Kamu hastaneleri sağlık çalışanlarının sendikal örgütlenme konusundaki görüşlerinin cinsiyet temelinde incelenmesi (Ankara'da iki kamu hastanesi)
A gender based analysis of viewpoints of health care workers in public hospitals about trade unionization (two public hospitals in Ankara)
- Tez No: 193814
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN SARP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kamu Sağlık Çalışanı, Kamu Hastaneleri, SendikalÖrgütlenme, Cinsiyet, Healthcare Workers, Public Hospitals, Union Organization, Gender
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETKamu Hastaneleri Sağlık Çalışanlarının Sendikal ÖrgütlenmeKonusundaki Görüşlerinin Cinsiyet Temelinde ncelenmesi (Ankara'da ikikamu hastanesi)Bu araştırma; Kamu hastaneleri sağlık çalışanlarının sendikal örgütlenmekonusundaki görüşlerinin cinsiyet temelinde incelenmesine yönelik kesitsel niteliktebir alan çalışmasıdır. Ankara il merkezinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdenkümeleme yöntemiyle iki kamu hastanesi seçilmiş ve tabakalı tesadüf yöntemiylebelirlenen sendikaya üye olan (144) ve sendikaya üye olmayan (144) 288 sağlıkçalışanı araştırma grubunu oluşturmuştur.Ölçüm aracı olarak kullanılan anket; kapalı uçlu, sınıflama ve sıralamasoruları ile eşit aralıklı beş basamaklı 29 tutum ifadelerinden oluşturulmuştur.Analizlerde frekans dağılımları ile üyelik durumu ve cinsiyet değişkenlerine göre kikare analizleri ve çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) kullanılmıştır.MANOVA sonuçlarına göre üyelik ve cinsiyet temel etkileri ile üyelik X cinsiyetortak etkisinde anlamlı farklar bulunmaktadır. Bu ortak etkinin kaynağı TukeyKramer testi ile araştırılmıştır.Araştırma sonucunda, sağlık çalışanlarının sendikal örgütlenmeyeyaklaşımlarında üyelik ve cinsiyet değişkenlerine göre istatistiksel yönden farklarelde edilmiştir. Sendikaya üye olmayan sağlık çalışanlarının sendikaların siyasetyapmaları gerekçesiyle, sendikaya üye olmak istemediği, sendikaya üye çalışanlarınise sendika organlarında görev almadığı ve görev almak da istemediklerisaptanmıştır. Araştırma grubu siyasi ve mesleki farklılığın işkolunda birden fazlasendikal örgütlenmenin nedeni olarak belirtirken, sendikaların öncelikle ücretyetersizliği ve eşitsizliği sorunlarına çözüm getirilmesini beklemektedir. Gelenekselaile sorumluklarının ve çevre baskısının kadınların sendikalarda katılım eksikliğineneden olduğu görüşündedirler.Araştırmanın sendika yöneticilerini de kapsayacak şekilde geniş bir örneklemüzerinde gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Sendikaların, üyelerin sendikal bilinçeğitimlerine ağırlık vererek, çalışanların mesleki beklentilerini gerçekleştirebileceğibir yapıya kavuştuğu ve siyasal partilerin etkisinden arındığı ölçüde sağlıklı birişleyişe kavuşabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYA Gender Based Analysis Of Viewpoints Of Health Care Workers InPublic Hospitals About Trade Unionization ( Two Public Hospitals in Ankara)This study is a cross sectional analysis of the views of healthcare workers atpublic hospitals on trade unionization based on gender. Healthcare workers in twopublic hospitals, chosen from hospitals within the Ministry of Health hospitals inAnkara province, were sampled using stratified random sampling, which resulted in288 respondents, half of which were union members.The survey questionnaire was consisted of 29 closed-ended classification andranking questions and 29 item (5 point Likert scale) expression of attitudes. A crosstab analysis using Ï2 tests was performed on the frequencies of membership andgender. Multivariate analysis of variance (Manova) was used to examine therelationship between gender and membership status on the attitude questions.According to the MANOVA results, statistically significant main effects based ongender and membership were observed, as well as an interaction effect betweengender and membership. The source of these differences was investigated usingTuckey Kramer test.The research results indicated that the attitudes towards unionizationstatistically differ based on gender and the membership. While non-union memberrespondents do not want to join because of the political involvement of unions, unionmember respondents do get involved in the union administration or do not wish to doso. Political and occupational differences were stated as the reasons for having morethan one union in the sector. The respondents expected unions to work first on bringsolutions to the problems of inequalities in remunerations and low wages.Furthermore, traditional family responsibilities and pressures from environment arestated as factors causing lack of unionization.This study should be replicated with a larger population, which should alsoinclude union administrators. These results indicate that unions would gain morehealthy operation as they prioritize to raise consciousness of their members, ensureworker?s professional expectations and refrain from the influence of political parties.