Hızlı genişletmede kullanılan compact RPE ve MPES aygıtlarının klinik değerlendirilmesi
The clinical evaluation of compact RPE and MPES screws used in rapid maxillary expansion
- Tez No: 193865
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR TOROĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: RME, Midpalatal sutur, Arka çapraz kapanış, Maksillertransvers uyumsuzluk, Damak kubbesix, RME, Midpalatal suture, Posterior crossbite, Maxillary transversediscrepancy, Palatal vaultxi
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETHızlı Genişletmede Kullanılan ?Compact RPE? ve?MPES? Aygıtlarının Klinik DeğerlendirmesiBu çalışmanın amacı, ?Compact Rpe vidası? ve ?Memory PalatalEkspansiyon Vidası?nın iskeletsel ve dentoalveolar yapılar üzerine olan etkilerinikarşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışma grubu, bireysel tedavi planlamalarındahızlı genişletmeye ihtiyaç duyan 30 bireyden oluşmuştur. Hızlı genişletme işlemiiçin yaş ortalamaları 11,7±1,8 yıl 14 hastaya ?Compact Rpe vidası? , yaşortalamaları 12,2±1,4 yıl 16 hastaya ?Memory Palatal Ekspansiyon Vidası? rastgeleuygulanarak iki grup oluşturulmuştur.Bütün bireylerden, alt üst alçı model kayıtları, lateral sefalometrik,posteroanterior sefalometrik , üst oklüzal filmler ve ağız içi fotoğraflar genişletmeişlemi öncesi (T1), genişletme işlemi sonrası (T2) ve pekiştirme dönemi sonunda (T3)alınmıştır.CRV grubunda hızlı üst çene genişletmesi için geçen süre (T2-T1) ortalama19,6±4,9 gündür. MPEV gubunda ise bu süre ortalama 23,9±8 gündür.(T2-T1) döneminde CRV grubunda palatal düzlem ve maksilla dahaaşağıda konumlanmıştır. CRV grubunda mandibulanın posterior rotasyonu, üstkesici ve üst 1. büyükazı ekstrüzyonu ve ön yüz yüksekliklerindeki artışlar MPEgrubuna göre daha dikkat çekicidir.Her iki vida grubunda maksiller genişlik ve nazal genişlik (T2-T1)döneminde belirgin olarak artmış ve pekiştirme dönemi sonunda da bu artışlarstabil kalmıştır.Model ölçümleri değerlendirildiğinde, U6-6,U5-5,U4-4, U3-3 mesafelerinde(T2-T1) döneminde her iki grupta da belirgin artışlar görülmüştür. Bu dönemdeMPEV grubunda üst 1. büyükazıların distopalatal rotasyon artışı belirgindir.Bu çalışma sonuçları, her iki apareyin de birbirlerine göre üstünlüklerininbulunması nedeniyle tercihin hekim tarafından yapılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Clinical Evaluation of ?Compact RPE? and?MPES? Screws used in Rapid Maxillary ExpansionThe aim of this study was to compare the skeletal and dentoalveolar effectsof ?Compact RPE? and ?MPES? screws. The study group consisted of 30 patientswho need rapid maxillary expansion. ?Compact RPE? screw was applied to 14subjects (mean 11,7±1,8 years) and ?MPES? screw was applied to 16 subjects(mean 12,2±1,4 years). In order to measure changes, orthodontic casts, lateral andPA cephalograms and upper occlusal radiograps were taken before treatment ,after expansion and at the end of three months after expansion.The expansion was achieved in 19,6±4,9 and 23,9±8 days with compactand memory screws, respectively.The palatal plane and maxilla moved downward in CRV group duringthe expansion period.CRV group showed more distinct changes for posteriorrotation of mandible, extrusion of upper incisor and upper molar and increases ofupper and lower face heights when compared with MPES group.Maxillary width and nasal width increased significantly during expansionperiod and didn?t change during stabilization period.U6-6, U5-5, U4-4, U3-3 distances increased significantly during expansionperiod in both groups. n this period the distopalatal rotation of upper first molarswere significant for MPES group.The results of this study revealed that both screws have advantages anddisadvantages so each screw can be used dependent on the priority of orthodontist.