Dişi alt genital sisteminde helicobacter pylori prevalansı
Helicobacter pylori prevalence in female lower genital tract
  1. Tez No: 193877
  2. Yazar: TÜLAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN OZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Serviks, Neoplazi, Helicobacter pylori, Cervix, Neoplasia
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
D Ş ALT GEN TAL S STEM NDE HELICOBACTER PYLORIPREVALANSIÖZETHelicobacter pylori, kronik gastritin önemli bir etkenidir. Günümüzdeoral-oral, iyatrojenik (steril olmayan endoskopi, laringoskop ile) ve çevreselgeçiş yolları tespit edilmesine rağmen H pylori'nin kesin geçiş yolları halabilinmemektedirServikal ortamın gastrik mukoza ortamına kolumnar epitel, ortamın pH'ıve mukoid yapısı nedeniyle benzerliğinin bulunması, birçok jinekolojik veobstetrik patolojide H pylori'nin rolü olabileceğini düşündürmektedir. Bumikroorganizmanın literatürde henüz belirtilmemiş oral-genital ve fekal-genital yolla alt ve üst genital bölgeyi enfekte etmesi beklenebilir. H pylori'ninmide adenokanseri ve midenin primer B hücreli lenfomasına (MALT) yolaçtığı dikkate alındığında, servikal doku başta olmak üzere dişi genitalsisteminde görülen patolojilerde olası rolünün araştırılması gereğibulunmaktadır. Bu çalışmada primer amacımız araştırmanın olası bir ilişkiyiispatlaması halinde tıp literatürüne ve hastaların tedavisine katkıda bulunmakve ekonomik fayda sağlamaktır.Çalışmaya Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları veDoğum Polikliniğine müracaat eden pap smear sonuçları benign, ASCUS,ASC-H, LSIL, HSIL olarak gelen 35 olgu dahil edildi. H pylori'nin uterusunserviksindeki varlığı; fırça sitolojisi, histopatolojik yöntem ve servikovajinalsekresyonda antijen saptamak için standardize edilmiş H pylori gaita antijentesti kullanılarak araştırıldı. Hastaların H pylori ile enfekte olup olmadığıserumda EL SA yöntemiyle H pylori IgG ve H pylori IgA antikoru bakılarak,aktif enfeksiyon varlığı gaitada H pylori antijen testi ile araştırıldı.Hastaların H pylori seroprevalansı %65.7 idi ve %17.1'inde aktifenfeksiyon mevcuttu. Kullandığımız tanı metotları ile H pylori'yi uterusunserviksinde, endoservikal mukus ve servikovajinal sekresyondasaptayamadık. Çalışmanın sonucu göstermiştir ki uterusun serviksi H pyloriiçin rezervuar değildir ve H pylori fekal- genital bulaşmaz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYHELICOBACTER PYLORI PREVALANCE INFEMALE LOWER GENITAL TRACTHelicobacter pylori is an important etiologic agent in chronic gastritis.Currently despite discovary of oral-oral, iatrogenic (due to nonsterileendocopy, laporoscopy) and enviromental transmission routes accuratepassage is still unknown.Helicobacter pylori is thought to play role in many gynecologic andobstetric pathologies since cervical mucosa resembles gastric enviroment byhaving columnar epithelium, similar pH and mucoid structure. This organismalthough not pointed in literature yet is expected to infect upper genital tractvia oral-genital and fecal-genital route. Role of H pylori should beinvestigated in female genital system pathologies primarily in cervical tissuesince it can cause gastric adenocarcinoma and MALT. In this study, ourprimary goal is to investigate this possible association that can result incontribution in medical literature, treatment of patients and economicalbenefit.This study includes 35 cases who admitted to Uludag UnivercityFaculty of Medicine department of Obstetry Gynecology with benign,ASCUS, ASC-H, LSIL, HSIL pap smear results. H pylori in uterine cervix isinvestigated with H pylori stool antigen test which is standardized to find Hpylori in brush sitology, histopatological specimens and cervicovaginalsecretions. H pylori infection is investigated in serum with EL SA for H pyloriIgG, H pylori IgA and active infection is demonsrated with H pylori antigentest in stool.H pylori seroprevalance of patients is 65.7% and 17.1% of cases haveactive infection. We could not find H pylori in cervix and cervicovaginalsecretions with our diagnostic tests. Result of our study shows that cervix isnot a reservoir for H pylori and H pylori is not transmitted through fecal-genital route.