Sentetik ve doğal çim sahada futbola özgü test performansının karşılaştırılması
Comparison of test performance peculiar to football on synthetic and natural grass fields
- Tez No: 193815
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Test, Doğal çim saha, Sentetik çim saha, Football. Test, Natural Grass Field. Syntetic Grass Field
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETSentetik Ve Doğal Çim Sahada Futbola Özgü Test Performansının KarşılaştırılmasıIzzet KarakulakBu araştırmanın amacı futbolda sentetik ve doğal çim sahada sergilenen testperformanslarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya Ankaragücü deplasmanlı süper gençtakımında yer alan 20 futbolcu katılmıştır. Futbolcuların, sentetik ve doğal çim sahadakiperformanslarının belirlenmesi için 6 farklı test toplu ve topsuz olmak üzere uygulanmış vesergiledikleri performansları fotoseller yardımıyla kaydedilmiştir. Doğal çim sahada vesentetik çim sahada uygulanan testler sonucu elde edilen veriler SPSS istatistik paketprogramında T testi uygulanarak karşılaştırılmıştır.Elde edilen veriler sonucu karşılaştırılan 6 testin 4 ünde doğal çim saha ile sentetikçim sahada sergilenen performanslar arsında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur.30 m toplu ve topsuz sürat testinde doğal çim saha ve sentetik çim sahada sergilenenperformans arasında sentetik çim saha yönünde istatistiksel olarak anlamlı bir farkbulunmuştur.(p< 0.05). 41 m toplu ve topsuz yön değiştirmeli sürat testinde doğal çim saha vesentetik çim sahada sergilenen performans arasında doğal çim saha yönünde istatistikselolarak anlamlı bir fark bulunmuştur.(p< 0.05).HÜFA 1 ve HÜFA 2 değiştirmeli sürat testindedoğal çim saha ve sentetik çim sahada sergilenen performans arasında istatistiksel olarakanlamlı bir fark bulunamamıştır.(p> 0.05)Elde edilen veriler dikkatle incelendiğinde simetrik (tek yönlü) yapıdaki testbölümlerinde sentetetik çim saha sonuçlarının daha iyi olduğu Gözlenmiştir. Asimetrik(çokyönlü) yapıdaki test bölümlerindeyse Farklı sonuçlar elde edilmiştir.HÜFA 1 ve HÜFA 2testlerinde zeminler arasında fark gözlenmezken, 41 Yön değiştirmeli toplu topsuz testlerdedoğal çim saha sonuçları daha iyi bulunmuştur.Buradan hareketle çerisinde birçok simetrik ve asimetrik yapıyı barından futboloyunu için, sentetik çim zeminler ve doğal çim zeminler arasında test performansı anlamındahangisinin daha belirleyici olduğuyla ilgili kesin çıkarımlar yapmak zordur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparison Of Test Performance Peculiar To Football On Synthetic And Natural Grass FieldsIzzet KarakulakThe goal of this research is the comparison of test performance peculiar to football on synthetic andnatural grass fields. Twenty footballers playing football for Ankaragücü Super Young Team were subjects. 6different tests were performed in order to determine the performance of the footballers with ball and without ballon synthetic and natural grass fields and their performances were recorded by way of photocells. The dataobtained from the tests were compared using T test in SPSS statistics programme.The sitatistically significant differences were found between the performances on synthetic and naturalgrass fields in 4 tests of the total six tests. At the end of the 30 meters speed test with ball and without ball, thereis found that the performances executed on synthetic and natural grass fields have statistically a meaningfuldifference in favor of synthetic grass field. (p0.005).When the obtained data were analysed carefully, it is seen that the results of synthetic grass field arebetter in test divisions on symmetric structure ( one way). On the contrary,different results found in test divisionon asymmetric ( Multi- way). When the difference between the surfaces in HÜFA 1 and HÜFA 2 Testes can?tbe observed, but natural gras, fields results betterly found in the 41 meters speed test by way of directionaltering with ball and without ball.It can be said that it is hard to make a sharp extract between natural grass fields and synthetic field inthe sense of test performance for football kept more symetric and asymetric structures.