Periferik arter hastalarında kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalık riski
The risk of cardiosvascular and cerebrovascular disease in the patients with peripheral artery didease
  1. Tez No: 193683
  2. Yazar: FARUK SERHATLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN CEYRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik arter hastalığı, kardiyovasküler hastalık, serebrovasküler hastalık, Cerebrovascular Disease
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
PER FER K ARTER HASTALARINDA KARD YOVASKÜLER VESEREBROVASKÜLER HASTALIK R SKFaruk SERHATLIOĞLUÖZETBu çalışma 01.05.2005-01.05.2006 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi TıpFakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında yapıldı.Amaç: Periferik arter hastalığı(PAH) tanısı alan hastalarda kardiyovasküler(KVH) ve serebrovasküler hastalık (SVH) riskinin araştırılması. Bu sayede PAH tanısıalan hastaların ileride olası KVH ve SVH hastalığa bağlı mortalitelerinin azalmasınayardımcı olmak.Materyal ve Metod: Çalışma; kalp ve damar cerrahisi polikiniğine başvuran veserviste yatan PAH olgularında yapıldı. KVH ve SVH tanısı öykü, fizik muayene,duplex ve Ankle Brachial ndeks (AB ) hesaplamasıyla yapıldı. lgili şikayetle başvuranhastanın ilk olarak egzersiz öncesi AB hesaplandı. Sonrasında koşu bandında %12 likbir yokuş üzerinde 2 mil/saat 5 dakika koşturularak egzersiz sonrası AB hesaplandı.Rutherford derecelendirilmesiyle PAH sınıflaması yapıldı. Hastada daha sonra öykü veEKG (elektrokardiyografi) kriterleriyle KVH sorgulandı. Yapılan öykü, karotikmuayene ve karotis dupleksle de SVH sorgulandı. Çalışma Ana Bilim Dalı AkademikKurulu ve Fakülte Etik Kurulu tarafından onaylandı. Yapılacak incelemeler için hastalarçalışmanın amacı ve içeriği açısından bilgilendirilerek izinleri alındı.Bulgular: Çalışmaya toplam 100 hasta alındı. Hastaların 93'ü erkek, 7'sikadındı. Ortalama yaş 59.83±13,12 idi. Hastaların 57'sinde kardiyovasküler hastalık,53'ünde serebrovasküler hastalık saptandı. 38'inde ise her ikisi de mevcuttu.Hipertansiyon 46 hastada görülürken, 32 hasta diyabetikti. 58 hasta halen sigarakullanmaktaydı.Sonuç: Periferik arter hastalığı, iskemik olaylarla (inme, miyokard infarktüsü)birlikte giden sistemik aterosklerozun parçasıdır. Düşük AB ile kardiyovasküler veserebrovasküler olay ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
THE RISK OF CARDIOVASCULAR AND CEREBROVASCULAR DISEASE INTHE PATIENTS WITH PERIPHERAL ARTERY DISEASEFaruk SERHATLIOĞLUABSTRACTThis study was performed between the dates of May 1, 2005 and May 1, 2006 inthe Erciyes University, Medical Faculty, Department of Thoracic and CardiovascularSurgery.Object: To investigate the risk of cardiovascular and cerebrovascular disease inthe patients with peripheral artery disease (PAD). Thus, to be able to decrease themortality secondary to possible cerebro and cardiovascular disease in the patients whohad PAD.Materials and Methods: This study was performed by evaluating history,physical examination, Duplex and Ankle Bracial Index (ABI) in PAD patients whoadmitted and hospitalized to our clinic. Firstly, pre-exercise ABI was calculated in thepatients. Then, post-exercise ABI was calculated after subjects walked on a treadmillhaving 12% grade at 2 mph for 5 minutes. PAD classification was made by RutherfordGrading. Cardiovascular disease was investigated by the criterion of history andelectrocardiogram (ECG) in the patients. Cerebrovascular disease was investigated byevaluating history, carotic examination and carotis duplex. This study was approved bythe Ethic Committee of the Faculty and the Academic Committee of the Department.The patients were informed about the object and content of the study, and then thewritten consent was taken from the patients.Results: Total number of patients was 100 of which 93 were male and 7 werefemale. The mean age of patients was 59.83±13.12 years. There were cardiovasculardisease in 57 patients and cerebrovascular disease in 53 patients. 38 patients had boththe disease. Hypertension was present in 46 patients. 32 patients were diabetic. And 58patients were smoking at the time of the study.Conclusion: Peripheral artery disease is a part of systemic arteriosclerosisassociated with ischemic cases (stroke, myocardial infarction). Low ABI was associatedwith cardiovascular and cerebrovascular disease.Peripheral Artery Disease, Cardiovascular Disease,