çocuklarda aynı seansta yapılan oturur ve yatar pozisyondaki ürpdinamik parametrelerin karşılaştırılması
Comparison of the sitting and lying position urodynamics in children
  1. Tez No: 193701
  2. Yazar: TANER HALİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN BALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ürodinami, Oturur, Yatar, Pozisyon, Çocukiii, Urodynamics, Sitting, Lying, Position, Childv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı çocuklarda oturur ve yatar pozisyonunürodinamik parametrelere ve tanıya etkisini araştırmaktır.Bu amaçla ürodinami endikasyonu konulan olgulara UludağÜniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk ÜrolojisiBilim Dalı'nda Mart 2005 ile Kasım 2005 tarihleri arasında iki farklıpozisyonda ardışık ürodinamik test yapıldı.Yaşları üç ile15 arasında değişen 59'u kız 32'si erkek toplam 91 olguçalışmaya alındı.Olgulara sistometri ve üroflovmetri yatar ve oturur pozisyonda arkaarkaya uygulandı. Her olgu ve pozisyon için maksimum idrar akışı,maksimum idrar akışı anında detrusor basıncı, işeme sonrası artık idrar,kapasite, kompliyans, aşırı aktif detrusor varlığı parametreleri ölçüldü.Ortalama maksimum idrar akım hızı yatar pozisyonda 13.301±5.565ml/s iken, oturur pozisyonda 12.321±5.957 ml/s idi. Maksimum idrar akım hızıanındaki ortalama detrusor basıncı yatar pozisyonda 63.94±26.74 cmH2Oiken oturur pozisyonda 74.86±28.76 cmH2O bulundu. şeme sonrası artıkidrar miktarı ortalaması yatar pozisyonda 31.10±76.92 ml, oturur pozisyonda45.90±91.05 ml bulundu. Ortalama sistometrik kapasite yatar pozisyonda182.76±79.18 ml iken oturur pozisyonda 186.04±94.89 ml idi. Ortalamakompliyans değeri yatar pozisyonda 10.55±12.90 ml/cmH2O iken otururpozisyonda 6.42±5.88 ml/cmH2O bulundu. Yatar pozisyonda 37 olguda,oturur pozisyonda ise 56 olguda aşırı aktif detrusor saptandı. ki olgudayatarken saptanan aşırı aktif detrusor oturur pozisyonda bulunamadı. 21olguda ise otururken saptanan aşırı aktif detrusor yatarken gözlenmedi.iiÇocukluk çağında yatar ve oturur pozisyonda yapılan sistometri veflovmetrinin bulgularına etkisi günümüzde hala bilinmemektedir. Literatürdeçocuklarla ilgili bu yönde yeterli çalışma yoktur. Erişkinlerde yapılançalışmalarla çalışmamızın sonuçları karşılaştırıldığında uyumlu ve zıtsonuçlar bulunmuştur. Sonuçları doğrulamak veya reddetmek için çok sayıdadeğişik merkezli araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCOMPARISON OF THE SITTING AND LYING POSITION URODYNAMICSIN CHILDRENThe aim of the study is to search the effect of children?s sitting andlying position in urodynamy to the urodynamics parameters and diagnosis.In our study with this aim we made the urodynamy in consecutivelylying and sitting position to patients who had urodynamy indication. The studywas made in The Medical Faculty of Uludag University, Department ofPediatric Surgery, Division of Pediatric Urology between March -November2005.91 patient?s ages were between 3 and 15. Among them 59 was girland 32 was boy.Systometry and uroflowmetry was applied consecutively in sitting andlying position. For every patient and position the parameters were maximumurinary flow, detrusor pressure in maximum urinary flow, residual urine afterurinating, complains, capacity and detrusor overactivity.Average maximum urine flow is 13.301±5.565 ml/s in lying positionand 12.321±5.957 ml/s in sitting position. Average detrusor pressure inmaximum urine flow is 63.94±26.74 cmH2O in lying position and74.86±28.76 cmH2O in sitting position. Average residual urine after urinatingis 31.10±76.92 ml in lying and 45.90±91.05 ml in sitting position. Averagesystometric capacity is 182.76±79.18 ml in lying position and 186.04±94.89ml in sitting position. Average complains is 10.55±12.90 ml/cmH2O in lyingand 6.42±5.88 ml/cmH2O in sitting position. Detrusor overactivity wasivestimated in lying position in 37 patients and in sitting position in 56 patients.In two patients in lying position detrusor overactivity was detected, but wasnot detected in lying position. Otherwise in 21 patients the detrusoroveractivity was detected in sitting position but was not detected in lyingposition.In childhood by systometry and uroflowmetry the sitting and lyingpositions effect on test parameters haven?t been described yet. There is noenough literature evidence about this study in children. Our studiesconclusions were compared with adult studies. There were found oppositeand correlate conclusions. To verify or to refuse the conclusions, we needmulticentric studies.