Akciğer kanserli olgularda tromboz ve profilaktik varfarin tedavisinin etkinliği
Thrombosis in patients with lung cancer the effectiveness of warfarin prophylaxis
  1. Tez No: 193892
  2. Yazar: ABDULLAH ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. GÜNDENİZ ALTIAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, varfarin, tromboz, yaşam süresi, Lung cancer, warfarin, thrombosis, survival time
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETAkciğer kanseri Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sağlık sorunu olmayadevam etmektedir. Akciğer kanseri tanı ve tedavisindeki tüm gelişmelere rağmen, 5 yıllıksağkalımda çok fazla artış saptanmamıştır. Bu çalışmada düşük doz varfarin profilaksisininakciğer kanserinde yaşam süresine katkısını ortaya çıkarmayı amaçladık.Eylül 2004-Ekim 2005 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Göğüs HastalıklarınaKliniğine başvuran, 91 akciğer kanseri hastası çalışmaya alındı. Olguların %93.4 erkek, %6.6kadındı. Hastaların 20'si küçük hücreli akciğer kanseri iken, 63'ü küçük hücreli dışı akciğerkanseri, 8'nin hücre tipi belli değildi. Varfarin profilaksisi alan grupta 44, almayan grupta 47hasta vardı. Her iki grup arasında yaş ve cins dağılımı arasında fark yoktu. Varfarinprofilaksisi alan grupta evre IIIB ve IV olan hastaların sayısı 38, almayan grupta 41 idi. EvreIIIB ve IV hastalarda ortalama yaşam süreleri karşılaştırıldığında tedaviye başlangıcındanitibaren ortalama yaşam süresi varfarin alan grupta 375.59+34.01, medyan yaşam süresi 358,%95 GA (226.90-489.10) gündü. Almayan grupta ise ortalama yaşam süresi 280.30+34.01,medyan yaşam süresi 236, %95 GA (187.07-284.93) gündü. Trombozu olan 28 hastanınortalama yaşam süresi daha kısaydı. Ayrıca çalışma boyunca 7 hastada tromboz saptandı.Yaşayan hastalarda d-dimer ve fibrinojen düzeyi ölen hastalara oranlara ortalamadeğerleri daha düşük olarak saptandı. D-dimer ve fibrinojen düzeyi tam ve parsiyel yanıttaprogresif hastalığa göre anlamlı olarak düşük saptandı.Çalışmada araştırılan protrombin fragman 1.2, Faktör VIII, Aktive protein C rezistansı,tanı anında trombozu olan hastalar ile tromboz saptanmayan hastalar karşılaştırıldığındaistatistiksel fark saptanmadı. Protrombin 1.2 ile yaşam kalite skoru arasında pozitif korelasyonsaptandı. Protrombin 1.2'nin yaşam süresine etkisinin yanı sıra yaşam kalitesine olan etkisinide çalışmamızda saptadık. Çalışmanın sonucunda akciğer kanserinde varfarinin yaşamsüresine olumlu katkısını gösterdik. Ancak varfarinin dozu, kullanma süresinin daha netortaya konması ve diğer antikoagülan ilaçlarla karşılaştırılarak, kanserin hangi evresinde dahaiyi yanıt verdiği görmek için daha geniş serilere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
THROMBOSIS IN PATIENTS WITH LUNG CANCER AND THEEFFECTIVENESS OF WARFARIN PROPHYLAXISSUMMARYLung cancer remains to be a major health problem in Turkey as well as throughout theworld. In spite of developments in the diagnosis and treatment of lung cancer, 5-year survivalrate stay unchanged and very poor. The aim of this study was to investigate the effectivenessof low dose warfarin prophylaxis in the survival rate of patients with lung cancer.91 lung cancer patients who applied Trakya University Chest Department betweenSeptember 2004-October 2005 were enrolled in to the study. 93.4% patients were male; 6.6%patients were female. 63 patients were non-small lung cancer, 20 patients were small cell lungcancer and 8 patients had no type of lung cancer. 44 patients were administered warfarinprophylaxis and 47 had not been given warfarin therapy. There was no significant differencein age and gender between two groups. In warfarin group 38 patients had stage IIIB and IV, inthe other group 41 patients had stage IIIB and IV. When survival time were comparedbetween two groups, average survival time for patients who had stage 3B-4 in warfarin groupwas 375.59 +34.01 days, median survival time was 358 (95% Confidence Interval 226.90-489.10) and average survival time was 280.20+34.01 days and median survival time was 236(95% Confidence Interval 187.07-284.93) in patients who were not given warfarin. Averagesurvival time was shorter in 28 patients who had thrombosis. During the study periodthrombosis was found in 7 patients.D-dimer and fibrinojen average levels were lower in live patients when comparing withexitus patients. D-dimer and fibrinojen level were found lower in patients who had completeand partial response, comparing with progressive disease.No statistically significant difference was found in prothrombin fragmant 1.2, FactorVIII, Active protein C resistance levels between patients with and without. Positivecorrelation was found between prothrombin fragmant 1.2 and quality of life score. In thisstudy the effectiveness of prothrombin fragmant 1.2 on quality of life and survival time wasfound.In conclusion; warfarin prophylaxis is effective in improving survival time in lungcancer patients. But further larger studies are necessary for determining the answers to thequestions such as warfarin dosage, warfarin usage time, comparative treatment with warfarinand other anticoagulants, and in which stage good response can be seen.