Hindi karaciğer ve kalplerinde termofilik campylobacter türlerinin varlığı
Occurance of thermophilic campylobacter in heart and liver of Turkey
  1. Tez No: 193741
  2. Yazar: UĞUR OĞUZ ERBAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Termofilik Campylobacter, hindi karaciğeri, hindi kalbi, Thermophilic Campylobacter, turkey liver, turkey heart
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETHindi kalp ve karaciğerlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığıBu çalışmada, 2005 Temmuz-Ağustos ve 2006 Ocak-Şubat ve Mayıs aylarında,Ankara'nın değişik marketlerinden alınan 36 paketlenmemiş hindi karaciğeri, 36paketlenmemiş hindi kalbi, 43 paketlenmiş hindi karaciğer ve kalbi olmak üzeretoplam 115 hindi yenilebilir iç organ örneği Campylobacter türlerini saptamakamacıyla incelendi. Örneklerde termofilik Campylobacter'lerin izolasyon veidentifikasyonunda ISO (ISO, 10272) yöntemi kullanıldı.Çalışma kapsamında incelenen, toplam 115 yenilebilir hindi iç organörneklerinin 38'inde (% 33.0) termofilik Campylobacter türleri saptanmıştır.Termofilik Campylobacter saptanan 38 yenilebilir hindi iç organ örneklerinin20'sinin (% 55.6) hindi karaciğer örneklerine, 3'ünün (% 8.3) hindi kalbiörneklerine, 15'inin (% 34.9) paketlenmiş haldeki hindi karaciğer ve kalp örneklerineait olduğu saptanmıştır.Bu çalışmada, 169 termofilik Campylobacter izolatı elde edilmiş olup,izolatların % 82.8'i Campylobacter jejuni, % 15.4'ü Campylobacter coli, % 1.8'iCampylobacter lari olarak identifiye edilmiştir.Bu çalışma kapsamında incelenen hindi yenilebilir iç organ örneklerininçoğunlukla termofilik Campylobacter'lerle kontamine olduğu saptanmıştır. Sonuçolarak, termofilik Campylobacter kaynaklı infeksiyonların önlenmesi için, çiftliktensofraya kadar bütün aşamalarda gerekli hijyenik tedbirlerinin ciddi şekilde alınmasıgerektiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYOccurrence of thermophilic Campylobacter in heart and liver of turkeyThe objective of this study was to determine the occurrence of thermophilicCampylobacter in some edible offals of turkey such as liver and heart. Atotal of 115samples including 36 unpackaged liver, 36 unpackaged heart and 43 packaged liverand heart samples together were taken at markets in Ankara during July-August2005 and January, February and May of 2006. The ISO method was used for theisolation and identification of Campylobacter in the samples tested.Thermophilic Campylobacter were detected in 38 (% 33.0) of the total 115samples of edible turkey organs. 20 (% 55.6) of unpackaged liver, 15 (% 34.9) ofpackaged liver and heart and 3 (% 8.3) of unpackaged heart samples were foundpositive for thermophilic Campylobacter.A study, total of 169 thermophilic Campylobacter strains were isolated andthe species distribution among these strains for C. jejuni, C. coli and C. lari was 82.8%, 15.4 %, and 1.8 % respectively.It is concluded that turkey edible organs were mostly contaminated tested inthis study with thermophilic Campylobacter. As a result to eliminate infections thatcaused by thermophilic Campylobacter. The hygienic precautions should be taken inall stage of turkey meat production from farm to table to prevent the public healtfrom Campylobacteriosis.