Şizofreni tanılı, negatif semptomlar ve cinsel disfonksiyon ön planda olan erkek hastalarda serum nitrik oksit, homosistein, total oksidan seviye/total antioksidan seviye düzeyleri ve uygulanan teta burst stimülasyonun terapötik etkisinin araştırılması
Investigation of serum nitric oxide, homocysteine, total oxidant/total antioxidant levels and the therapeutic effects of theta burst stimulation in male patients with schizophrenia, predominant negative symptoms, and sexual dysfunction
- Tez No: 888954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ELBOĞA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, iTBS, negatif semptomlar, cinsel disfonksiyon, homosistein, oksidatif stres, Schizophrenia, iTBS, negative symptoms, sexual dysfunction, homocysteine, oxidative stress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada şizofreni hastalarında iTBS'nin cinsel disfonksiyon ve negatif semptomlar üzerindeki terapötik etkisi; hastalar ve sağlıklı kontroller arasında serum NO, homosistein, TOS,TAS,OSI düzeylerinin farklılıklarını değerlendirerek bu parametrelerin hastalık belirtileriyle ilintili olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya DSM-V-TR'e göre tanı konmuş 46 erkek şizofreni hastası ve 21 sağlıklı erkek gönüllü katılmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu; tüm hastalara PANSS, SANS, ACYÖ, GRCDÖ uygulanmıştır. Sağlıklı gönüllülerden; şizofreni hastalarının serum NO, homosistein, TOS, TAS, OSI düzeyleri ile karşılaştırmak amacıyla kan örneği alınmıştır. Sağlıklı gönüllüler iTBS tedavisine dahil edilmemişlerdir.46 şizofreni tanılı katılımcı arasından, 23 kişiye aktif iTBS ve 23 kişiye sham iTBS uygulanmaya başlanmıştır, 21 aktif iTBS, 21 sham iTBS alan katılımcı tedaviyi tamamlamıştır. Uygulanan TMS protokolü olan iTBS, sol DLPFK üzerine uygulanan yüksek frekansta (50 Hz), % 120 motor uyarı eşiği (MT) ile 600 atım/seans şeklindedir. TMS seansları günde bir kez olmak üzere 4 haftalık bir süre boyunca haftaiçi (pazartesinden cumaya) toplam 20 seans şeklinde gerçekleştirilmiştir. Hastalara ilk seanstan önce ve 20.seanstan sonra ölçekler uygulanmıştır. Sağlıklı kontrollerden 1 kez, hastalardan tedavi öncesi ve 20. seanstan sonra 2 kez olmak üzere (sabah saatleri 08.00 ile 10.00 arasında, gece açlık sonrasında) venöz kan örnekleri alınmıştır. Katılımcıların serum NO, homosistein, TOS, TAS, OSI düzeyleri, Gaziantep Üniversitesi Biyokimya laboratuvarında ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Bulgular: iTBS tedavisi alan hasta grubunda tedavi sonrası PANSS toplam ölçek puanı, PANSS negatif ve genel psikopatoloji alt boyut puanları, SANS toplam ve alt boyut puanları, ACYÖ puanı, GRCDÖ toplam puanı, GRCDÖ kaçınma, dokunma, empotans ve cinsel ilişki niteliği alt boyut puanlarının tedavi öncesine ve sham grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı azaldığı tespit edilmiştir. Şizofreni hasta grubunda ve sağlıklı kontroller arasında, hasta grupları içinde tedavi öncesi/sonrası serum NO, homosistein TOS, TAS ve OSI değerleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Hastalarda NO ile GRCDÖ arasında negatif yönlü orta kuvvette, NO ile empotans ve erken boşalma alt boyutları puan değişimleri arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. TAS ile PANSS negatif alt boyut puan değişimleri arasında negatif yönlü orta kuvvette bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla, literatürde şizofreni hastalarında iTBS uygulaması sonrası serum NO, homosistein, TOS,TAS,OSI düzeyleri ile negatif semptomlar ve cinsel disfonksiyon arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızın, TMS uygulamasının etki mekanizmasını anlamaya ve şizofreni hastalarında negatif semptomlar ve cinsel disfonksiyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Şizofreni hasta grubunda TMS'den alınan bu klinik yanıt için daha fazla işlevsel görüntüleme, moleküler çalışma ve biyobelirteç araştırmasına ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objevtive: The aim of this study is to evaluate the therapeutic effects of iTBS on sexual dysfunction and negative symptoms in patients with schizophrenia, and to investigate whether there are differences in serum NO, homocysteine, TOS, TAS and OSI levels between patients and healthy controls, and whether these parameters are related to the symptoms of the disease. Methods:The study included 46 male patients diagnosed with schizophrenia according to the DSM-V-TR and 21 healthy male volunteers. All participants completed a Sociodemographic Data Form. All patients underwent PANSS, SANS,ASEX, and GRISS assessments. Blood samples were collected from the healthy volunteers to compare the serum levels of NO, homocysteine, TOS, TAS, and OSI with those of the schizophrenia patients. Healthy volunteers were not included in the iTBS treatment.Out of the 46 participants diagnosed with schizophrenia, 23 were assigned to active iTBS and 23 to sham iTBS. Of these, 21 participants in the active iTBS group and 21 in the sham iTBS group completed the treatment. The TMS protocol applied was iTBS, consisting of high-frequency (50 Hz) stimulation at 120% of the motor threshold (MT) with 600 pulses per session, targeted at the left DLPFC. TMS sessions were conducted once daily for a total of 20 sessions over a 4-week period, Monday through Friday. Scales were administered to patients before the first session and after the 20th session. Blood samples were collected from healthy controls once and from patients twice: before the treatment and after the 20th session, between 08:00 and 10:00 in the morning, following an overnight fast. Serum levels of NO, homocysteine, TOS, TAS, and OSI were measured using the ELISA method in the Biochemistry Laboratory at Gaziantep University. Results: In the group of patients receiving iTBS treatment, there was a statistically significant reduction after treatment in the PANSS total score, as well as the PANSS negative and general psychopathology subscale scores, SANS total and subscale scores, ASEX score, GRISS total score, and the avoidance, touch, impotence, and sexual relationship quality subscale scores of the GRISS, compared to pre-treatment scores and the sham group.No significant differences were found between the schizophrenia patient group and the healthy controls, or within the patient group before and after treatment, regarding serum NO, homocysteine, TOS, TAS, and OSI values.In patients, a moderate negative correlation was found between NO and the GRISS total score, while a weak negative correlation was observed between NO and the subscale scores for impotence and premature ejaculation. Additionally, a moderate negative correlation was identified between TAS and the PANSS negative subscale score changes. Conclusion: To the best of our knowledge, there are no studies in the literature that examine the relationship between serum NO, homocysteine, TOS, TAS, OSI levels and negative symptoms and sexual dysfunctions in patients with schizophrenia after iTBS application. We believe that our study may help in understanding the mechanism of action of TMS and in reducing negative symptoms and sexual dysfunction symptoms in patients with schizophrenia. We believe that further functional imaging, molecular studies, and biomarker research are needed to better understand the clinical response to TMS in the schizophrenia patient group.