İntrauterin büyüme geriliği oluşturulan ratlarda renal hemodinamik değişiklikler ve serum leptin düzeyleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the renal hemodynamic changes in rats with intrauterine growth retardation and its correlation to serum leptin level
  1. Tez No: 193938
  2. Yazar: SEBAHAT TÜLPAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜBEYDE GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Blood pressure, IUGR, kidney, leptin, rat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETAmaç : Deneysel olarak oluşturulmuş intrauterin büyüme geriliğinin ( UBG)böbreğin yapısal ve fonksiyonel özelliklerine etkisinin ve bu etkilerle serum leptindüzeyleri arasında ilişki olup olmadığının gösterilmesi amaçlandı.Materyal ve metod : lk 7 gün normal beslenen gebe ratlar 8. günde ikigruba ayrıldı. Kontrol grubu gebelik boyunca normal beslenmeye devam ederken,çalışma grubuna ihtiyacının yarısı kadar besin verildi. Değerlendirme 21 günlükfetüslerde, 3, 6 ve 16 haftalık yavrularda yapıldı. Böbrek yapısal olarak ağırlık, ışıkmikroskobik bulgular, nefron sayısı ve glomerül volümü açısından değerlendirildi.Fonksiyonel değerlendirme için itrah fonksiyonları belirlendi. Böbrek fetüsler ve 3haftalıklarda yapısal olarak, 6 ve 16 haftalıklarda yapısal ve fonksiyonel olarakdeğerlendirildi. Serum leptin düzeyleri 3, 6 ve 16 haftalık, direkt kan basıncı veböbrek kan akımı (BKA) 16 haftalık yavrularda ölçüldü.Bulgular : Besin kısıtlaması yapılan çalışma grubunda tüm yaş gruplarındaböbrek ağırlığı kontrole oranla düşüktü. UBG'li grupta fetüslerde ve 16 haftalıklardanefron sayısı anlamlı olarak düşüktü. UBG'li yavrularda BKA azalmış iken kanbasıncında bir değişiklik saptanmadı. Altı haftalıklarda GFR daha yüksek olmaeğilimindeydi. On altı haftalıklarda ise GFR kontrol grubundan anlamlı olarakdüşüktü. drar akım hızı, Na, K ve Mg itrahı 16 haftalıklarda kontrol grubundandüşük bulundu. Bu grupta protein itrahı daha yüksekti. Üç haftalıklarda leptindüzeyleri UBG'lilerde çok önemli oranda yüksekti. Leptin düzeyinde altı haftalıkdişilerde kontrollerden yaklaşık % 40'lık bir artış söz konusu idi. Çalışma grububüyümeyi yakalamakla birlikte 6. ve 16. haftalarda özellikle dişilerin yem tüketimikontrollerden daha azdı. Tüm yaş gruplarında leptin düzeyleri ile fraksiyonel böbrekağırlığı arasında ters ilişki saptandı. Leptin düzeyleri ile 6 haftalıklarda idrar miktarı,16 haftalıklarda kan basınçları, idrar miktarı, kreatinin itrahı, sodyum ve potasyumitrahları arasında anlamlı doğru orantı saptandı.Sonuç : UBG oluşturulan ratlarda hiperleptinemi sıvı ve sodyum dengesininkorunmasında fizyolojik role sahip gibi görünmektedir. Bununla birlikte endojenleptin artışı bu hayvanlarda gelişen hipertansiyona katkıda bulunuyor olabilir.Anahtar kelimeler : Böbrek, UBG, kan basıncı, leptin, rat
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE RENAL HEMODYNAMICCHANGES IN RATS WITH INTRAUTERINE GROWTHRETARDATION AND ITS CORRELATION TO SERUMLEPTIN LEVELABSTRACTAim: The purpose of the study was to determine the effect of experimentalintrauterine growth retardation on the structure and function of the kidney andwhether serum leptin level was associated with these changes.Materials and Methods: After feeding with standard diet for 7 days pregnant ratsdivided into 2 groups in the 8th day. While the control group continued to feed withnormal diet during pregnancy, the study group fed with only half of normal needs.Evaluations were performed in fetuses at day 21 and 3, 6, 16 weeks of age inoffsprings. The kidney was investigated according to weight, light microscopyfindings, nephron number and glomerular volume as structural. Renal excretoryfunction was determined for functional evaluation. While fetuses and 3 weeks old ratkidneys were investigated as structural, 6 and 16 weeks old rat kidneys alsoinvestigated as functional and structural. Serum leptin levels were measured at 3, 6,16 weeks of age, direct blood pressure and renal blood flow were measured at 16week of age.Results: In the food-restricted groups, renal weight was lower than the controlgroups for all ages. In IUGR group, nephron number was found to be lower infetuses and 16 week of age. Renal blood flow was found to be lower in the IUGRgroup but blood pressure was normal. GFR tends to be higher at 6-week old rats thanthe control group. The 16-week of age IUGR offprings GFR was significantly lessthan in the control rats. Urine flow rate, Na, K and Mg excretion were lower in the16-week group compared to control but protein excretion was higher. The IUGR ratshad significantly elevated serum leptin levels at 3 week of age. The leptin levels in 6week of age females were increased higher almost 40 % than controls. Although thestudy groups caught up growth female rats had lower food consumption than controlat 6 and 16 week old. For all ages there was a negative correlation between withleptin levels and fractional kidney weight. Leptin level and urine volume werecorrelated in the 6-week old rat group. There were positive correlations betweenleptin and blood pressure, excretions creatinin, Na and K at 16-week old rats.Conclusion: Hyperleptinemia may have a physiologic role on fluid and Na balancein the rats developed IUGR. In addition endogen leptin increase may contribute tohypertension in these rats.