Obez kadınlarda HDL'nin oksidasyona karşı koruyuculuğunun değerlendirilmesi
The evaluation of prevention of HDL against oxidation in obese women.
  1. Tez No: 193874
  2. Yazar: PINAR ÇETİNALP DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. SELDAĞ BEKPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, inflamasyon, adiponektin, HDL, LDL
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETÇetinalp Demircan, Pınar. (2006). Obez Kadınlarda HDL'nin koruyuculuğunundeğerlendirilmesi. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya ABD. DoktoraTezi. stanbul.Gelişmekte olan ülkelerde obezite sıklığı ve obeziteye bağlı çeşitli komplikasyonlar giderekartmaktadır. Obez kişilerde gelişen en önemli komplikasyonlar ise insülin direnci veateroskleroza duyarlılığın artmasıdır. Obeziteye bağlı insülin direncinin ortaya çıkmasındayağ dokusunda gelişen inflamasyon çok önemli rol oynamaktadır. Obez kişilerde yağdokusundan salınan TNF-α ve IL-6 gibi inflamatuvar belirteçlerin arttığı, fakat adiponektingibi insülin direnci ve aterosklerozu önleyici proteinlerin azaldığı bildirilmiştir.Obez kişilerin ateroskleroza duyarlılığında artışta serum lipid düzeylerindeki değişimler veoksidatif stresin etkili olabileceği varsayılmaktadır. Obezlerde trigliserit düzeylerinin arttığı,HDL-kolesterol düzeylerinin azaldığının belirlenmesine karşın HDL'ye antioksidan özellikkazandıran enzim ve proteinlerin obeziteyle ne yönde değişim gösterdiği açık değildir.Çalışmamızda, 50 diyabetik olmayan premenapozal obez kadın ve 41 sağlıklı kontroldeandropometrik ölçümler, glikoz, insülin, HOMA, lipit profili, adiponektin, bazı inflamatuvarbelirteçler, HDL'ye antioksidan özellik kazandıran proteinler ölçülmüş ve izole edilenLDL'nin in vitro koşulda oksidasyon kinetiği incelenmiştir.Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, obez grupta plazma adiponektin düzeylerinin azaldığı ,kalp hastalığı risk belirteçlerinden olan hs-CRP düzeylerinin arttığı bulunmuştur. Obez gruptabelirgin insülin direncinin geliştiği saptanırken, HDL düzeylerinde ve HDL'nin temel proteiniolan Apo A düzeylerinde azalma, trigliserit düzeylerinde ise artış belirlenmiştir. AncakHDL'ye antioksidan özellik kazandıran PON-1, PAF-AH aktivitelerinde ve serüloplazmindüzeylerinde ve ayrıca LDL'nin oksidan strese cevabında bir değişim bulunamamıştır.Sonuç olarak, obez kişilerde belirgin insülin direnci, dislipidemi ve düşük seyirli inflamasyongelişirken, LDL'nin oksidasyona eğiliminde artış gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇetinalp Demircan, Pınar (2006). The evaluation of prevention of HDL against oxidation inobese women. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of BiochemistryPhd thesis.Obesity prevalence and several complications linked to obesity have gradually increased indeveloping countries. Main obesity associated- complications have been insulin resistanceand tendency to atherosclerosis.Low-grade inflammation of adipose tissue has been accepted to subsequently lead to insulinresistance. In adipose tissue, the production of several proinflammatory markers such as TNF-α and IL-6 increase, however productions of protective proteins against insulin resistance andatherosclerosis such as adiponectin decrease with increasing obesity.Dyslipidemia and oxidative stress have been supposed to have a role in increased tendency toatherosclerosis in obese subjects. Although obesity was reported to be associated withincreased triglyceride levels and decreased HDL-cholesterol levels, the effects of obesity onHDL-associated proteins with antioxidant effects have not been firmly established.In this study, we investigated andropometric measurements, glucose, insulin, HOMA, lipidprofile, adiponectin, some inflammatory markers, HDL-associated antioxidant proteins andthe susceptibility of izolated LDL to in vitro oxidation in 50 non-diabetic premenopausalobese women and 41 healthy subjects.We observed that plasma adiponectin levels were diminished but hs-CRP and triglyceridelevels were elevated with increasing obesity. Obesity also appeared to be involved in thedevelopment of insulin resistance. Although a decrement in plasma HDL and apo AI levelswas found in obese subjects, no significant differences in PON-1 and PAF-AH activities andseruloplasmin levels and antioxidant potential of LDL were detected between two groups.As a result, obese women have profound insulin resistance, dyslipidemia and low-gradeinflammation. However, increase in the susceptibility of LDL to oxidation was not observedin obese subjects.Key words : Obesity, inflammation, adiponectin, HDL, LDL.This study was supported by The Research Support Unit of stanbul University as the projectno T-377/08032004 groups.