Bursa bölgesinde bronşiyal astım tanılı çocuklarda allerjen duyarlılıklarının araştırılması
The Research of the allergen sensitivities of the children with diagnosis of bronchial asthma in Bursa region
  1. Tez No: 193702
  2. Yazar: KADRİYE PERÇİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT SAPAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, bronşiyal astım, allerjen duyarlılığı, prick testi.iii, Bronchial asthma, children, allergen sensitivity, prick test.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETBronşiyal astım çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalıktır.Çocukluk çağı bronşiyal astımında allerjen duyarlılığı önemli roloynamaktadır. Allerjen duyarlılıkları iklim ve coğrafi özellikler gibi çevreselfaktörlere bağlı olarak toplumdan topluma farklılık göstermektedir.Bu çalışma; bölgemizde bronşiyal astım tanısı konmuş olan çocukhastalarda çeşitli allerjenlere karşı duyarlılık oranlarının, bronşiyal astıma ensık neden olan allerjenlerin, allerjen duyarlılığına etki eden çeşitli faktörlerin(yaş, cinsiyet) saptanması, spesifik IgE testi ile prick testi sonuçlarınınkarşılaştırılması, bronşiyal astımlı hastalarda yeni gelişen allerjen duyarlılıkoranları ile varolan allerjen duyarlılıklarının kaybolma oranlarının, allerjenduyarlılıkların birlikte görülme oranlarının ve allerjen duyarlılığı ile total IgEarasındaki ilişkinin araştırılması amacı ile planlanmıştır.Bu çalışmaya UÜTF Çocuk Allerji Polikliniğine başvuran ve yapılandeğerlendirmeler sonucunda bronşiyal astım tanısı konan 560 hasta alındı.Çalışmada yer alan hastaların 357'i (% 64) erkek ve 203'ü (% 36) kızidi. Hastaların ortalama ilk başvuru yaşlarının 6,08±3,21 yaş olduğu saptandı.Birinci derece akrabalarında allerjik hastalık görülme oranı % 30,5 olarakbulundu.Çalışma populasyonumuzu oluşturan bronşiyal astımlı çocukların ilkbaşvurularında atopi saptanma oranı prick testi ile % 47,6, spesifik IgE testiile % 52,5 olarak saptandı. Hem prick ve hem de spesifik IgE testleri ile ensık duyarlılık saptanan allerjenlerin D. Pteronyssinus ve D. Farinae olduğugörüldü. Çalışmamızda allerjen duyarlılığı saptanması (besin allerjenleridışında) açısından prick testi ve spesifik IgE testi arasında anlamlı farkolmadığı görüldü.Allerjen duyarlılıklarının birlikteliği incelendiğinde D. Pteronyssinus'akarşı duyarlı olan bronşiyal astımlı hastaların % 97,6'inin D. Farinae' da karşıduyarlı oldukları saptandı. Polen duyarlılığı olan hastalarda da ev tozu akarıduyarlılığının sık olduğu saptandı.iiErkek ve kız hastalar arasında prick testi ile allerjen duyarlılığıaçısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken, spesifik IgE testi ileçimen polen karışımına karşı erkek hastaların kız hastalara göre istatistikselanlamlı olarak daha fazla duyarlı olduğu saptandı. Diğer allerjenler için isespesifik IgE testi ile kız ve erkek hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlıfark saptanmadı.Yaş gruplarına göre bakıldığında hem prick testi hem de spesifik IgEtesti ile en az allerjen duyarlılığının 0-3 yaş grubundaki hastalarda görüldüğüve allerjen duyarlılığının yaşa paralel olarak arttığı saptandı. Yaşa paralelolarak duyarlılık artışının en belirgin olduğu allerjenlerin ev tozu akarları vepolenler olduğu bulundu. Benzer şekilde hastaların ortalama total IgEdeğerlerinin de yaşa paralel olarak artma eğiliminde olduğu görüldü.Hastalarımızın çoğunda tekrarlanan prick ve spesifik IgE testlerindeyeni allerjenlere karşı duyarlanma olduğu görülmekle birlikte allerjenler içindeistatistiksel anlamlı olarak en fazla ev tozu akarlarına ve çimen polenlerinekarşı yeni duyarlanma meydana geldiği bulundu.Hastalarımızın ortalama total IgE değerleri 307±21,3 IU/ml olaraksaptandı. Çalışmaya alınan hastaların % 70'inde yaş gruplarına görenormalden yüksek total IgE değerleri saptandı.