spontan asit enfeksiyonu tanısında idrar ayıraç şeritlerinin tanısal değeri diagnostic value of a urine strip test in spontaneous ascites infections
- Tez No: 193669
- Danışmanlar: PROF. ENVER DOLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Spontan asit enfeksiyonu, idrar ayıraç şeriti, lökosit esteraz, nitrit, Spontaneus ascites infection, urine reagent strips, leucocyte esterase, nitrite
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZETSirozlu hastalarda, spontan asit enfeksiyonlarının hızlı ve doğru tanısızamanında tedavi için zorunlu ve hayat kurtarıcıdır. Bu çalışmanın amacı spontanasit enfeksiyonunun hızlı, yatak başı tanısının konmasında idrar ayıraç şeritlerininkullanışlılığını ve tanı değerini araştırmaktır.Çalışmaya nisan 2005 ile temmuz 2006 tarihleri arasında toplam 63 ardışıksirotik hasta (38 bay, 25 bayan) dahil edildi. Tüm asit sıvıları idrar stripi iledeğerlendirildi ve asit sıvısı hücre kültürü ve hücre sayımı ile karsılaştırıldı. Asitenfeksiyonu, asit sıvısında nötrofil sayısının ⥠250/mm3 olması olarak tanımlandı.Spontan asit enfeksiyonu 63 örneğin 15'inde tespit edildi. Eğer strip pozitifliğilökosit esteraz 2+ ve üstü kabul edilirse yöntemin sensitivitesi, spesifitesi, Pozitifprediktif değeri ve Negatif prediktif değeri sırasıyla % 93, %100, %100 ve %98 idi,nitrit için ise sensitivite, spesifite, Pozitif prediktif değer ve Negatif prediktif değerisırasıyla %13, %93, %40, %77 idi. Nitrit ve lökosit esteraz pozitifliğinin birliktedeğerlendirilmesinin ek tanısal faydası saptanmadı.Sonuç olarak asitli sirotik hastalarda spontan asit enfeksiyonun hızlı ve doğrutanısı için idrar stripleri faydalı olabilir. Test her yerde hasta yatağı başucundauygulanabilir ve sonuçlar hızlı ve ucuz şekilde elde edilebilir. Ayrıca ayaktan büyükvolümlü parasentez yapılan hastaların taranmasında da kullanışlı olabilir.
Özet (Çeviri)
D AGNOST C VALUE OF A UR NE STR P TESTN SPONTANEOUS ASC TES NFECT ONSSUMMARYRapid and accurate diagnosis of spontaneous ascites infection (SAI) ismandatory for timely treatment and life savior in cirrhotic patients. The purpose of thisstudy was to investigate the usefulness of urine strips, for the rapid bedsidediagnosis of spontaneous ascites infections.Between April 2005 and June 2006, 63 consecutive cirrhotic patients (38 male,25 female) with ascites were included in our study. All ascitic fluid was analyzed withthe urine strips, and compared with the cell count with differential and ascitic fluidculture. Ascites infections was defined as an ascitic polymorphonuclear cell count â¥250/mm3.Spontaneus ascites infection was diagnosed in 15 of the 63 samples. If weconsidered the positive Leucocyte esterase result of 2 or more, the sensitivity,specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) wererespectively %93, %100, %100, %98. For nitrit, the sensitivity, specificity, positivepredictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) were respectively, %13,%93, %40, %77. To realize the value of nitrite and leucocyte esterase together, isnot fixed addition benefit diagnosis.In conclusion, urine strip test might be useful for rapid and accurate diagnosisof spontaneus ascites infection in cirrhotic patients with ascites. It can be usedeverywhere at the patient?s bedside and is rapid, and inexpensive. In addition may beuseful as a screening test in patients on large-volume paracentesis.