Postmenopozal bireylerde hormonal değişikliklerin periodontal durum üzerinde etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of hormonal differentiations on periodontal status in postmenopausal females
- Tez No: 193859
- Danışmanlar: PROF.DR. A. GÜLDEN IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Dentistry, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postmenopausal hormone treatment, periodontal treatment, gingivalcrevicular fluid, prostaglandin E2
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETÇekici, A. (2007). Postmenopozal Bireylerde Hormonal Değişikliklerin PeriodontalDurum Üzerine Etkilerinin ncelenmesi. stanbul Üniversitesi Sağlık BilimleriEnstitüsü, Periodontoloji A.D. Doktora Tezi. stanbul.Çalışmamızın amacı; kronik periodontitisli postmenopozal bireylerde periodontalbaşlangıç tedavisi ile birlikte kullanılan postmenopozal hormon tedavisinin,periodontal başlangıç tedavisi sonuçları üzerindeki etkilerini, dişeti oluk sıvısındakiprostaglandin E2 ile interlökin 1beta düzeylerini ve klinik ölçümleri saptayarakincelemek ve bu parametreler ile serum östrojen düzeyi ve sistemik kemikyoğunluğunun korelasyonunu değerlendirmektir.Bu amaçla, toplam 23 kronik periodontitisli daha önce hormon tedavisi görmemişolan postmenopozal birey çalışmaya dahil edilmiştir. Deney grubuna(n=11) konjugeöstrojenler ve medroxyprogesteron kullandırılmış, kontrol grubuna(n=12) hormontedavisi verilmemiştir. Bireylere periodontal başlangıç tedavisi uygulanmıştır. Plakindeksi, dişeti oluğu kanama indeksi, sondalanabilir cep derinliği, rölatif dişeti kenarkonumu, rölatif klinik ataşman düzeyi ölçümleri başlangıçta, 1., 3., ve 6. aylarda,serum östrojen düzeyi, sistemik kemik yoğunluğu, dişeti oluk sıvısındakiprostaglandin E2 ve intelökin 1beta ölçümleri başlangıçta ve 6. aydagerçekleştirilmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon Signed Rank testi ve pairedsamples t test, gruplar arası değerlendirmelerde Mann Wittney U testi veindependent samples t test kullanılmıştır. Değişkenlerin birbirleri ile olankorelasyonunda Pearson korelasyon analizi, nitel verilerin karşılaştırılmasında kikare testi uygulanmıştır.Kontrol ve deney gruplarında plak indeksi, dişeti oluğu kanama indeksi,sondalanabilir cep derinliğinde anlamlı azalma, rölatif kenar konumunda anlamlı artışgörülmüştür. Rölatif klinik ataşman düzeyi değeri yalnız deney grubunda başlangıcagöre azalma göstermiştir. Biyokimyasal parametrelerde anlamlı değişimgörülmemiştir. Serum östrojen düzeyinde anlamlı artış deney grubunda, sistemikkemik yoğunluğunda anlamlı düşüş kontrol grubunda izlenmiştir. Gruplar arasıkarşılaştırma; postmenopozal hormon tedavisinin periodontal başlangıç tedavisisonuçları üzerinde olumlu katkısı olmadığını göstermiştir.Anahtar Kelimeler : Postmenopozal hormon tedavisi, periodontal tedavi, dişeti oluksıvısı, prostaglandin E2, interlökin 1 beta .Bu çalışma stanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafındanT-265/18062003 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCekici, A. (2007). Evaluation of the effects of hormonal differentiations on periodontalstatus in postmenopausal females. stanbul University, Institute of Health Science,Department of Periodontology. Doktora Tezi. stanbul.The aim of this study is evaluating the effect of postmenopausal hormone treatmentin a group of postmenopausal females, on periodontal therapy outcomes by meansof gingival crevicular fluid prostaglandin E2 and IL1beta levels, clinical parametersand also investigating the correlations between these parameters, serum estrogenlevel and bone mineral density.A total of 23 postmenopausal chronic periodontitis females were included in thestudy. Test group(n=11) received conjugated estrogene and medroxyprogesteron,control(n=12) did not receive any hormone therapy. All subjects had the sameperiodontal treatment. Plaque index, sulcus bleeding index, probing depth, location ofgingival margin, relative attachment level were recorded at the beginning and 1, 3 ,6months after treatment. Gingival crevicular fluid Prostaglandin E2 and inteleukin1beta levels, serum estrogen level, bone mineral density obtained at the beginningand 6 months after treatment. The innergroup evaluations were performed byWilcoxon Signed Rank test and paired samples t test. The intragroup comparisonswere made by Mann Wittney U test and independent samples t test. Pearsoncorrelation cofficients were calculated for the relation between variables anddemographic data were compared by chi square test.The inner group findings in both groups revealed significant improvements in terms ofplaque index, sulcus bleeding index and probing depth, while showed decrease inlocation of gingival margin. Relative attachment level decrease occurred only in thetest group. Gingival crevicular prostaglandin E2 and inteleukin 1beta levels did notshow significant decrease in any of the groups. Serum estrogen level increased inthe test group, while bone mineral density decreased in the control. When intragroupcomparisons were considered, we did not observe additional benefit ofpostmenopausal hormone treatment over the periodontal therapy outcomes.