Şizofreni hastalarında homosistein düzeylerinin semptomlar, çalışma belleği ve yönetsel işlevlerle ilişkisi
The relation of homocysteine levels with the symptoms, working memory and executive functions in schizophrenic patients
- Tez No: 193893
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ TUĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, homosistein, folik asit, eksiklik sendromu, Schizophrenia, homocysteine, folic acid, deficit syndrome
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETŞizofreninin etyolojisi konusunda çeşitli kuramlar ortaya konmaya çalışılmakta ve çoksayıda çalışmada şizofreniye özgü biyolojik belirteçler araştırılmaktadır. Şizofreni etyolojisiniaçıklayabilmek amacıyla tek karbon metabolizması kuramı öne sürülmüş ve çok sayıdaçalışmada homosistein metabolizmasında bir bozukluk olduğu ve homosistein düzeylerininşizofrenide arttığı gösterilmiştir. Ancak bunun şizofreni semptomatolojisi ile ilişkisikonusunda çalışmalar yeterli değildir.Araştırmamızda DSM-IV'e göre şizofreni tanısı almış 41 hastanın serum homosisteindüzeyleri ile klinik semptomatolojisi arasındaki ilişki araştırıldı. Hastalar eksiklik sendromuçizelgesi kullanarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara klinik semptomatolojiyi, ilaç yanetkilerini, silik nörolojik belirtileri, çalışma belleği ve yönetsel işlevleri değerlendirmekamacıyla ölçekler uygulandı. Hastalardan alınan serum örneğinde eş zamanlı olarakhomosistein, vitamin B12 ve folik asit düzeyleri bakıldı.Örneklem grubunda homosistein düzeylerinin normalden yüksek olduğu ve vitaminB12 ve folik asit metabolizmasından bağımsız hafif-orta hiperhomosisteinemi bulunduğusaptanmıştır. Homosistein düzeyleri ile klinik ölçek puanları arasında istatistiksel olarakanlamlı bir ilişki olmadığı ancak folik asit düzeyleri ile negatif semptomatoloji ve işlevselliktebozulma arasında ilişki bulunduğu belirlenmiştir (p< 0.05). Homosistein yüksekliği eksikliksendromu olanlarda istatistiksel olarak anlamlı bulunmamakla birlikte, eksiklik sendromuolgularını kestirmede özgüllüğü ve duyarlılığı yüksek olarak saptanmıştır( özgüllüğü %80 veduyarlılığı %56.2 ). Bu çalışmanın sonucu olarak, homosistein düzeyleri eksiklik sendromuolgularını ve hastalığın kötü gidişini kestirmede biyololojik bir belirleyici olaraköngörülebilir.
Özet (Çeviri)
THE RELATION OF HOMOCYSTEINE LEVELS WITH THESYMPTOMS, WORKING MEMORY AND EXECUTIVE FUNCTIONSIN SCHIZOPHRENIC PATIENTSSUMMARYThere are many theories about etiology of schizophrenia and many studies are goingon to find out a biologic determinant specific for schizophrenia. Single carbon metabolismtheory has been suggested for the etiology of schizophrenia. There are also many data about adefect in homocysteine metabolism and increased levels of homocysteine in schizophrenicsubjects but the correlation of hyperhomocysteinemia with the clinical reflections andsymptom dispersion of schizophrenia has not been studied yet.In our study the relation of homosistein serum levels with the clinical symptomotologyof schizophrenia is studied in 41 patients whom are diagnosed as schizophrenia according toDSM-IV criteria. The patients were divided into two groups using the deficit syndrome chart.Various test batteries have been applied to all patients to asses the clinic symptomatology,drug side effects, working memory and executive functions. Serum homocysteine, vitaminB12 and folic acid levels were measured concurrently.Homocysteine levels were higher in the study group and mild to moderatehyperhomocysteinemia has been observed at the sample group independent from vitamin B12and folic acid levels. The homocysteine levels and clinical scale scores did not correlatestatistically but folic acid levels did with negative symptomotology and functional disturbance(p< 0.05). Hyperhomocysteinemia that is found at deficit syndrome group was not statisticallysignificant but specificity and sensitivity for deficit syndrome were high (specificity %80,sensitivity %56.2). As a result of this study homocysteine levels can be proposed as a biologicdeterminant to estimate the deficit syndrome and poor prognostic cases.