Köpeklerde allerjen faktörler ve bunların hematolojik, immunolojik ve intradermal test yöntemleri ile değerlendirimesi
Allergen factors in dogs and their evaluation via hematologic, immunologic and idst methods
- Tez No: 193873
- Danışmanlar: PROF. ABDÜLKADİR UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Veteriner Hekimliği, Allergy and Immunology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dog, Allergen, IDST, Immunoglobulin E
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
xÖZETÖzkan B. (2006). Köpeklerde Allerjen Faktörler ve Bunların Hematolojik, İmmunolojikve Intradermal Test Yöntemleri ile Değerlendirilmesi, İç Hastalıklar ABD. DoktoraTezi. İstanbulTezimizin kapsamını, farklı sistemlerde değişik bulgular göstereren allerjikhastalıklar ve bazı allerjenlerin değerlendirilmesi oluşturdu. Yapılan anketler veliteratüre dayanarak seçilen 30 allerjen, Intradermal Skin Test (IDST) metodu ile 100köpeğe uygulandı. Uygulanan allerjenler, kavak, söğüt, çayırotu, ördek tüyü, köpek,tavşan, kedi ve muhabbet kuşu epiteli, sığır, koyun, tavuk, hindi ve at etleri ile, tonbalığı, elma, portakal, armut, fındık, ceviz, domates, patates, buğday unu, inek sütü,kakao, yumurta beyazı ve sarısı, pamuk, ev tozu ve ev tozu akarları oldu. Bu allerjenlerealınan olumlu yanıtlar sırası ile % 12,9, % 9,4, % 7, % 10,5, % 18,8, % 5,8, % 27, %8,2,% 15,2, % 14,1, % 17,7, % 4,7, % 14,1, %11,7, % 8,2, % 10,5 ve % 8,2 oranında idi. Bugruplar arasında en az bir allerjene olumlu yanıt veren birey oranı, dişilerde % 38,8,erkeklerde ise % 61,2 oldu. Köpeklerden alınan antikoagülanlı ve antikoagülansızkanlarda, hemogram ve formül lökosit ile total IgE ve total IgG değerleri analiz edildi.Elde edilen sonuçlar istatistik bazında değerlendirildi. Allerjik olan ve teste yanıtvermeyen gruplar için hemogram ve formül lökosit değerlerinin anlamlı bir farklılıkgöstermediği sonucuna varıldı. Allerjik olan ve olmayan köpeklerin serum total IgE veIgG değerleri arasında farklılık bulunmadı. Aynı değerler açısından cinsiyet ve yaşın daetkisi saptanmadı. Fakat lezyonların oldukça değişiklik gösterdiği ve barınma vebeslenmenin hastalıkta etkin olduğu farkedildi. Sonuç olarak, günümüzde önemigiderek artan allerjik hastalıkların tanısının çok karmaşık olması nedeni ile, tüm tanımetodlarından faydalanılarak, bunların klinik bulgular ile birlikte değerlendirilmesininzorunlu olduğu kanaatindeyiz.Anahtar Kelimeler : Köpek, Allerjen, IDST, Immunoglobulin E, Immunoglobulin GBu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından T-301/18062003 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
xiABSTRACTÖzkan, B. (2006). Allergen Factors in Dogs and Their Evaluation via Hematologic,Immunologic and IDST Methods. İstanbul University, Institute of Health Science,Dept.of Internal Medicine. Doctorate Thesis. İstanbul.Allergic diseases with different symptoms in various symptoms and theirevaluation consisted our thesis. 30 allergens choosed according to investigations andlitterature have been applied to 100 dogs via Intradermal Skin Test (IDST) method. Theallergens were poplar, willow, grass, duck feather, dog, rabbit, cat and budgerigarepithelia, beef, mutton, turkey, chicken and horse meat, tuna fish, apple, orange, pear,walnut, nut, tomato, poato, wheat, milk, cacao, egg white, yolk, cotton, house dust andhouse dust mites.The percentage of positive reactions abtained were respectively 12,9%, 9,4 %, 7 %, 10,5 %, 18,8 %, 5,8 %, 27 %, 8,2 %, 15,2 %, 14,1 %, 11,7 %, 8,2 %,10,5 %, and 8,2 %. Between these groups, the percentage of dogs answeared to at leastone allergen was 38,8 % for females and 61,2 % for males. Haemogram, formulleukocyte, total IgE and IgG levels in sera were analysed after we took blood with andwithout anticoagulant. Results were evaluated statistically. Haemogram and formulleukocyte values didn?t show any statistical difference between groups detected asallergic and non allergic. Same results existed for total IgE and IgG levels. Sex and ageinfluence was no detected for same groups. It was noted that lesions differedsignificantly as well as feeding and living conditions have a great influence on thedisease. We concluded that it is necessary to use all the diagnostic method and toevaluate them with clinical symptoms as the diagnosis of allergic diseases seems verycomplex.