Lise son sınıfta okuyan kız öğrencilerin hemşirelik mesleğine ilşkin görüşleri
Opinions of last high school girls about nursing
  1. Tez No: 193637
  2. Yazar: ZEHRA ESKİMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSEL ÖZTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Lise, Kız Öğrenciler, Hemşirelik, Görüşler, High School, Girl Students, Nursing, Opinionsi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZETLise Son Sınıfta Okuyan Kız Öğrencilerin Hemşirelik Mesleğine lişkinGörüşleriBir mesleğin en önemli özelliklerinden biri, toplumun değişmesi ve toplumuoluşturan insanların daha iyi düzeye ulaşmasında toplumsal içerikli ve belirgingörevlerle yüklenmiş olmalarıdır.Hemşireliğin, toplumda diğer meslekler arasında daha düşük statüdeolduğunun düşünülmesi, saygınlığının daha az olması, toplumu oluşturanbireylerin hemşirelik hakkında oldukça yanlış yargılarla dolu olması ve mesleğingünümüzdeki koşullarının iyi olmayışı hemşirelik okullarına girecek adayları veaynı zamanda meslek mensuplarını da olumsuz yönde etkilemektedir.Bu araştırma lise son sınıfta okuyan kız öğrencilerin hemşirelik mesleğineilişkin görüşlerini araştırmak için planlanmıştır. Araştırmaya T.C. Adana MilliEğitim Müdürlüğü'ne bağlı Hacı Ahmet Atıl, Şehit Temel Cingöz, Borsa, MehmetKemal Tuncel, Enver Kurttepeli, Orhan Çobanoğlu Lise'lerinde son sınıftaokuyan 416 kız öğrenci dahil edilmiştir. Veriler öğrencilerin sosyo-demografiközelikleri, hemşirelik mesleğine ve hemşirelere ilişkin görüşlerini ve meslektercihlerini belirlemeye yönelik anket formu ile toplanmıştır. Sonuçlar, SPSS forWindows programında yüzdelik ve Ki-Kare testleri uygulanarak analiz edilmiştir.Öğrencilerin yaş ortalamasının 17.0±0.6, kardeş sayıları ortalamasının3.0±1.65 olduğu, %85.3'ünün çekirdek aileye sahip olduğu, %31.5'inin babasınınilkokul mezunu ve %37.7'sinin babasının serbest meslekle uğraştığı, %39.4'ününannesinin ilkokul mezunu ve %85.3'ünün annesinin ev hanımı olduğu, %24.5'ininaile gelirinin 150-549 milyon TL olduğu, %72.8'inin öğretmenliği bayan için idealbirinci meslek olarak gördüğü, %49.3'ünün hastane deneyimi olduğu, %59.4'ününhemşire yakınının olduğu, %71.2'sinin hemşireliği tercih etmeyeceği, %93.3'ününhemşirelikte lisans eğitimini gerekli bulduğu, %38.7'sinin ülkemizde hemşirelikeğitiminin lisans düzeyinde verildiği görüşünde olduğu, %51.2'sinin hemşireliğeerkeklerin alınmasını gerekli bulduğu, %77.6'sının hemşireleri doktorun sağ koluolarak düşündüğü, %43.3'ünün hemşireleri duygusal yönden katı ve otoriterkişiler olarak düşündüğü görülmüştür.Bu çalışmanın sonunda, lise son sınıf kız öğrenciler hemşirelik mesleği ileilgili olumlu görüşler ifade etmiş olmalarına rağmen hemşirelik mesleği hakkındahala yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve toplumun mesleğe olan olumsuz bakışaçısından etkilenmiş oldukları görülmüştür. Sonuçlar değerlendirildikten sonraöğrencileri hemşirelik mesleği hakkında bilgilendirmek amacı ile eğitimdekullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOpinions of Last Year High School Girls About NursingThe most important special feature of a job is having a social and an evidentfunction to change the society and convey the people in the society to a beter level.Considering that the nursing is in a lower status among the other jobs, theincorrect ideas of the individuals of the society about nursing and also the badconditions of this job have negatively effected the candidates who are willing toattend the nursing schools and also have recently effected the members of this job.This research has been planned to search the opinions of the girls aboutnursing who are in the last classes at high schools. This research has included 416girls who are in the last classes at Hacı Ahmet Atıl, Şehit Temel Cingöz, Borsa,Mehmet Kemal Tuncel, Enver Kurttepeli, Orhan Çobanoğlu high schools whichare connected with The Ministry of Education.Data has been collected with a questionnaire which has stated the students?socia-demographic charestetics, their opinions about nursing, also about nursesand their job preferences. Date have been analyzed by utulizing SPSS forWindows, to obtain result for percentages and K Square Test.The average of the students are 17.0±06, their siblings number average is3.0±1.65, 85.3 percent of them have a nucleus family, 31.5 percent of them haveprimary school education fathers, 37.7 percent of them have free-lance workingfathers, 39.4 percent of them have primary school education mathers, 85.3 percentof their mathers are housewives, 24.5 percent of their family income is 150-549TLs., 72.8 percent of think that nursing an ideal job for women, 49.3 percent ofthem have hospital experiences, 59.4 percent of them are the relatives of nurses,71.2 percent of them never prefer nursing, 93.3 percent of them think thatuniversity education is a must in nursing, 38.7 percent of them think that in ourcountry nursing education is given at universities, 51.2 percent of them think thatthe men should be worked as nurses, 77.6 percent of them think that the nurses arethe of the doctors, 43.3 percent of them think that the nurses are strict and hard-hearted people.The end of this investigation, it was absorved that although the studentsexpressed positive opinions, they still haven?t enough information about nursingand they are affected society?s negative opinions. After results have beenevaluated, they can be used in education of students for information about nursing.