Farklı braket-kompozit kaide bağlantı yöntemlerinin, lingual braket tutuculuğuna olan etkilerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro investigation of various bracket-composite base treatment methods on bond strength of lingual orthodontic brackets.
  1. Tez No: 193878
  2. Yazar: BURAK AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. YILDIZ ÖZTÜRK ORTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-META, lingual orthodontics, metal primer, sandblasting
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETAksu B. (2007). Farklı braket-kompozit kaide bağlantı yöntemlerinin, lingual braket tutuculuğuna olanetkilerinin in vitro olarak incelenmesi.stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ortodonti ABD. Doktora Tezi. stanbul.Bu çalışmanın amacı, indirekt teknikle yapıştırılacak braketlerin tabanlarına, kompozitkaidelerin oluşturulmasından önce uygulanan işlemlerin, braketlerin sıyırma ve çekme kuvvetlerinekarşı tutuculukları üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amaçla kullanılan 80 adet Ormco (Ormco,Glendora, Calif) 7. jenerasyon braket, 4 gruba ayrılmış, gruplardan birisi kontrol grubu olarakkullanılmak üzere braket tabanlarına tutuculuğu arttırmaya yönelik herhangi bir işlem yapılmadankompozit kaideler oluşturulmuştur. Diğer gruplardaki braket tabanlarına sırasıyla 4-META esaslımetal primer uygulanması ve alüminyum oksit partikülleri ile pürüzlendirme işlemleri yapılmış,dördüncü gruptaki braketlerin tabanlarına ise her iki işlem birlikte uygulanmıştır. Bu işlemlerden sonraQuick Cure isimli yapıştırıcı (Reliance Orthodontic Products Inc, Itasca Ill) kullanılarak, brakettabanlarına 1 milimetre kalınlıkta kompozit kaideler oluşturulmuştur. Kompozit kaidelerinoluşturulmasında TARG+TR cihazı kullanılmıştır. Kaideleri hazırlanan braketler, silikon taşıyıcılarkullanılarak dişlere taşınmış ve Filtek Flow (3M, Unitek) isimli akışkan kompozit kullanılarak,indirekt teknikle dişlere yapıştırılmıştır. Örneklere sıyırma ve çekme testleri uygulanmış vebraketlerin, uygulanan kuvvetlere karşı tutuculuk kuvvetleri kaydedilmiştir. Diş yüzeyleri yapıştırıcıartıkları açısından da incelenerek ARI skorları verilmiştir. Elde edilen bulguların istatistiksel analizisonucunda, braket kaidelerine, metal primer ve kumlama işlemlerinin ayrı ayrı veya beraberuygulanmalarının, braket tutuculuk değerlerinde artışa neden olduğu ve kumlama ve metal primeruygulamasının beraber yapılmasının, en yüksek tutuculuk seviyesine ulaşılmasını sağladığıgörülmüştür. Tutuculuk artışıyla birlikte ARI skorlarında azalma görülmesi de uygulanan yöntemlerinbaşarısını ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler : 4-META, lingual ortodonti, metal primer, kumlama, sıyırma.Bu çalışma stanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafındanT-284/18062003 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAksu, B. (2007). In vitro investigation of various bracket-composite base treatmentmethods on bond strength of lingual orthodontic brackets. Istanbul University, Instituteof Health Science, Department of Orthodontics. Istanbul.The purpose of this study is to investigate the effect of various bracket basetreatment methods on bonding strength of lingual brackets. 80 Ormco (Ormco,Glendora, Calif) 7?th generation brackets were divided into 4 groups and bracket baseswere treated as follows: Group 1: This group was used as control group. No bracketbase treatment done. Group 2: Reliance Metal primer was applied to bracket bases.Group 3: Bracket bases were sandblasted. Group 4: Both sandblasting and metalprimer were applied. After treatment, composite bases in 1 milimeter thickness wereformed on plaster models with a composite resin, Quick Cure (Reliance OrthodonticProducts Inc, Itasca Ill). TARG+TR device was used for forming the bases. Thebrackets with composite bases were then bonded indirectly on human premolar teethusing a flowable composite (3M, Unitek). Lloyd testing instrument was used for shearand tensile bond strength tests. The specimens were also inspected by means of ARIscores. Results indicated that the base treatment methods such as metal primerapplication and sandblasting improved the bonding strenghts. Use of both techniquestogether also lead to the maximum bonding strength