Bursa bölgesindeki süt sığırı işletmelerinde mastitise karşı hıpramastıvac ile aşılamanın profilaktik etkisi
Profilactic effects of vaccination with hipramastivac against to mastitis in dairy farms in Bursa region
  1. Tez No: 194247
  2. Yazar: ABDULKADİR KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL SEYREK-İNTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, mastitis, aşılama, Cow, mastitis, vaccinationI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETÇalışmada polivalan bir mastitis aşısının (Hipramastivac®) saha şartlarında etkinliğininaraştırılması amaçlandı. Daha önce aşı uygulanmamış dört farklı işletmedeki 218 adet sağmalsüt sığırı iki gruba ayrılarak aşı (n: 111) ve kontrol grupları (n: 107) oluşturuldu. Çalışmabaşlangıcında ineklerin bireysel Somatik Hücre Sayıları (SHS), California Mastitis Test (CMT)bulguları ve klinik mastitis vakaları belirlendi. Aşılama sonrası hayvanlar altı ay boyunca takipedilerek yukardaki bulgular yönünden aylık periyotlarda muayene edildi. CMT(+3) ve klinikmastitisli meme loblarından bakteriyolojik incelemeler için süt numuneleri alındı. Çalışmasonunda aşı grubunun somatik hücre sayısı ve CMT'ne göre subklinik mastitis oranı kontrolgrubuna göre bir miktar düşük olmakla birlikte, gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki açıdanönemsiz bulundu (P>0,05). Aşı grubunda toplam klinik mastitis %26,1, kontrol grubunda %18,7olarak saptandı. Ancak gruplar arasındaki fark önemsiz bulundu (P>0,05). CMT(+3) pozitifmeme loplarından alınan süt numunelerinde aşı ve kontrol grubunda sırasıyla %11,5 ve %15,6Staphylococcus aureus (S. aureus) belirlendi. Tek kültür ve miks enfeksiyonlar şeklindememede saptanan toplam Streptecoccus uberis (S. uberis) enfeksiyonu aşı grubunda %6,0kontrol grubunda %4,3 olarak saptandı. Toplam Koagulaz Negatif Stafilokok (KNS)enfeksiyonu kontrol grubunda %6,2 aşı grubunda %9 olarak tespit edildi. Ancak S. aureus, S.uberis ve KNS enfeksiyonu bakımından gruplar arasında fark belirlenemedi. Aşının diğerkomponentlerinin ilgili diğer bakterilere karşı koruma sağlayıp sağlamadığı değerlendirilemedi.Sonuç olarak; aşı grubunda meydana gelen klinik mastitislerin yangı derecesinin daha az veiyileşme sürecinin daha hızlı olduğu kanısı uyanmakla birlikte, kullanılan polivalan mastitisaşısının mastitise karşı istenen düzeyde etkili olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this study, it was aimed to investigate the efficacy of a commercial polyvalentmastitis vaccine (Hipramastivac®) under field conditions. In four different dairy farms,218 dairy cattle that previously received any mastitis vaccine were separated into vaccine(n: 111) and control groups (n: 107). In the beginning of the study, individual SomaticCell Count (SCC) and California Mastitis Tests (CMT) scores of animals and clinicalmastitis cases were detected. After vaccination, animals were examined monthly forclinical findings mentioned above during six months. Milk samples were taken from udderquarters with CMT (+3) scores and clinical mastitis for bacteriological examination. Atthe end of the study, although subclinical mastitis according to SCC and CMT scores ofvaccine group was lower than the control group, this was not statistically (P>0,05).Clinical mastitis was found to be at the rate of %26,1 and %18,7 in the vaccine and controlgroups. This difference was not also significant (P>0,05). Staphylococcus aureus (S.aureus) was isolated at the percentage of 11,5 and 15,6 in the vaccine and control groups,respectively, from milk samples of udder quarters with CMT (+3) scores. Streptecoccusuberis (S. uberis) in as pure culture and mix culture were detected from the vaccine andcontrol groups as %6,0 and %4,3 respectively. Total Coagulase Negative Staphylococcus(CNS) infections were diagnosed in the vaccine and control groups as %9 and %6,respectively. This difference was not also significant between groups considering S.aureus, S. uberis and CNS infection. It was not evaluated whether to ensure the protectionagainst to bacteria related to other vaccine components. However, clinical mastitis thatoccurred in vaccine group seem to be had fewer inflammation degree and more rapidrecovery period. It was concluded that polyvalent mastitis vaccine has not enougheffective against mastitis.