Kıvırcık ırkı koyunlarda metapodium'ların morfometrik ve stereolojik metodlarla incelenmesi
Examination of metapodium by morphometric and stereologic methods in kıvırcık sheep
  1. Tez No: 193882
  2. Yazar: DEFNE BACINOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT ONAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kıvıcık koyunu, metapodium, morfometri, stereoloji, Kıvırcık sheep, metapodium, morphometry, stereology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETBacınoğlu, D. Kıvırcık Irkı Koyunlarda Metapodium'ların Morfometrik ve StereolojikMetodlarla İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Anatomi-DoktoraTezi, İstanbul-2006.Bu çalışmada toplam 70 adet Kıvırcık koyunun (35 erkek, 35 dişi) metapodium'larının17 morfometrik (ağırlık dahil) ve iki stereolojik özelliklerine ait verilerin hem korrelasyonhem de regresyon analizleri yapıldı. Metapodium'lara ait morfometrik ve stereolojik verilerin,ortalama değer ve standart sapmaları hesaplanarak, her bir özelliğin varyasyon katsayısıbelirlendi.Morfometrik ölçümlerdeki değişkenlik (%CV) dağılımının metacarpus vemetatarsus'lar için cinsiyet farkı göz önüne alınsa bile birbirine yakın değerler taşıdığıgörüldü. Elde edilen düşük %CV değeri, incelenen hayvanların homojen bir dağılımgösterdiğini ve örneklemeye bağlı değişkenliklerden etkilenmediği göstermekteydi. Mevcutçalışmada metacarpus'ların morfometrik ölçümleri arasında en büyük değişkenlik SDdeğerinde gözlenirken, en küçük değişkenliğin GL ölçümünde olduğu saptandı. CVsıralandırması karşılaştırmalarında, diafiz bölgesindeki değişimlerin genel olarak koyunırkları arasında daha yaygın olduğu, ancak her ırka göre sıralamada değişiklikler bulunabildiğigörülmekteydi.Yapılan bu çalışmada, zayıf ve şişman bireylerin ayrılmasında önem taşıyanmetapodial incelik indeksi değerlendirildiğinde, Kıvırcık ırkının (metacarpus için 10,50 vemetatarsus için 8,78) kısa ve zayıf ırklar dağılımı içerisinde yer aldığı tespit edildi. Kıvırcıkkoyunlarına ait metapodial indeks değerleri; metacarpus için % 68,42 ve metatarsus için %65,52 olarak tespit edildi.Stereolojik verilerde CV (%) dağılımına bakıldığında, en fazla değişkenliğin cavummedullare hacminde olduğu gözlendi. Cavum medullare hacmi hariç stereolojik veriler ilemorfometrik veriler arasındaki korrelasyon analizinde, genelde pozitif yüksek korrelasyonlargözlenmekle birlikte, cavum medullare hacminin diğer tüm verilerle arasında isatistiki açıdanönem taşımayan korrelasyonlar tespit edildi. Bu çalışmada, tüm kemik hacminin (TK Hacim)tahmin edilmesinde, proximal (Bp) ve distal (Bd) ucun maksimum genişlikleri (metacarpuslariçin) ile diafizin en küçük derinliğinin (DD) (metatarsuslar için) kullanıldığı ve belirleyicilikdüzeylerinin en fazla olduğu denklemlerden daha fazla yararlanılmasının olumlu sonuçlarvereceği düşüncesine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBacinoglu, D. Examination of the Metapodium by Morphometric andStereologic Methods in Kıvırcık Sheep. İstanbul University, Institute of Health ScienceAnatomy-PhD Thesis, İstanbul.In this study total 70 Kıvırcık sheep ( 35 male and 35 female) were used.Seventeen morphometric (including weight) and 2 stereologic properties of metapodiaof these sheep were determined and both correlation and regression analysis of theresults were done. Mean values and standard deviations of morphometric andstereologic data for metapodia were calculated and variation coefficient was determinedfor each characteristic.The distribution of in morphometric measurements ( CV %) was observed tohave similar results for metacarpi and metatarsi even when sex difference is considered.The low CV % value showed that the evaluated animals were scattered homogeneouslyand not affected by variations related to sampling procedures. In the present study,although the greatest variation among the morphometric measurements of metacarpiwas observed in the SD value, the smallest one was observed in the GL. In thecomparison of the CV orders, it was observed that differences at the diaphysis regionwas more common among the sheep breeds, but there could be differences in the orderaccording to each breed. The metapodial thinness index which can be used todistinguish slim individuals from fat was evaluated in present study and the Kıvırcıkbreed ( for metacarpus 10,50 and for metatarsus 8,78) was included in short and slimbreeds category.The metapodial index values for Kıvırcık sheep were; for metacarpus68,42 % and for metatarsus 65,52%.In the stereologic data when CV (%) distribution was evaluated the highestvariation was observed in the cavum medullare volume.At the correlation analysisbetween the stereological and morphometric data, there have been high correlationsexcept the cavum medullare volume, statistically insignificant correlations were foundbetween the cavum medullare volume and all the other data.In the estimation of whole bone volume (TK volume) in the present study,maximal width of the proximal (Bp) and distal (Bd) ends (for metacarpi) and minimumdepth (DD) of diaphysis (for metatarsi) were used. It is suggested that it will be morebeneficial to use equations with higher determinative levels.