Vıtıs vınıfera l. çekirdek yağının fitoterapide değerlendirilmesi
The evaluation of the grape seed oil in phytotherapy
  1. Tez No: 193735
  2. Yazar: İHSAN DEMİRYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN ŞARER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Doymamış yağ asitleri, üzüm, üzüm çekirdeği yağı, Vitis vinifera L, Vitaceae, Unsaturated fatty acids, grape, grape seed oil, Vitis vinifera L, Vitaceae
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETVitis vinifera L. Çekirdek Yağının Fitoterapide DeğerlendirilmesiÇalışmamız, V.vinifera L. çekirdek yağı ile ilgili şimdiye kadar yapılmış olan araştırmalarıderleyerek, üzüm yetiştiriciliğinde dünyanın önde gelen ülkelerinden olmamıza rağmenekonomik açıdan değerlendiremediğimiz üzüm çekirdeği yağının önemini ortaya koymakamacını taşımaktadır.V. vinifera L. (Asma, üzüm ) orijini Anadolu ve Hazar Denizi çevresi olan, antik çağlardanberi bilinen ve dünyanın hemen her bölgesinde kültürü yapılan bir bitkidir.V.vinifera bitkisinin meyve ve yaprakları gıda olarak tüketilmekte, meyvelerinden şarap,tohumlarından ise ekstresi ( üzüm çekirdeği ekstresi ) ve sabit yağı ( üzüm çekirdeği yağı )elde edilmektedir. Ülkemizde ise ayrıca meyvelerden, pekmez, pestil v.b.ürünler eldeedilmektedir.V. vinifera çekirdeği % 11- 27 arasında değişen oranlarda sabit yağ içermektedir.V. vinifera çekirdek yağı, doymamış yağ asitleri yönünden çok zengin olup, özellikle linoleikasit oranı yüksektir. Bu yağ oleik ve linolenik asidi daha az miktarda içermektedir. V. viniferaçekirdek yağında E vitamini oranı da oldukça yüksektir. Sabunlaşmayan kısım ayrıca önemlimiktarda steroller içermektedir.Doymamış yağ asidi ve E vitamini açısından zengin olan V. vinifera çekirdek yağı yemeklikyağ olarak tercih edilmektedir ve diğer bitkisel yağlara alternatiftir. Aromaterapide hafifolması ve ciltten kolay emilmesi nedeniyle taşıyıcı yağ olarak sıklıkla kullanılmaktadır.Çekirdek yağı antioksidan özelliği nedeniyle kozmetik preparatlara da katılmaktadır. Ayrıca,üzüm çekirdeği yağının önemli biyolojik etkilere (antihiperlipidemik, antihepatotoksik,antiaterosklerotik, antioksidan, fungusit, insektisit ) sahip olduğu da bilinmektedirV.vinifera çekirdek yağı elde edilmesinde yararlanılan kaynak, şarap ve benzeri ürünlerinüretiminden geriye kalan ezilmiş posadır. Posadan yağın elde edilmesi bir dizi işlemigerektirir. Düşük maliyetlerle bu işlemleri gerçekleştirmek mümkündür. Ülke ekonomisineönemli ölçüde katkıda bulunabilecek olan V. vinifera çekirdek yağının ekonomik ölçekte,yaygın üretimi için ilgili kuruluşların desteğine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Evaluation of the Grape Seed Oil in PhytotherapyOur study intends to emphasize the importance of grape seed oil that we can?t utilize ineconomic aspect despite we are one of the primary countries in grape raising by scanning theresearches about grape seed oil V. vinifera, which have done till now.V. vinifera?s origin is Anatolia and Caspean Sea Region and has been known since ancienttimes and cultivated almost all over the world.V. vinifera`s fruits and leaves are consumed as food. Fruits are used for wine production. Alsoseeds are used for obtaining grape seed extract and grape seed oil. In our country sun dried orboiled pulpes of grape fruits are consumed as foods.V. vinifera seeds contain a fixed oil in the range of 11 to 27 %. V. vinifera seed oil is rich inunsaturated fatty acids such as oleic and linolenic acids, especially linoleic acid is in highamount. Vitamin E concentration is really high in grape seed oil. Also unsaponificated partcontains sterols in high amount.Because of it?s high unsaturated fatty acid and vitamin E content, V. vinifera seed oil is usedas edible vegetable oil in kitchens and is an alternative to other vegetable oils. Inaromatherapy it?s used as a carrier oil due to its well absorbtion from the skin and lightcharacter. Grape seed oil is added to cosmetic products for its high antioxidant content.Besides, V. vinifera oil has a lot of biological effects such as antihyperlipidemic,antihepatotoxic, antioxidant, antiaterosclerothic, fungucit, insectisit.The best source for gaining grape seed oil is the pomace left after wine production. Extractionof oil from the pomace requires series of processes. These processes can be carried out by lowcosts. Relevant foundations support are necessary to produce grape seed oil in high amountswhich can be useful for country economy.