Tip II diyabetli hastalarda aerobik ve dirençli egzersizlerden oluşan egzersiz eğitim programının metabolik kontrol depresyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effects of exercise training program which consisted of aerobic and resistance exercice on metabolic control, depression ans quality of life in patients with type II diabetes
  1. Tez No: 193682
  2. Yazar: AYLİN KÜÇÜKARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ARZU DAŞKAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, kalistenik egzersiz, yürüyüş, glisemikkontrol, sağlık sonuçları, Diabetes Mellitus, calisthenic exercises, walking, glycemic control, health outcomes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETBu çalışma, Tip II diyabetli hastalarda aerobik ve dirençli egzersizlerden oluşangözetimli egzersiz programının metabolik kontrol, depresyon ve yaşam kalitesiüzerine etkilerini değerlendirmek amacı ile planlandı. Söğütözü BayındırHastanesi Endokrinoloji Bölümünde izlenen 36 Tip II diyabetli hasta çalışmayaalındı. Hastalar gelişigüzel olarak egzersiz ve kontrol grubu olmak üzere ikigruba ayrıldı. Kontrol grubunda standart tedaviye (diyet, tıbbi tedavi, egzersizönerisi) devam edildi. Egzersiz grubunda geleneksel tedavi yaklaşımına ekolarak sekiz hafta boyunca, fizyoterapist gözetiminde egzersiz programıuygulandı. Program dirençli egzersizler, kalistenik egzersizler ve yürüyüşükapsadı. Çalışma öncesi ve sonrası iki grupta açlık kan glikoz, hemoglobin A1c,total kolesterol, HDL, LDL kolesterol ve trigliserit değerleri ölçüldü ve yaşamkalitesi, depresyon düzeyleri değerlendirildi. Kısa Form 36 (SF-36) yaşamkalitesi anketi, Center for Epidemiological Studies Depression Scale (CES-D)depresyon ölçeği, yaşam kalitesi ve depresyonu değerlendirmek için kullanıldı.Kontrol grubunda hemoglobin A1c, açlık kan glikoz, total kolesterol, HDL, LDLkolesterol ve trigliserit düzeylerinde değişiklik gözlenmedi. Egzersiz grubunda,LDL kolesterol değişmezken; hemoglobin A1c, açlık kan glikoz, total kolesterol,ve trigliserit düzeylerindeki azalma ve HDL kolesterol düzeyinde artmaanlamlıydı. Egzersiz grubunda sosyal fonksiyon hariç yaşam kalitesinin tüm altölçekleri ve depresyondaki düzelmeler anlamlıydı. Kontrol grubunda depresyonve yaşam kalitesinde anlamlı değişiklik bulunmadı. Sonuç olarak, dirençliegzersizler, kalistenik egzersizler ve yürüyüşü içeren gözetimli egzersizprogramının Tip II diyabetli hastalarda metabolik kontrol, yaşam kalitesi vedepresyon üzerine olumlu etkiler yaptığı saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study was planned to evaluate effects of supervised exercise programconsisted of aerobic and resistance exercises on metabolic control, depressionand quality of life in patients with Type II diyabet. 36 patients with Type IIdiyabet which were followed Sogutozu Bayindir Hospital Department ofEndocrinology, were recruited to study. The patients were randomly assigned toexercise or control groups. Standart treatment (diet, medical treatment, exercisesuggestion) was continued in the control group. In the study group, an exerciseprogram consisted of resistance exercises, calisthenic exercises and walking,was performed under physical therapist supervision for eight weeks, in additionto standart treatment. Before and after the study, fasting blood glucose, HbA1c,total, HDL, LDL cholesterol and triglyceride values were measured. Short Form-36 (SF-36) quality of life questionnaire and Center for Epidemiological StudiesDepression Scale (CES-D) was used to evaluate quality of life and depression.No difference was observed between before and after study levels of HbA1c,fasting blood glucose, total, HDL, LDL cholesterol and triglyceride in the controlgroup. In the exercise group, LDL cholesterol did not change; while decrease inHbA1c, fasting blood glucose, total cholesterol, triglyceride levels and increasein HDL cholesterol were significant. Improvements in all subscales of quality oflife except of social function and depression were also significant. No significantchange was found in quality of life and depression in control group. As aconclusion, supervised exercise program which included resistance exercises,calisthenic exercises and walking improved metabolic control, quality of life anddepression in patients with Type II diyabet.