Bilinen tiroid hastalığı olmayan yoğun bakım hastalarında tiroid hormon düzeylerinin mortalite ve diğer prognostik belirteçlerle ilişkisi
Association between mortality and other prognostic predictors with thyroid hormone level among ICU patients without known thyroid disease
- Tez No: 193978
- Danışmanlar: PROF.DR. TAMER TETİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Süpresyonu, Apache II skoru, Lökosit sayısı, CRP, ESR, Prokalsitonin, PTZ, aPTT, Albumin, Laktat ve Mortalite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETBilinen Tiroid Hastalığı Olmayan Yoğun Bakım Hastalarında TiroidHormon Düzeylerinin Mortalite ve Diğer Prognostik BelirteçlerleİlişkisiYoğun bakımda yatan hastalarda mortalite oranı oldukça yüksektir. Buçalışmada yoğun bakım hastalarının mortalitesini tahmin etmemize yardımcı olanbelirteçleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkisini saptamaya çalıştık.Çalışmamıza, 235'i (% 56) erkek, 182'si (% 44) kadın olmak üzere toplam 417hasta aldık. Hastalarda mortaliteyi tahmin etmek için kullanılan belirteçler olarak; yaş,Apache II skoru, serumda lökosit sayısı, hemoglobin, CRP (c reaktif protein), ESR(eritrosit sedimantasyon hızı), prokalsitonin, laktat, PTZ (protrombin zamanı), aPTT(aktive parsiyel tromboblastin zamanı), sT3 (serbest triiyodotironin), sT4 (serbesttiroksin), TSH (tirotropin, tiroid stimüle edici hormon) belirlendi.Yaptığımız çalışmada cinsler arasında ve ex ile taburcu olanlar arasında yaşortalamaları istatistiksel olarak anlamlı değildi. Prognostik belirteçlerden Apache IIskoru, lökosit sayısı, CRP, ESR, prokalsitonin, PTZ ve aPTT değerlerinin yüksekliği ilesT3, sT4, TSH ve albumin değerinin süpresyonu mortalite ile ilişkili bulundu. Bubelirteçlerden tiroid fonksiyonlarının süpresyonuyla; lökosit sayısında, Apache IIskorunda, ESR, CRP ve prokalsitonin değerlerindeki artış ile albumin değerindekiazalma birbirleriyle ilişkili bulundu.Sonuç olarak yoğun bakım hastalarında mortalitenin tahmininde; Apache IIskoru, lökosit sayısı, CRP, ESR, prokalsitonin, PTZ, aPTT, albumin, sT3, sT4 ve TSHölçümlerinin kullanılabileceği kanaatına varıldı.Yoğun Bakım Hastaları, Tiroid Hormonlarının
Özet (Çeviri)
ABSTRACTASSOCIATION BETWEEN MORTALITY AND OTHERPROGNOSTIC PREDICTORS WITH THYROID HORMONELEVEL AMONG ICU PATIENTS WITHOUT KNOWN THYROIDDISEASEMortality is very high among intensive care unit (ICU) patients. In this study, wetried to determine the predictors that estimate the mortality of ICU patients and theassociation between them.417 patients were included. 235 of them (% 56) were male, while 182 (% 44)were female. Predictors of mortality were determined as age, Apache II score, WBCcount, hemoglobin level, C-Reactive Protein (CRP), Erythrocyte Sedimentation Level(ESR), procalcitonin, lactate, prothrombine time (PTZ), activated partialthromboplastine time (aPTT), fT3, fT4, TSH.In our study, mean age was not statistically significant for sexes and also forsurvivors and non-survivors. Among prognostic predictors, high levels of Apache IIscore, WBC count, supression of fT3, fT4, TSH and albumin levels were found to beassociated with mortality. Supression of thyroid functions correlated well with increasesin Apache II score, WBC count, ESR, CRP, procalcitonin levels and decrease withalbumin level.In conclusion, Apache II score, WBC count, ESR, CRP, procalcitonin,prothrombine time, activated partial thromboplastine time, fT3, fT4, TSH and albuminare found to be valuable parameters in predicting the mortality among ICU patients.KEY WORDS: ICU, thyroid hormone supression, Apache II, WBC count, ESR, CRP,procalcitonin, prothrombine time, activated partial thromboplastine time, lactate,mortality.