Geç K vitamini eksikliğinde görülen nörolojik sekeller
Neurologic sequelae in late vitamin K deficiency bleeding
- Tez No: 193937
- Danışmanlar: PROF.DR. SEFER KUMANDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Geç K vitamini eksikliği, intrakranyal kanama, nörolojiksekeller, Late VKDB, intracranial hemorrhage, neurologic sequelae
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETAmaç: Geç K vitamini eksikliği tanısı alan hastaların erken ve geç dönemdurumlarının irdelenmesi, ülkemizde K vitamini eksikliğinin önlenmesine ve kalıcısekellerin azaltılmasına katkıda bulunulması amaçlandı.Materyal ve metot: Çalışma geç K vitamini eksikliği tanısı alan 40 hastaüzerinde yapıldı. Hasta kayıtlarından başvuru şikayetleri, fizik muayeneleri,laboratuvar tetkikleri, kraniyal görüntülemeleri, göz, KBB muayeneleri, işitme,Denver gelişimsel tarama ve IQ testleri incelendi. Hastalar kontrole geldiklerindeEEG ve kontrol kraniyal MRG'leri çekildi.Bulgular: Hastaların 31'i (%77,5) erkek, 9'u (%22,5) kız olup başvuru yaşıortalama 47±22 gün (7-120 gün) arasında idi. Hastalardan 34'üne (%85) K vitaminiyapılmış iken altısına (%15) K vitamini yapılmadığı öğrenildi. Hastaların en sıkbaşvuru şikâyeti 28'inde (%70) görülen kusma, en sık muayene bulgusu 29'unda(%72,5) saptanan fontanel kabarıklığı, en yaygın laboratuvar bulgusu ise 33'ünde (%82,5) saptanan anemi idi. Hastaların 29'unda (%72,5) PH, 12'sinde (%30) SDH,9'unda (%22,5) VH, sekizinde (%20) VH+ PH, dördünde (%10) SAK, üçünde(%7,5) PH+SDH, birinde (%2,5) PH+ VH+SDH tespit edildi.Kontrol muayenelerinde yaşları ortalama 70±48 ay (4-193 ay) arasında olanhastaların 27'sinde (%67,5) mikrosefali, birisinde (%2,5) makrosefali tespit edildi.Hastaların 18'inde (%45) göz patolojilerı, ikisinde (%5) işitme kaybı saptandı.Denver gelişimsel tarama testi yapılan 26 hastanın (%65) 12'sinde (%30) anormallik;WISC-R II testi uygulanan 14 hastada (%35) IQ düşüklüğü tespit edildi. Hastaların23'ünde (%57,5) serebral palsi, 11'inde (%27,5) epilepsi mevcuttu.Sonuç: ntraparankimal kanama ile epilepsi, VH + PH ile epilepsi vePSMG, VH ile şant takılması arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Serebral palsigelişen hastaların MR görüntülemelerinde, bazal ganglion ve sağ hemisfertutulumunun olduğu görüldü. K vitamini eksikliğinde etkilenen alanların; sol serebralhemisfer, korpus kallozum, frontal ve paryetal loblar olduğu tespit edildi.Sonuç olarak, geç K vitamini eksikliğinin önlenmesinde erken dönemdeyapılan K vitamininin yeterli olmadığı hayatın 1. ve 2. aylarında ek doz K vitaminiuygulanmasının yararlı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: It is purposed that the patients who were diagnosed late vitamin Kdeficiency were examined early and late status and were contributed to prevent latevitamin K deficiency in our country.Material and method: The study was made on 40 patients who werediagnosed late vitamin K deficiency. Their application complaints, physicalexaminations, laboratory findings, cranial imagings were recorded. When thepatients were in check, their ages were varying between 70±48 months (4-193months). Their eye, ear-nose-throat examinations, hearing, Denver developmentalscreen and IQ tests were done. n addition their sleep and awareelectroencephalographies were done. Control cranial magnetic resonance imagingswere obtained.Results: The patients who were 31 male (77,5 %), and 9 female (22,5 %)average application age was 47±22 days (7-120 days). It was learned that 34 of thesepatients (%85) had received vitamin K but 6 of them (%15) had not received vitaminK. The most common complaint of the patients was vomit in 28 patients (%70), themost frequent examination finding was fontanel bulging in 29 patients (%72,5), themost common laboratory findig was anemia in 33 patients (%82,5). In 29 of patients(%72,5) PH, 12 of them (%30) SDH, 9 of them (%22,5) VH, 8 of them (%20)VH+ PH, 4 of them (%10) SAH, 3 of them (%7,5) PH+SDH, 1 of them (%2,5)PH+ VH+SDH were determined. While the bleeding was seen in 20 patients(%68,9) in a single area, in 9 patients (%31,1) it was seen in more than one area incranial tomographies,. The patients of 27 (%67,5) had microcephaly, 1 of them(%2,5) had macrocephaly. 18 of the patients had various eye pathologies, 2 (%5) ofthem were deaf. Denver developmental screen test was applied to 26 (% 65) patientsand 12 of these (%30) were evaluated as abnormal. In 14 (%35) patients that WISC-R II test was applied, had low IQ level. n 23 patients (%57,5) had cerebral palsyand 11 of them had epilepsy. ntraparanchymal hemorrhage between epilepsy,VH+ PH between epilepsi and PSMR, VH between putting into shunt relationswere determined meaningful. MR findings of the patients who were diagnosedcerebral palsy were seen being effected basal ganglion and right cerebralnhemisphere. The effecting areas that was deficient vitamin K were seen left cerebralhemisphere, corpus callosum, frontal and parietal lobes.Conclusion: For preventing late vitamin K deficiency it is thoughtconvenient to administer additional im Vitamin K in the first and second months.