Kemik içi kök şekilli dental implantların hemen ve geç dönem yüklenmesinin tedavinin prognozu üzerine etkisinin rezonans frekans analiz cihazı kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the influence of immediate-early and late loading of screw shaped dental implants on the treatment prognosis, using a resonance frequency analysing device
- Tez No: 193738
- Danışmanlar: PROF.DR. A. ERSAN ERSOY, PROF.DR. CEMAL AYDIN, PROF.DR. M. KEMAL ÜNSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, immediat yükleme, osseointegrasyon, primer stabilizasyon, rezonans frekans analizi (RFA), Dental implant, immediat loading, osseointegration, primer stabilization, resonancefrequency analysis (RFA)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
128ÖZETKemik İçi Kök Şekilli Dental İmplantların Hemen ve Geç Dönem Yüklenmesinin TedavininPrognozu Üzerine Etkisinin Rezonans Frekans Analiz Cihazı Kullanılarak DeğerlendirilmesiDental implantlar ile tedavi yönteminin klasik öğretisi, osseointegrasyonun oluşması için, cerrahisonrası belli bir süre beklenmesi zorunluluğudur. Ancak geliştirilen yüzey özellikleri ile bu sürekısaltılmaya çalışılmaktadır. Klinik olarak osseointegrasyonun oluştuğunu kanıtlayacak tek aracın,Osstell® adlı Rezonans Frekans Analiz (RFA) cihazı olduğu ileri sürülmektedir.Yapılan bu çalışmada asıl hedeflenen; immediat-erken ve geç dönemde yüklenen implantların 1senelik takiplerinde tedavi prognozu açısından farklılık bulunup bulunmadığının tespit edilmesidir.Çalışmada ikinci hedeflenen; maksiller posterior bölgenin immediat-erken yükleme için uygun birbölge olup olmadığının irdelenmesi ve primer stabilitenin, osseointegrasyonun prognozu açısındanöneminin ortaya konmasıdır. Ayrıca gözlem süresince sigara tüketiminin iyileşme prognozu üzerineetkileri ile Osstell® adlı cihazın güvenilirliğinin ve takrarlanabilirliğinin incelenmesi, bu çalışmanınilgi alanına girmektedir. Yukarıda belirtilenleri değerlendirmek için, intraoral periapikal radyografiteknikleri ve Osstell® cihazı kullanıldı.Invivo olarak planlanan çalışmaya yaşları 42-62 arasında değişen, implant uygulamasınakontrendikasyonu olmayan, üst çene arka bölgelerde tüm dişlerini kaybederek ağız planı, KennedyKlas I sınıflamasına giren erkek ve kadın 10 hasta dahil edildi. Hastaların üst çene dişsiz bölgelerinesağ ve sol olmak üzere 2'şer adet dental implant yerleştirilmesi planlandı ve bu bölgelerden birisiimmediat-erken yüklenirken diğeri klasik protokol uyarınca cerrahi sonrası 3. ayda vidalı sabit köprüşeklindeki restorasyonlarla yüklendi. 1 yıllık çalışma süresince, rezonans frekans analizi tekniği veradyografiler ile implantların prognozu değerlendirildi.1 yıllık takip sonucunda her iki grup arasında kemik yoğunluğu ölçümleri ve RFA değerleri açısındanbir fark bulunamadı. 1 implant geç yüklenen tarafta kullanılamazken, immediat-erken yüklenentaraftaki 1 implant da, istatistiksel nedenlerle çalışma dışı bırakıldı. Buna karşın, immediat-erken vegeç yüklenen grupta hiç implant kaybı olmaması, maksiller posterior bölgenin immediat-erkenyüklemeye uygun olduğunu ortaya koymaktadır. Sigara kullanımının, uzun dönemde implantstabilitesini etkilemediği ancak, ilk 6 haftada kemik dokuda gözlenmesi beklenen iyileşme sürecinigeciktirdiği de ortaya kondu. Çalışma kullanılan Osstell®cihazının, implant stabilitesinin invazivolmayan bir teknikle güvenilir şekilde ölçülmesini sağladığı ve ISQ değerlerinin tekrarlanabilir olduğuelde edilen sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
129SUMMARYEvaluation of the Influence of Immediate-Early and Late Loading of Screw Shaped DentalImplants on the Treatment Prognosis, Using a Resonance Frequency Analysing DeviceThe classic method of dental implant treatment requires a healing period following implant surgery inorder for osseointegration to take place. However, recent techniques to improve the surfacecharacteristics of dental implants are aiming to reduce this time. The single commercially availableinstrument to measure the level of osseointegration is a Resonance Frequency Analyser, which iscalled as Osstell®The main topic of interest in this study was to observe if there were any long term differences in theprognosis of immediate-early loaded and traditionally loaded implants for a follow up time of oneyear. The second aim were to evaluate the effects of primary stability in the prognosis ofosseointegration at posterior maxilla. The effects of smoking during the observation period, thedependability and repeatability of the Osstell® instrument were also the subjects of interest. Intraoralradiography techniques and the Osstell® device are used for evaluating the above.The planned in vivo study is taken place with 10 patients either man or woman. Their ages werebetween 42-62 and they were having bilaterally missing posterior teeth in the maxilla (Kennedy Class1). Each patient is planned to receive 2 implants at each side (right-left) and a screw retained fixedbridge as a restoration. The restoration at one side is loaded during the first 10 days following thesurgery where as the other 2 implants of the same patient are loaded 3 months later. The prognosis ofthe implants have constantly been monitored for 1 year following surgery by using the resonancefrequency analysis (RFA) technique and standardised periapical radiographs.At the end of the follow up period, there were no differences among the RFA values and bone densitymeasurements. There were no implant loss at any observation site. However, 1 implant, could not beplaced at the delayed loading site due to surgical restrictions. Therefore 1 implant at the early-immediate loading site is excluded from the study for statistical necessities. There were no correlationbetween smoking and 1 year survival of the implants. However, a retarded osseointegration value hasbeen recorded for the patients who did smoke. This was more pronounced around the 6th week ofhealing. The Osstell® values were repeatable and showed constant value increases during theobservation time.