Hekim-hemşire ilişkisi ve yaşanan sorunlar (anlaşmazlıklar)
Relationship between the doctor and the nurse, problems between the doctors and the nurse relationship
- Tez No: 194108
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKHAN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hekim hemşire ilişkisi, yaşanan sorunlar, anlaşmazlıklarPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Relationship between the doctor and nurse, problemsPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
xÖZETHekim Hemşire İlişkisi ve Hekim Hemşire İlişkisinde Yaşanan SorunlarınAraştırılmasıBu araştırma Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer RektörlükAraştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin hekimlerle olanilişkilerinde yaşanan sorunları belirlemek amacıyla, tanımlayıcı bir çalışma olarakplanlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamına bütün birimlerde (cerrahi,dahiliye, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, kadın hastalıkları ve doğum servisleri;koroner, cerrahi, anestezi yoğun bakımları ile çocuk polikliniği, kan alma ünitesi)çalışan hemşirelerden rastlantısal örneklem yöntemiyle seçilen 100 hemşirealınmıştır. Veriler 1-15 Nisan 2005 tarihleri arasında toplanmıştır.Literatür ışığında hazırlanan 41 sorudan oluşan anket formu geliştirilmiş veüç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde demografik özellikler, ikinci bölümde hekim-hemşire grupları arasında soruna (anlaşmazlık/çatışma) sebep olabileceğineinandığımız ifadeler, üçüncü bölümde ise iletişim güçlüğünü gidermek içinbelirlediğimiz ifadelere yer verilmiştir. Toplanan veriler Statistical Packages forSocial Sciences (SPSS) paket programı kullanılarak değerlendirilmiş, verilerinçözümlenmesinde Khi-kare testi uygulanmıştır.Sonuç olarak; hemşirelerin hekimlerle sorun yaşadığı saptanmıştır. Araştırmaverilerine göre hemşirelerin bireysel özellikleri ile hekimlerle sorun yaşanmasınasebep olan ifadeler arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Genel olarak yaş,tecrübe, eğitim durumu, adaptasyon programına katılma, çalışılan bölüm, bulunduğupozisyon, mesleğini değiştirme isteği gibi özelliklerin hemşirelerin çatışma düzeyiüzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
xiSUMMARYRelationship Between the Doctor and the Nurse, Investigation of ProblemsBetween the Doctors and the Nurse RelationshipThe purpose of this study is determining the problems between the nurseswho worked in of Afyon Kocatepe Universty Ahmet Necdet Sezer PresidencyPractice and Research Hospital the nurses and the doctors. One hundred nurses whoworked in all units (Surgery, internal affairs, cardiology, gynecology klinics;coroner, surgery, anhesteziology intensive care units and pediatri policlinic, blood totake unit) were randomly selected. Datas were collected between 1st-15th April2005.According to the previous literatures 41 questions were taking in publicsurvey form. Public survey form has three parts. First part of the study was aboutdemographic properties. Second part of the study was about the expressions whichwere believed to cause to problems between the groups of doctors and nurses. Thirdpart of the study was about the situations which are determined for solving thedifficulties of relationship between the doctors and the nurses. Datas were evaluatedby Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) program and were analyzed withchi-square test.As a conclusion nurses have problems with the doctors. According to thedatas there is a significant differences between the personal properties of nurses andthe situations which are cause to problems with the doctors. In generally age,experience, educational status, position in the working unit, wish to change of job,studying in adaptation program before workproperties are effective to the level ofconflict of nurses and doctors.