Asthenozoospermia olgularında semen analizi ve sperm defektlerinin faz kontrast mikroskobu ile ortaya konması
Semen analysis in asthenozoospermia cases and determination of sperm defects by phase contrast microscope
  1. Tez No: 194109
  2. Yazar: ELVAN OK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DOĞAN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Morfoloji, Obstetrics and Gynecology, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Asthenozoospermia, sperm motilitesi, semen analizi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
4. ÖZETASTHENOZOOSPERM A OLGULARINDA SEMEN ANAL Z VE SPERMDEFEKTLER N N FAZ KONTRAST M KROSKOBU LE ORTAYA KONMASIDr. ELVAN OKAmaç:1. Asthenozoospermia (sperm motilite düşüklüğü) ile semenin hiperviskozitesinin,aglütinasyonun, lökosperminin ve sigara kullanımının bir ilişkisi olup olmadığınınaraştırılması2. ki farklı canlılık testinin karşılaştırılması3. Sperm morfoloji boyalarının karşılaştırılmasıÇalışmanın Tipi: Kontrollü prospektif çalışmaGereç ve Yöntemler: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları veDoğum Anabilim Dalı Tüp Bebek Merkezi'ne başvuran toplam 89 olgu (sperm motilitebozukluğu olan 36 olgu ile motilite bozukluğu olmayan 53 olgu) çalışma kapsamına alındı.Semen örneği makroskopik ve mikroskopik olarak değerlendirildi. Sperm morfolojibakısı Diff-Quick ve Spermac boyaları kullanılarak yapıldı.Motilite bozukluğu olan 21 semen örneğine ise yukarıda sayılan testlere ek olarak;canlılık testleri olan Eozin ve HOS testi birlikte uygulandı. 2 örneğe ise sadece eozin testiuygulandı.Sperm hareketliliği normal olan 44 olgu ile sperm hareketliliği düşük olan 25 olgusperm morfolojisi yönünden değerlendirilirken Diff -Quick boyama yöntemi kullanıldı vetoplam orta parça ile kuyruk anomali yüzdesi ortalaması hesaplandı.Motilitesi normal olup aglütinasyon saptanan 3 örneğe ve motilite bozukluğu olan 34olguya MAR testi yapıldı.Sperm motilitesi ve sperm konsantrasyonu Makler sayım kamerası kullanılarak WHOkriterlerine göre değerlendirildi.Ayrıca her olgu sigara kullanımı yönünden de değerlendirildi.Bulgular: Sperm motilite düşüklüğü ile hiperviskozite arasında istatistiksel olarakanlamlı bir ilişki olduğu gözlendi (p< 0,05).Sperm motilite düşüklüğü ile lökospermi, aglütinasyon ve sigara kullanımı arasındaanlamlı bir ilişki saptanmadı.ki ayrı canlılık testinin birbirine üstünlüğü olmadığı görüldü. Morfolojik boyatestlerinin karşılaştırılmasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.Hareketliliği düşük olan olgularda toplam orta parça defekti yüzdesi ortalaması, kontrolgrubuna göre 2 kat daha yüksek oranda bulunurken; toplam kuyruk defekti yüzdesi ortalaması0,6 kat daha yüksek oranda bulundu.Sonuçlar: Hiperviskozite, düşük sperm motilitesi ile ve dolayısıyla erkek infertilitesi ileilişkilidir.Morfoloji ve canlılık testi için kullanılan boyaların birbirine üstülüğünün olmaması,daha ekonomik olan boyaların tercih edilmesini gündeme getirmektedir.Orta parça defektlerinin ve hareketlilikte önemli rol oynayan kuyruk anomalilerinin desperm hareketliliğini etkileyebileceği düşünülmektedir.Sonuç olarak basit ve invaziv olmayan semen analizi yapılarak erkek infertilitesi ileilgili birçok veri elde edilebileceği görülmektedir. Doğru ve güvenilir bir semen analizi ileasthenozoospermianın etiolojisi aydınlatılıp, motilite tedavisinde önemli adımlar atılabilir.
Özet (Çeviri)
5. NG L ZCE ÖZETABSRACTSEMEN ANALYSIS IN ASTHENOZOOSPERM A CASES ANDDETERMINATION OF SPERM DEFECTS BY PHASE CONTRAST MICROSCOPEDr. ELVAN OKPurpose:1. Survey of whether a relation between asthenozoospermia (sperm motilityinadequacy) and semen hyperviscosity, agglutination, leukospermia and smoking, exist.2. Comparison of two various survival tests.3. Comparison of sperm morphology dyes.Design: Prospective controlled study.Materials and Methods: Thirty-six patients with sperm motility disorders who wereadmitted to Dokuz Eylul University IVF Center 2005 were included in the study. Fifty-threepatients with normal semen analysis served as controls.Semen samples were evaluated macroscopically and microscopically. Diff-Quick andSpermac dyes were used for sperm morphology assessment.In 21 semen samples having motility disorders in addition to the tests mentioned above:survival tests Eozin and HOS tests were implemented together.