Pentoksilifinin astenozoospermik olgularda sperm kalitesine etkilerinin elektron mikroskobu ile araştırılması
Use of electron microscopy in investigation of the effects of pentoxifylline on sperm quality of asthenozoospermic patients
- Tez No: 437730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Astenozoospermi, elektron mikroskopu, infertilite, pentoksifilin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: İnfertilite nedenlerinin yaklaşık yarısını erkek hastalar oluşmaktadır. Erkek infertilite hastalarının %30-40'ının infertilite nedenleri tam olarak açıklanamamıştır. Erkek infertilitesinesine sebep olan birçok neden vardır. Bu çalışmada erkek infertilitesine neden olan astenoozospermik olgularında pentoksifilinin motilite üzerine etkinliğinin elektron mikroskobik düzeyde incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Atatürk Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinde astenoozospermik olan gönüllü hastalardan sperm örnekleri alınarak kontrol grubu olarak değerlendirildi. Spermlerin likefiye olması için yarım saat bekletikten sonra semen analiz testi yapıldı. Sonrasında %50-%90 lık gradiyent hazırlandı ve %90 lık gradient alınarak yıkama medyumu ile yıkandı. Alınan örneklerden pentoksifilin ile muamele edilenler ise deney grubu olarak kabul edildi. Hazırlanan her iki grubun örnekleri elektron mikroskobik düzeyde analiz edildi. Bulgular: Elektron mikroskobu ile yapılan incelemede, kontrol grubunda mitokondrilerin matriks ve kristalarını kaybettikleri ve vakuoller oluştuğu belirlenmiştir. Bununla beraber mitokondrilerin dış yoğun liflerinde hasar gözlemlenmemiştir. Pentoksifilin uygulanan sperm örneklerinde ise genel olarak spermatozoonların baş, boyun ve kuyruk yapısının normal olduğu izlenmiştir. Sonuç: Astenozoospermik hastalarda, spermlerin mitokondrilerinde matriks kristalarının hasarlı olduğu ve plazma membranının anormal genişlemeler sergilemesine mukabil, pentoksifilinin ile muamele edilen gruplarda bu tür bozuklukların daha az olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Approximately half of the causes of infertility are formed by male patients. The causes of infertility are not fully explained in 30-40% of infertile male patients. There are many reasons that cause male infertility cases and one of them is astenoozospermmik cases. The aim of this study was to examine the effects of pentoxifylline on the motility of asthenozoospermic patients with electron microscope. Metaryal and Method: Pentoxifylline is known to play an important role in sperm motility. Sperm specimens taken from volunteer patients in the study were kept for half an hour to have a liquefying. After gradient was prepared in 90% -50% ratio and samples were washed with washing medium. Prepared sperm specimens were examined by electron microscopy. Results: In the examination by electron microscopy it was determined that there are mitochondrial matrix and cristae loss and vacuoles are formed in the control group patients. However, no damage was observed in the outer dense fibers of mitochondria. In sperm samples pentoxifylline applied, generally the head, neck and tail structure of spermatozoa was determined to be normal. Conclusion: In Asthenozoospermic patients the damage in the mitochondrial matrix and cristae was observed. Addittionally the results showed that there was an extension in the sperm plasma membrane.