Çalışmamızda bronşiyal astımlı çocuklarda en sık ev tozu akarlarınınsaptanması allerjen duyarlılığı araştırılırken ev tozu akarlarına öncelikverilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Çalışmamızda 0-3 yaş grubundaallerjen duyarlılığının diğer yaş gruplarına kıyasla belirgin düşük saptanmasıve allerjen duyarlılığının yaşa paralel olarak artış gösterdiğinin bulunmasıözellikle küçük yaştaki hastalarda ilk başvuru anında herhangi bir allerjenekarşı duyarlılık saptanmasa da belli aralıklarla bu testlerin tekrarlanmasıgerektiğini düşündürmüştür. Bu çalışma ile elde edilen verilerin, bronşiyalastımlı hastaların ilk değerlendirmelerinde ve takiplerinde göz önündebulundurulmasının faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE RESEARCH OF THE ALLERGEN SENSITIVITIES OF THECHILDREN WITH DIAGNOSIS OF BRONCHIAL ASTHMA IN BURSAREGIONBronchial asthma is the most common seen chronic disease inchildhood. Sensitivity to allergens has a great role in this situation. Allergensensitivities have main variables such as climatic and geographic changesamong the human society.This study is planned for the investigation of the of sensitivity of thepediatric patients with the diagnosis of bronchial asthma to allergens,determination allergic causes of the bronchial asthma such as age and sex,comparison of the results specific IgE tests and prick tests, diagnosis ofaggravation and regression of new allergen sensitivities and relation of totalIgE levels.560 patients who were applied to Uludağ University Medical Facultypediatric allergy outpatient clinic and were diagnosed as bronchial asthma.357 patients were male ( 64 % ), 203 were female ( 36 % ). Mean ageof diagnosis was calculated as 6.08±3.21 years. Primary familial relativityamong parents ratio was 30.5 %.Incidence of atopy was found 47.6 % and 52.5 % with the prick testand specific IgE tests at the time of appliance to the clinic among asthmaticpatients. D. Pteronyssinus and D. Farinae were determined as the mostcommon allergens causing sensitivity in both prick test and specific IgE tests.There were no statistically significant difference between prick test andspecific IgE test among the sensitivity causing allergens except food in ourstudy.Patients who were allergic to the D. Pteronyssinus were found alsoallergic to the D. Farinae at 97.6%. House dust mite sensitivity was alsocommon among the patients who were sensitive to the polens.ivThere was no statistically significant difference in the prick test forsensitivity to the allergens between male and female patients. Male patientswere found more statistically sensitive to the mixture of grass and pollenthan girls in the total specific IgE test. But no other allergens were foundstatistically different between male and female patients in this test also.0-3 year group was found to be least sensitive to allergens in bothprick and specific IgE tests when age groups were investigated. Allergensensitivity was seen to be increased by age. The most significant allergenswere pollens and house dust mites due to increasing age. Mean total IgElevels are measured to increase parallel to the increasing age.Repeated prick and specific IgE tests proved sensitizations to newallergens but only new sensitizations to grass and house dust mite was foundto be statistically significant.Mean total IgE levels were 307±21.3 IU/ml. 70 % of patients in all agegroups were determined to have higher total serum IgE levels.In our study we determined sensitivity to house dust mites is mostcommon in children with bronchial asthma. When these patients areinvestigated house dust mite sensitivity must be considered first. Also wefound that minimum sensitivity to allergens at 0-3 years and begin to increasevia age. So any patient at these ages applying to a pediatrician without anysensitivity proven must be checked with regular tests for the risk of newsensitization to any allergens. The data analyzed in this study is thought tobe useful for the diagnosis and follow up of the asthmatic patients.