Heparin mikrokürelerinin hazırlanması ve akciğerlere hedeflenmesi
Preparation and pulmonary delivery of drug-loaded microspheres
  1. Tez No: 193881
  2. Yazar: AYCA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OĞUL ARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Göğüs Hastalıkları, Allergy and Immunology, Pharmacy and Pharmacology, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Heparin, mikroküre, poli (D, L-laktik-ko-glikolik asit), havayolu aşırıduyarlılığı, pulmoner yol, Heparin, poly (D, L-lactic-co-glycolic acid), microparticles, pulmonary route
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETYıldız A. Heparin Mikrokürelerinin Hazırlanması ve Akciğerlere Hedeflenmesi,İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Teknoloji ABD. Doktora Tezi,İstanbul, 2006.Negatif yüklü makromolekül olan heparin akciğerlerdeki lökositlerden salınan katyonikprotein hasarını nötralize etmektedir. İnhalasyon yolu ile uygulanan heparin antienflamatuvaretkisi ile havayolu aşırı duyarlılığını azaltıcı etki göstermektedir. Bu çalışmada heparininvalide edilmiş hayvan modelinde antijene bağlı akciğer inflamasyonu ve havayolu aşırıduyarlılığı üzerinde etkisi gösterilmektedir. Bu amaçla hazırlanan uzatılmış etkili heparinmikrokürelerinin geliştirilmesi, karakterize edilmesi ve belirtilen hayvan modelinde testedilmesi amaçlanmıştır. Heparinin pulmoner mukozadan absorpsiyonunu sağlamak amacıyladüzgün yüzeyli küçük partikül büyüklüğüne sahip heparin yüklü mikroküreler hazırlanmıştır.Bu amaçla farklı polimer-etkin madde oranında (10:1, 5:1 ve 2:1) mikroküreler, farklırezomerler (RG® 503, RG® 502, RG® 504) ve çözücüler (diklormetan, etil asetat) ile poli(D,L-laktik-ko-glilolik asit) kullanılarak çözücü uçurma yöntemi ile hazırlanmıştır.Mikrokürelerin; şekil ve yüzey özellikleri, partikül büyüklükleri, yüzey yükleri, üretimverimleri, tutma kapasiteleri, in vitro salım çalışmaları, kültür edilmiş insan bronşiyo epitelyalhücreleri (Calu-3) üzerine sitotoksik etkileri ve kobaylar üzerinde antijene bağlı akciğerenflamasyonunu ve havayolu aşırı duyarlılığı üzerine etkileri değerlendirilmiştir.Bu çalışma ile pulmoner uygulamaya elverişli olarak hazırlanan heparin yüklü mikrokürelerkarakterize edilmiş ve kobaylar üzerinde antijene bağlı akciğer enflamasyonunu ve havayoluaşırı duyarlılığını uzatılmış etki sağlayarak azalttıkları kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYıldız A. Preparation and Pulmonary Delivery of Drug-Loaded Microspheres,Istanbul University Institute of Health Science, Department of Pharmaceutical TechnologyPhD thesis, İstanbul, 2006.The negatively charged macromolecule, heparin, can neutralise the effects of damagingcationic proteins released from leucocytes in the lung. Inhaled heparin may serve an anti-inflammatory action modifying airway hyper-reactivity (AHR). Validated in-vivo model wasused to show the effectiveness of heparin in modifying antigen-induced lung inflammationand airway hyper-reactivity. In this study, develop, characterise and test a sustained releasemicroparticle formulation of heparin for use in the above model. Heparin-loadedmicroparticles having smooth surface and small particle size were designed in order toprovide the absorption of heparin through pulmonary mucosa. For this purpose, microparticleat different polymer-drug ratios (10:1, 5:1 and 2:1), at different resomers (RG® 503, RG®502, RG® 504) and solvent (DCM, Eth-Ac) were prepared by spray drier method withpoly(D,L-lactic-co-glycolic acid). The microparticles were for evaluated shape and surfaceproperties, particle size, surface charge, production yield, encapsulation efficiencypermeability of cultured human bronchial epithelial cells and in vitro drug release.Heparin-loaded microparticles suitable for pulmonary administration have been characterisedand proved to decrease modifying antigen-induced lung inflammation and airway hyper-reactivity with sustained release effect of the heparin in guinea-pig model.