Hematopoietik kök hücre uygulamalarında kullanılan iğnelerin çaplarının kök hücre viyabilitesi üzerine etkisi ( Ex-vivo deneysel çalışma)
The effect of needle diameter on hematopoietic stem cell viability in hematopoietic stem cell applications ( Ex-vivo experimental study )
- Tez No: 193739
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Hematoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Buerger hastalığı, implantasyon, kök hücre plastisitesi, kök hücreuygulamaları, miyokard enfarktüsü, viyabilite, Buerger disease, implantation, stem cell plasticity, stem cell applications, myocardial infarction, viability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZETHematopoietik Kök Hücre Uygulamalarında Kullanılan ğnelerinÇaplarının Kök Hücre Viyabilitesi Üzerine Etkisi ( Ex-Vivo Deneysel Çalışma)Kemik iliği kök hücreleri (K KH), kök hücre araştırıcıları tarafından uzun süre araştırılmış vebu konuda birçok klinik çalışma yapılmıştır.Günümüzde klinik çalışmalarda transepikardiyal, intrakoroner, perkütanöz transfemoralendoventriküler ve koroner ven veya sistemik intravenöz yollar dahil farklı implantasyonteknikleri kullanılarak uygulamalar yapılmaktadır. Bu çalışma, bu tarz klinik uygulamalardakullanılan farklı iğne çapları ve akış hızlarının K KH viyabilitesi üzerine etkisiniaraştırmaktadır.Çalışmaya dahil edilen 1 kadın, 17 erkek olmak üzere toplam 18 hastadan ameliyathanede,steril koşullarda kemik iliği toplandı. Kemik iliği toplanmasını takiben, K KH'lerine CobeSpectra hücre ayrıştırıcısı kullanılarak eritrosit ve hacim azaltımı yapıldı. Çalışmada, üç farklıiğne ucu (16, 18 ve 22 g) ve iki farklı akış hızı (1ml/sn ve 0,5ml/sn) kullanıldı. Akış hızı,anjiyo pompası (Angiomat LF 6000) ile ölçüldü. Her akış hızı için, her iğne sırayladeğerlendirildi. Viyabilite, 7-AAD boyası ve Cytomics Software RXP programı kullanılarakanaliz edildi (Coulter, France). Veri analizinde SPSS 10.0 paket programı kullanıldı.ğne uçları viyabilite açısından karşılaştırıldığında fark bulunmadı. Ayrıca, her bir iğne ucuiçin akış hızları değerlendirildiğinde viyabilite üzerine etkisi olmadığı görüldü. Sonuç olarak,K KH uygulamalarında kullanılan iğnelerin çapları ve akış hızları viyabiliteyietkilemediğinden, dokuya daha az zarar verecek olan küçük çaplı iğneler kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effect of Needle Diameter on Hematopoietic Stem Cell Viability in HematopoieticStem Cell Applications ( Ex-Vivo Experimental Study )Bone marrow derived stem cells (BMDSCs) have been researched and a lot of clinical trialshave been performed about this area.Currently, different cellular implantation techniques have been performed applications alsoincluding transepicardial, intracoronary, percutaneous transfemoral endoventricular andcoronary veneous or systemic intraveneous routes in clinical trials. This study, evaluated theeffect of different diameters of needles for implantation flow rates through the needles whichused at such clinical researches on BMDSCs? viability.Eighteen patients (1 Female/ 17 Male) in whom bone marrow were harvested at sterilcondition in operating room. Following the bone marrow harvesting, BMDSCs are processedby using Cobe Spectra cell seperator to erythrocyte and volume depletion. Three differentdiameter (16, 18 and 22 g) and two different flow rates (1cc/sec and 0.5 cc/sec) is used in ourstudy. The flow rates measured by using an angio pump device (Angiomat LF 6000). Everyflow rates were evaluated for each different type of needles, respectively. Viability wasanalyzed by using 7-AAD solution and Cytomics Software RXP programme (Coulter,France). SPSS 10.0 package programme was used at data analyzes.When the viability was compared to three different needles, no differences were found.Besides, when the flow rates were evaluated they did not show any effect on the viability foreach needle types. In conclusion, different diameters of needles and flow rates do not affectthe viability at BMDSCs applications