (TGF- β1),hepatosit growth faktör (HGF) ve asidik fibroblast growth faktör sentezlemefonksiyonları vardır. Vimentin, desmin ve α- düz kas aktinin (α-SMA) ekspreseetmeleri esas alınarak İto hücrelerinin mezenşimal kaynaklı olduklarıdüşünülmektedir.Bu çalışmada, karaciğer gelişimi sırasında aFGF'nin ekspresyonu velokalizasyonu incelenmiştir. Bu amaçla da indirekt immunoperoksidaz yöntemikullanılmıştır.Gebeliğin 15. gününde orta düzeyde immun boyanma gözlenirken, sonrakigünlerde azalmıştır. Doğuma yakın dönemde tekrar artmaya başlamış ve postnataldönemde göreceli olarak artmaya devam etmiştir. Lokalizasyon yönünden iseözellikle sinuzoidal alan ve Disse aralığı çevresinde immun boyanma tespitedilmiştir.Bulgularımız, aFGF'nin hepatik farklılaşma ve karaciğer gelişiminin özelliklepostnatal aşamalarında önemli rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
50SUMMARYImmunohistochemical Study of Rat Liver Stellate Cells on Prenatal andPostnatal Periods.Ito cell is one of the non-parenchymal cells of liver. These cells are located in thespace of Disse in close contact with hepatocytes and endothelial cells. Vitamin A isstored in liver Ito cells in form of retinyl esters. In addition they have the functionslike extracelular matrix production, transforming growth factor β1 (TGF- β1),hepatocyte growth factor (HGF) and acidic fibroblast growth factor (aFGF)synthesize. Ito cells are considered to be of mesenchymal origin because of theirvimentin, desmin and α- smooth muscle actin expression.In this study, the expression and localization of aFGF investigated during thedevelopment of liver. Therefore, indirect immunoperoxidase method is used.On fifteenth day of pregnancy medium level immun staining is observed but afterfifteenth day immun staining is seen to be decreased. Immun staining tended toincrease again just before the birth and continued to increase gradually in postnatalperiod. In view of localization, immun staining is found especially on sinuzoidal ariaand Disse spaces.Our findings demonstrate that aFGF has an important role especially on postnatalperiods of hepatic differentiation and liver development.